08.12.2014 15:24

Bijušais mērs Jurķis savu atbildību par naudas šķērdēšanu SIA "Baložu komunālā saimniecība" nesaskata

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bijušais mērs Jurķis savu atbildību par naudas šķērdēšanu SIA "Baložu komunālā saimniecība" nesaskata arhīvs

Bijušais Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis par naudas šķērdēšanu Ķekavas novada pašvaldības uzņēmumā SIA "Baložu komunālā saimniecība" (BKS) nejūtas atbildīgs.

Pagājušajā nedēļā Ķekavas novadu satricināja kārtējais skandāls ap uzņēmumu BKS. Valsts kontrole (VK) un pašvaldība norādīja arī uz bijušā mēra, tagadējā pašvaldības deputāta Roberta Jurķa līdzatbildību saistībā ar naudas izšķērdēšanu prēmijās un nesaimnieciskos projektos BKS. Viņš pats gan portālam "Apriņķis.lv" stāsta, ka naktīs guļot mierīgi, jo nekas nelikumīgs BKS viņa laikā neesot noticis. Turklāt nelietderīgi izšķērdētais pusmiljons eiro nerealizēta projekta dēļ gulšoties uz esošās domes vadības sirdsapziņas.

– Kā vērtēt VK revīzijā konstatētos pārmetumus par to, ka pašvaldība, tostarp jūs kā bijušais Ķekavas novada domes priekšsēdētājs, neesat uzraudzījis BKS darbu?

– Nezinu, vai VK atzinumi ir pamatoti. Es sevišķi neuzticos šiem atzinumiem, jo tie ir tādi vispārēji. Tur parasti tiek lietotas tādas frāzes kā "iespējams", "nepamatoti" un tamlīdzīgi. Ja ir kādas nelikumības un pārkāpts likums, tad vainīgās personas ir jāsoda. Manuprāt, šoreiz tur nekā nelikumīga īsti nebija.

– Vai jūs kā pašvaldības vadītājs tolaik zinājāt, ka BKS valdes locekļi tur tika prēmēti un viņiem, pēc VK secinātā, tika maksāts par darbiem, ko viņi nemaz nebija veikuši?

– Prēmijas jau kā tādas BKS netika maksātas. Vienīgā izmaksātā prēmija, ko es zinu, ir domes piešķirtā atlīdzība valdes loceklei Olitai Krastiņai par iepriekšējā gada rezultātiem. Bet vai tad pārējiem bija prēmijas? Es neko tādu VK ziņojumā neredzēju. Runājot par atlīdzību par nepadarītajiem darbiem, lai tur strādā prokuratūra, ko es tur varu pateikt. Turklāt BKS saimnieciskajā darbībā pašvaldība neiejaucās. Kapitāldaļu turētāju ietekme bija tikai caur valdi. Un par ikdienas saimniecisko darbību bija atbildīgs valdes priekšsēdētājs un valde. Ja viņi tur ir maksājuši prēmijas, tad es neko par tām nezinu.

– Bet kā ar nesakārtotu grāmatvedību un neuzskaitītiem darījumiem, ko arīdzan savā revīzijas ziņojumā pārmet VK?

– Grāmatvedībā vēl aizvien tur ir bardaks, BKS pēdējā pusotra gada laikā neviens savlaicīgi nemāk izrakstīt rēķinus, tie ir jāizlūdzas. Un to es pēc savas personīgās pieredzes zinu teikt. Iepriekš grāmatvedībā bija viss skaidrs, desmit gadu laikā nekādu problēmu ar rēķiniem, viss bija savlaicīgi.

– Pastāstiet, kā Olita Krastiņa nonāca valdes priekšsēdētājas amatā!

– Kad 2009. gadā izveidojās novads un BKS pārņēma Ķekavas novada pašvaldība, es viņu nozīmēju par valdes locekli, ņemot vērā viņas pieredzi un izglītību. Viņa spēja savest to uzņēmumu daudzmaz kārtībā, jo četru gadu laikā samazinājās visas parādsaistības un grāmatvedības neizdarības, kas nāca līdzi jau no Baložu pilsētas laikiem.

