02.09.2012 22:42

Saulkrastos visu atkritumu apsaimniekošana uzticēta vienam uzņēmumam

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saulkrastu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Līcis (”Sabiedrība citai politikai”) izmēģina jaunā ekolaukuma priekšrocības. Tie Saulkrastu novada iedzīvotāji, kas atkritumus šķiro, turpmāk no tiem varēs atbrīvoties bez maksas. Saulkrastu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Līcis (”Sabiedrība citai politikai”) izmēģina jaunā ekolaukuma priekšrocības. Tie Saulkrastu novada iedzīvotāji, kas atkritumus šķiro, turpmāk no tiem varēs atbrīvoties bez maksas. Krišjānis Grantiņš

Saulkrastu novadā no 1. septembra atkritumu apsaimniekošanu veic SIA "Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija" (ZAAO).

Uņēmums savu darbību novadā sāka ar svinīgu eko laukuma atklāšanu Rīgas ielā 96 a, kurā šķirojamos atkritumus sola pieņemt bez maksas.

ZAAO valdes priekšsēdētājs Aivars Sirmais norāda: "Lielu daļu atkritumu, kas mums katram ir mājās, var nodot otrreizējai pārstrādei. Tos visus var nest uz eko laukumu un nodot bez maksas. Ja atkritumus šķiro un otrreiz pārstrādājamos nodod atsevišķi, samazinās sadzīves atkritumu apjoms un līdz ar to arī maksa par izvešanu. Šis ir reāls veids, kā var ieekonomēt līdzekļus."

Saulkrastu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Līcis ("Sabiedrība citai politikai"): "Izvēlējāmies šo uzņēmumu tāpēc, ka tas piedāvā pilnu apsaimniekošanas komplektu atbilstoši iedzīvotāju vajadzībām. Līdzās sadzīves atkritumu savākšanai cilvēkiem paveras trīs iespējas, kā atbrīvoties no šķirotajiem atkritumiem, – tos var atvest uz eko laukumu, var salikt eko punktos, kas izvietoti pa visu Saulkrastu teritoriju, vai salikt eko somā un novietot blakus sadzīves atkritumu konteineram pie mājas."

Uzņēmuma šķiroto atkritumu savākšanas daļas vadītāja Ginta Gailuma pastāstīja, kādi ir šķirojamie atkritumi un kur tie liekami.

Konteinerā, kas paredzēts pudeļu un burku stiklam, var likt tīras stikla burkas un pudeles ar visām etiķetēm, uzlīmēm un metāla gredzeniem. Nedrīkst likt balzama pudeles, jo tās izgatavotas no keramikas. Korķi, plastmasas un metāla vāciņi ir jānoņem.

Logu stiklam paredzētajā konteinerā var likt vienīgi logu stiklu, kas ir izņemts no rāmjiem. Nedrīkst likt automašīnu logu stiklus, spoguļus, lampu kupolus.

Konteinerā, kas paredzēts jauktiem atkritumiem, kopā var likt papīru, PET pudeles, polietilēnu un metālu, jo tie cits citu nebojā un atkritumu laukumā "Daibe" tos tik un tā pāršķiro.

Sadzīves elektronikas preces, kas darbojas ar elektrību vai baterijām, savāc īpašs busiņš, kuru var izsaukt pa tālruni vai piezvanot uz ZAAO biroju. Par šo pakalpojumu turklāt nav jāmaksā.

Vagoniņā, kas uzstādīts eko laukumā, var nolikt tās elektropreces, ko paši atnes vai atved. Tajā ir arī atsevišķi konteineri akumulatoriem, luminiscentajām lampām, baterijām un citiem netipiskiem atkritumiem, ja tādi rodas. Vagoniņā var nodot arī izlietoto automašīnu eļļu un eļļas filtrus iemest tiem paredzētā konteinerā.

Lielgabarīta atkritumu konteinerā var likt vecas gultas, skapjus un tamlīdzīgas lietas. Šis ir vienīgais konteiners, par kura izmantošanu ir jāmaksā, bet cena ir uz pusi mazāka, nekā izsaucot lielgabarīta atkritumu savācēju uz māju.

Nododot vismaz 0,25 m³ šķirojamo atkritumu, eko laukuma pārzine uz atlaižu kartiņas uzliek zaļu zīmodziņu. Sakrājot 10 zīmodziņus, Saulkrastu iedzīvotāji saņems divu latu atlaidi maksai par sadzīves atkritumu izvešanu.

Nelielu šķiroto atkritumu savākšanai uzņēmums piedāvā iegādāties eko somu. Tajā mājās var sakrāt šādus atkritumus: kefīra, sulu, jogurtu tetrapakas; maizes un iepirkumu maisiņus; papīra olu kastes, plastmasas spainīšus, kuros bijuši ievārījumi, majonēzes, kāposti; šampūnu, dušas želeju pudeles, sadzīves ķīmijas iepakojumus. To noliek pie sadzīves atkritumu konteinera un iztukšo bez maksas.

Ir arī iepakojumi, ko nevar pārstrādāt: čipsu pakas, konfekšu un cepumu papīri, čaukstoši cukura, makaronu, biezpiena iepakojumi, olu plastmasas un putuplasta kastes, vienreiz lietojamie trauki no papīra un plastmasas.

Tie iepakojumi, kas, paņemot rokās, čaukst, salūzt ar sakņu vai plīst, nav pārstrādājami, tāpēc tie tomēr jāmet sadzīves atkritumu konteineros.