04.09.2012 09:45

Būvatļaujas aptur, bet koki Baltezerā jau izcirsti

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Meža vietā palicis vien smilšu lauks. Meža vietā palicis vien smilšu lauks. publicitātes foto

Lai gan koki jau izcirsti, Garkalnes novada dome tomēr apturējusi Baltezera ciemā esošajam gruntsgabalam "Zvaigznīši" izsniegtās būvatļaujas ielas būvniecībai.

Tikmēr iedzīvotāji jau vērsušies prokuratūrā, lūdzot sākt kriminālprocesu par Garkalnes novada domes būvvaldes amatpersonu bezdarbību, raksta laikraksts "Diena".

"Pašlaik viss zemesgabals ir kailcirte un uzbērts ar nekvalitatīvām smiltīm. To izdarīja trīs dienās. Zāģēja arī brīvdienās līdz melnai tumsai," stāsta Baltezera ciema iedzīvotājs Aksels Rubulis. Kamēr notikusi koku ciršana un zemes uzbēršana, pie teritorijas dežurējusi apsardzes firma.

Kā skaidrots iedzīvotāju izplatītajā informācijā plašsaziņas līdzekļiem, Garkalnes novada domes būvvalde apzināti un ilgstoši veikusi darbības, lai nelikumīgi atbalstītu būvniecības projektu attīstību pie Lielā Baltezera, tā izraisot būtisku kaitējumu vides aizsardzībai un iedzīvotāju tiesībām uz dzīvi labvēlīgā vidē. Iedzīvotāji norāda uz diviem zemes gabaliem Lielā Baltezera aizsargjoslā: "Zvaigznīši" un Piekrastes ielā 12.

Tā kā iedzīvotāji ar iesniegumu vērsās novada domē, būvatļauja tagad, pēc koku izciršanas, tikusi apturēta, stāsta būvvaldes vadītājs Jānis Dambis. Viņš norāda – ir aizdomas, ka daļā teritorijas uzbērums izveidots bez saskaņojuma. Tai pašā laikā divas izdotās būvatļaujas pieļāva koku izciršanu un viena no tām – arī uzbērumu.

A. Rubulis vērsās prokuratūrā kopā ar biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītāju Artūru Priedi, pret kuru iepriekš prokuratūrā sākta kriminālvajāšana par neatļautu labumu prasīšanu no būvuzņēmuma. Vaicāts par A. Priedes reputāciju un sadarbību ar viņu, A. Rubulis skaidro: "Es esmu pragmatisks cilvēks. Lai kas par Artūru Priedi runāts, mums viņš darīja tikai labu."

Jau vēstīja par Baltezera ciema iedzīvotāju bažām saistībā ar koku izciršanu "Zvaigznīšos" un attīrīšanas darbu izmantošanu, lai izveidotu uzbērumu, kas ļautu nobīdīt applūstošās teritorijas robežu tuvāk ezera krastam. "Zvaigznīšu" pārstāvis "Dienai" tolaik noliedza, ka īpašnieks būtu iecerējis rīkoties šādā veidā. Pašvaldībā pamatoja, ka iedzīvotāji 50 gadu piegružojuši zemes gabalu un, lai to attīrītu, paredzēts arī izcirst kokus. Valsts vides dienestā šādu ieceri apstiprināja.

Iepriekš:
Garkalnes būvvaldes vadītājs: Viss ir likumīgi