– Kāpēc tolaik katlumājas un siltumtrašu projekts tika parakstīts mirkli pirms pašvaldību vēlēšanām 2013. gadā?

– Tā taču ir vienkārši loģiska lietu ķēde. Bija konkurss, bija iepirkumi, visam ir savi termiņi. Jūnijs, jūlijs valsts pārvaldē un pašvaldībās jau parasti ir tas brīdis, kad tiek slēgti visi līgumi, jo kaut kā tā arī sanāk.

– Šis domes sasaukums pārmet, ka tā ir jūsu atbildība, ka projekta nerealizēšanas dēļ pazaudēts pusmiljons eiro.

– Nē, tā nav mana atbildība, pilna atbildība ir jāuzņemas esošai varai. Viens no viņu pirmajiem lēmumiem bija apturēt šo projektu, lai gan viņi to nedrīkstēja darīt, jo bija saslēgti līgumi. Un, tiklīdz ievēlēja jauno domes sasaukumu, tā uzreiz tika nomainīta valde, valdes priekšsēdētāja amatā ieceļot Juri Miltu, kas arī, starp citu, uzskatīja, ka siltumapgādes uzlabošanas projekti Baložos būtu jāturpina. Bet, tiklīdz viņš pateica, ka projekts ir labs, tā viņu vienkārši atbrīvoja no amata un iecēla citus valdes locekļus, kuri veiksmīgi ir visu to projektu "norakuši".

– Jūsuprāt, kas bija tie iemesli, kādēļ esošais domes sasaukums nolēma neturpināt siltumapgādes uzlabošanas projektus Baložos?

– Manuprāt, te ir kaut kādas pie varas esošo intereses un tiek lobētas atsevišķu BKS privāto kapitāldaļu turētāju intereses. Turklāt tā ir privāta kompānija un pašvaldībai pieder tikai 45 % kapitāldaļu. Es politikā Baložos esmu jau desmit gadus, un mans mērķis vienmēr ir bijis cīnīties, lai siltuma ražošana Baložos nonāktu pašvaldības īpašumā. Mēs iepriekšējos gados bijām sagatavojuši projektu, ko varēja realizēt un kā rezultātā mēs būtu ieguvuši pašvaldības siltumu, kas nebūtu dārgāks kā tagad. Turklāt tagad tiek virzīts tieši tāds pats projekts, atšķirība tik tāda, ka būvēs nevis vienu, bet divas katlumājas. Tto domes vairākums šobrīd grib atbalstīt. Es gan atturēšos saukt skaitļus, bet domāju, ka viņš nebūs daudz lētāks par iepriekšējo.

– Tas, ka uzskatāt, ka vairāku miljonu vērtais projekts bija jāturpina, arī bija viens no iemesliem, kāpēc nepiedalījāties domes sēdē, kur tika lemts par projekta apturēšanu?

– Nē, tā sēde, manuprāt, bija organizēta ļoti lielā steigā. Tā bija ārkārtas sēde, un es biju aizņemts pamatdarbā. Es vienkārši nevarēju ierasties tajā brīdī, un man nebija iespējas piedalīties.

– Kā tas viss, jūsuprāt, beigsies? Domē stāsta, ka saistībā ar naudas izšķērdēšanu prēmijās un nesaimnieciskos projektos BKS vērsīsies tiesībsargājošās institūcijās.

– Tur jau viss ir pārbaudīts, neviens neko nav atradis. Ja pusotra gada laikā neko neatrada, tad jau arī nekā nav. Es guļu mierīgi, man nav, par ko uztraukties. Žēl tikai, ka tiek "norauts" labs projekts.

Iepriekš:

Valsts kontrole: SIA "Baložu komunālā saimniecība" nelietderīgi šķērdējusi naudu projektos un prēmijās
Naudas šķērdēšanu SIA "Baložu komunālā saimniecība" izmeklē tiesībsargājošās institūcijas