05.09.2012 15:11

ZAAO: Saulkrastos šķirot atkritumus tagad būs izdevīgi

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tiem, kuri nenoslēgs līgumus ar jauno atkritumu apsaimniekotāju, jārēķinās ar iespējamajām sankcijām. Tiem, kuri nenoslēgs līgumus ar jauno atkritumu apsaimniekotāju, jārēķinās ar iespējamajām sankcijām. Krišjānis Grantiņš

Lai gan daļa iedzīvotāju skaļi pret to iebilst, no šī mēneša Saulkrastu novadā ir tikai viens atkritumu apsaimniekotājs – SIA "Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija" (ZAAO).

Par līguma neparakstīšanu – sankcijas

Par spīti aktīvajai parakstu vākšanai pret jauno atkritumu apsaimniekotāju, visiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem līdz 1. septembrim bija jānoslēdz līgums par atkritumu savākšanu ar ZAAO, kas tagad ir vienīgais šī pakalpojuma sniedzējs novada teritorijā.

"Tas nozīmē, ka tiem nekustamo īpašumu īpašniekiem vai uzņēmumiem, kam no 1. septembra nav noslēgts līgums ar ZAAO, var tikt piemērotas soda sankcijas no pašvaldības kontrolējošo institūciju puses. Sadarbībā ar Saulkrastu novada pašvaldības policiju ZAAO ir izveidojis vienotu datubāzi, lai regulāri un operatīvi pārbaudītu atkritumu apsaimniekošanas līgumu esamību," stāsta Laura Jegorova, uzņēmuma attīstības daļas vadītājas vietniece.

Līdz septembrim noslēgti līgumi ar 1607 klientiem, no kuriem 55 ir juridiskās personas (uzņēmumi, iestādes, daudzdzīvokļu mājas, arī dārzkopības kooperatīvās biedrības) un 1552 fiziskās personas – privātmāju īpašnieki. Līgumus, visticamāk, parakstīja arī tie, kurus ne visi tā punkti apmierina.

Kā sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" norādīja parakstu vākšanas pret jauno atkritumu apsaimniekotāju iniciatore Sandra Priedīte, tikpat nepatīkams esot fakts, ka ZAAO piedāvātais līgums esot Saulkrastu novadā dzīvojošajiem nedraudzīgs. "Ja ceļš ir neizbraucams kaut kādu iemeslu dēļ, tad mums personīgi par to jāziņo ZAAO, citādi mums būs jāmaksā pat tad, ja atkritumus neizvedīs. Taču mēs maksājam nodokļus, bet ceļa uzturēšana un izvērtēšana nav mūsu uzdevums," pārliecināta aktīviste.

To komentējot, ZAAO pārstāve informē, ka Atkritumu apsaimniekošanas likumā 15. panta 2. daļā teikts, ka īpašniekam vai nomniekam, kura īpašuma teritorijā tiek radīti sadzīves atkritumi, ir pienākums nodrošināt vietu atkritumu konteineram un tā atkritumu apsaimniekotāja transportlīdzekļa piekļuvi sadzīves atkritumu savākšanas punktam, kurš ir noslēdzis līgumu ar pašvaldību par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

"Līguma punktā iedzīvotāji tiek aicināti plānotajā atkritumu konteinera tukšošanas reizē izvērtēt, vai ceļš ir izbraucams, un laikus informēt ZAAO, ja kaut kādu iemeslu dēļ tas nav iespējams," skaidro L. Jegorova.

Šī operatīvā informācija uzņēmumam esot nepieciešama, lai ZAAO darbinieki velti netērētu laiku un līdzekļus un necenstos iebraukt šajā ceļā. "Šajā punktā mēs neprasām uzturēt ceļu un rūpēties par tā tehnisko stāvokli, bet gan vēlamies kopīgi ar klientu vienoties par darbu izpildi, ja konkrētajā dienā tas nav izdarāms," tā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma pārstāve.

Lai atgādinātu klientiem par konteinera tukšošanu, ZAAO izsūta kalendārus ar atzīmētiem konteineru bēršanas datumiem katrā konkrētajā adresē. Klienti var pieteikt arī bezmaksas pakalpojumu – SMS atgādinājuma īsziņu iepriekšējā dienā pirms konteinera tukšošanas. Tas samazina iespēju, ka klients aizmirst par tukšošanu un ļauj arī pildīt iepriekš minēto līguma punktu.


Atkritumu šķirotāji maksās mazāk

Tāpat parakstu vācēji norādīja, ka ZAAO pakalpojums ir daudz dārgāks, nekā to sniedza iepriekšējie atkritumu apsaimniekotāji. ZAAO par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu prasīs LVL 7,90 (bez PVN).

"Līdzīgas izmaksas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu piedāvāja arī citi atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi, kas līdz šim darbojās Saulkrastu novada pašvaldības teritorijā, taču tajās nebija ietverta vienotas atkritumu dalītās vākšanas infrastruktūras izveide visā novadā," teic L. Jegovova.

Uzņēmuma pārstāve gan norāda – atkritumu radītājiem būtisks ir nevis maksas apmērs par viena kubikmetra sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, bet gan faktiskais maksājums. No viņas teiktā izriet, ka, jo lielākas dalītās atkritumu vākšanas iespējas tiek piedāvātas, jo vairāk naudas klienti var ietaupīt.

"Izmetot visus savus atkritumus sadzīves atkritumu konteinerā, nākas maksāt par to pēc spēkā esošā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifa, bet, šķirojot atkritumus ikdienā, iespējams ietaupīt līdz pat 40 procentiem no maksas par ikdienas sadzīves atkritumu izvešanu. Turklāt var priecāties arī par dabas resursu ekonomiju un dabas saudzēšanu," aicina ZAAO pārstāve.

Šķiroto atkritumu izmešanai ar 31. augustu Saulkrastu novadā darbojas EKO laukums Rīgas ielā 96a, to apmeklēt drīkst ikviens Saulkrastu iemītnieks un bez maksas atstāt savus otrreiz pārstrādājamos atkritumus (papīru, kartonu, stiklu, metālu, elektrotehniku u. tml.).


"Runājot par maksu, noteikti gribu uzsvērt, ka līgums starp ZAAO un Saulkrastu novada pašvaldību paredzot arī noteiktus ierobežojumus turpmākai atkritumu apsaimniekošanas tarifa mainīšanai. Pirmkārt, to iespējams darīt ne biežāk kā reizi gadā. Otrkārt, jābūt konkrētam pamatojumam, lai šādas izmaiņas tiktu akceptētas, piemēram, degvielas vai nodokļu izmaksām ZAAO jāpalielinās vismaz par 10 procentiem," tā L. Jegorova, atgādinot, ka pašvaldība kā ZAAO līdzīpašniece var regulāri kontrolēt uzņēmuma darbību un ierosināt sev vēlamas aktivitātes.

Vai tā notiks arī dzīvē, rādīs laiks.

Iepriekš

Saulkrastu iedzīvotāji: "Mums uzspiež monopolu un lielākas cenas"  

Saulkrastos visu atkritumu apsaimniekošana uzticēta vienam uzņēmumam