30.08.2012 09:51

Saulkrastu iedzīvotāji: "Mums uzspiež monopolu un lielākas cenas"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turot rokās līgumu un vēstules pašvaldībai, S.Priedīte izklāsta situāciju. Turot rokās līgumu un vēstules pašvaldībai, S.Priedīte izklāsta situāciju. Krišjānis Grantiņš

Aptuveni 500 Saulkrastu iedzīvotāju ar saviem parakstiem ir apliecinājuši, ka nevēlas, lai no 1. septembra mainās atkritumu apsaimniekošanas un izvešanas kārtība, jo par pakalpojumu nāksies maksāt vairāk un arī līguma noteikumi nav viņiem draudzīgi.

Pakalpojums kļūs uz pusi dārgāks

"Mums tiek uzspiests monopols atkritumu apsaimniekošanā. Saulkrastu pašvaldība ir nopirkusi kapitāldaļas Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijā (ZAAO) un nu visiem liek pārslēgt līgumus," stāsta Sandra Priedīte. Viņa kopā ar domubiedriem aktīvi vāc parakstus par to, lai pašvaldība arī turpmāk ļauj izvēlēties iedzīvotājiem pašiem, ar kuru no uzņēmumiem līgumu slēgt, vai vismaz iesaistās cenas regulēšanā, jo no 1. septembra, pēc S. Priedītes aprēķiniem, iedzīvotājiem maksa par pakalpojumiem augs teju vai uz pusi.

"Ja mums bez PVN būs jāmaksā 7,90 lati par vienu kubikmetru, tātad atkritumu izvešana sadārdzinās par 43 procentiem. Agrāk mans atkritumu apsaimniekotājs par sadzīves atkritumu nodošanu prasīja Ls 1,5  vai Ls 1,6  par konteineru. Tagad konteinera izvešana maksās 2,4 latus," tā S. Priedīte. Saulkrastu novada iedzīvotāja arī zina teikt, ka līdzīgas cenas piedāvāja arī abas pārējās atkritumu apsaimniekošanas kompānijas.

Monopols veselīgas konkurences vietā?
Kā stāsta vietējā aktīviste, pamatojums tam, ka turpmāk Saulkrastos būs tikai viens atkritumu apsaimniekotājs, esot tādēļ, ka pašvaldība iegādājusies akcijas ZAAO: "To mums neviens nesaka, taču pilsētā klīst runas, ka it kā ir tikai viena kapitāldaļa."

Aktīvā Saulkrastu novada iedzīvotāja uzsver: Valsts pārvaldes likums norāda, ka pašvaldība šajā jomā var iejaukties, ja ir monopols vai nav pakalpojuma piedāvātāja, taču viņu gadījumā nav ne viens, ne otrs punkts.

"Man nav nekas pret ZAAO. Viņi varēja ienākt pilsētā godīgas konkurences apstākļos un piedāvāt savu pakalpojumu tā, lai cilvēki var izvēlēties, jo pašlaik ir tā, ka mums vienkārši uzspiež un viss! Vardarbīgi!" sašutumu neslēpj S. Priedīte.

Iedzīvotājiem, pēc viņas teiktā, paskaidrots, ka tagad būšot iespēja atkritumus šķirot. Tas tikai pierādot to, ka pašvaldība pati nepārzinot savu saimniecību, jo arī tagad tādas iespējas pastāv.

"Pagaidām jaunais atkritumu apsaimniekotājs ir izvietojis pilsētā konteinerus tikai PET pudelēm. Kāpēc nav papīram un stiklam atsevišķi konteineri? Tāpat – ZAAO man skaidroja, ka lētāk būs tad, ja atkritumus mēs paši vedīsim uz šķirošanas laukumu, kas atrodas Rīgas ielā 96. Bet Saulkrasti ir 17 kilometrus gari. Tas nozīmē, ka atkal būs papildus izmaksas, nemaz nerunājot par tiem, kuriem nav auto, lai šos atkritumus aizgādātu. Tas nozīmē, ka viņiem smagie konteineri būs jānes pašiem maisiņos?" tā S. Priedīte.

Pašlaik esot savākti aptuveni 500 parakstu pret esošo kārtību, kas iesniegti domē, jo pakalpojuma sadārdzināšanās esot tikai viena no problēmām.

Iedzīvotāji atbildīgi par pašvaldības ceļiem
Tikpat nepatīkams esot fakts, ka ZAAO piedāvātais līgums esot Saulkrastu novadā dzīvojošajiem nedraudzīgs. "Ja ceļš ir neizbraucams kaut kādu iemeslu dēļ, tad mums personīgi par to jāziņo ZAAO, citādi mums būs jāmaksā pat tad, ja atkritumus neizvedīs. Taču mēs maksājam nodokļus, bet ceļa uzturēšana un izvērtēšana nav mūsu uzdevums," pārliecināta S. Priedīte. Viņa un vairāki simti citu šī Pierīgas novada iedzīvotāju padoties nav gatavi un cer, ka pašvaldība tomēr ieklausīsies iedzīvotāju viedoklī. Kaut vai tādēļ, ka tuvojas pašvaldību vēlēšanas.

Tāpat par situāciju informēta arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Tā sola sniegt savu izvērtējumu mēneša laikā, taču 1. septembris jau ir šonedēļ.