02.12.2014 14:19

Naudas šķērdēšanu SIA "Baložu komunālā saimniecība" izmeklē tiesībsargājošās institūcijas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
SIA "Baložu komunālā saimniecība" valdes pārstāvji Edgars Mencis (no kreisās) un Aigars Evardsons vietā, kur Baložos tika plānots celt Latvijā pirmo katlumāju ar "superjaudu" SIA "Baložu komunālā saimniecība" valdes pārstāvji Edgars Mencis (no kreisās) un Aigars Evardsons vietā, kur Baložos tika plānots celt Latvijā pirmo katlumāju ar "superjaudu" arhīvs

Naudas izšķērdēšana prēmijās un nesaimnieciskos projektos, ko Ķekavas novada pašvaldības uzņēmumā SIA "Baložu komunālā saimniecība" (BKS) konstatējusi Valsts kontroles (VK) revīzija, atklājusies tikai tad, kad uzņēmuma amatos stājusies jaunā valde. Pašlaik gan vietvara, gan BKS valde lūgusi lietu izmeklēt tiesībsargājošās institūcijas.

"Kad 2013. gada augustā amatos stājās jaunā valde, pakāpeniski uzņēmuma dokumentos tika konstatētas nepilnības un pārkāpumi uzņēmuma darbībā. Iepriekšējās BKS valdes laikā atklājās virkne nepilnību, tostarp uzņēmuma valdes locekļu nepamatota prēmēšana," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja BKS valdes loceklis Aigars Evardsons.

Viņš sacīja, ka, pamatojoties uz iepriekš minēto, BKS valde šā gada jūlija sākumā ir lūgusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) pārbaudīt konstatētos faktus par darbinieku darba līgumiem un izmaksātajām piemaksām laika posmā no 2009. līdz 2013. gadam, kad uzņēmuma valdes priekšsēdētājas amatā bija Olita Krastiņa.

"Šā gada 4. novembrī no KNAB esam saņēmuši starpatbildi, ka mūsu sniegtā informācija par iespējamām nelikumībām BKS atbilst patiesībai," teica A. Evardsons, piebilstot, ka šobrīd šajā lietā KNAB turpina veikt pārbaudi.

Vienlaikus, pēc A. Evardsona sacītā, savu vērtējumu par iepriekšējās valdes "sastrādāto" ir devusi arī Valsts darba inspekcija, kura arī saskatījusi pārkāpumus, taču norādījusi, ka nu jau bijušos BKS darbiniekus saukt pie administratīvās atbildības vairs nav iespējams.

Jautāts par to, ko jaunā pašvaldības uzņēmuma valde grasās darīt saistībā ar pusmiljonu lielo kredītu, kas nu ir jāmaksā par tā arī neuzcelto katlumāju un siltumtrašu projektu Baložos, kompānijas valdes loceklis sacīja, ka kredīts diemžēl ir jāatmaksā, jo līgums ar kredītiestādi bija parakstīts.

"Šajā situācijā mēs neko nevaram atrisināt, jo minētais līgums par kredīta piešķiršanu ir saistošs neatkarīgi no tā, ka to uzņēmuma vārdā parakstīja BKS iepriekšējā valdes locekle. Šīs kredītsaistības ir jāmaksā. Vienīgais ko mēs kā BKS valde varam darīt, attiecībā uz šo situāciju, ir lūgt tiesībsargājošās iestādes izvērtēt, cik likumīgi noritējusi siltumapgādes uzlabošanas projekta realizācija," klāstīja kompānijas valdes loceklis.

Tāpat viņš arī minēja, ka BKS jaunā valde, konstatējot uzņēmumā nesaimnieciska rakstura problēmas, griezās Ķekavas novadā ar lūgumu rast iespēju Valsts kontrolei veikt revīziju pašvaldības kapitālsabiedrībā.

Savukārt esošais BKS valdes priekšsēdētājs Edgars Mencis pavēstīja, ka arī VK konstatētās problēmas uzņēmuma grāmatvedībā arī ir iepriekšējās valdes atstātais mantojums.

"Pārņemot uzņēmuma vadību, bija pamatīgs šoks par grāmatvedības neesamību "Baložu komunālajā saimniecībā". Šajā laikā mums, jaunajai valdei, ļoti daudz resursu prasīja tieši tas, lai atjaunotu datus par iepriekšējo periodu un savestu kārtībā grāmatvedību, kas jau daudzus gadus, iespējams, pat apzināti bija atstāta novārtā," uzsver Mencis.

Līdzīgs viedoklis ir arī Ķekavas novada pašvaldībai, kas norāda, ka finansiāli sarežģītā situācija BKS ir iepriekšējās Ķekavas novada domes un bijušās uzņēmuma valdes atstātais mantojums.

"Esošā Ķekavas novada dome daudz spēka un laika veltījusi tieši BKS, lai pieņemtu būtiskus un neatliekamus lēmumus šī pašvaldības uzņēmuma glābšanai. Diemžēl mums, jaunajai domei, bija jācīnās jau ar iepriekšējās domes vadības un bijušās BKS valdes pieļautajām, iespējams, apzinātām kļūdām. Piemēram, pašvaldībai neizdevīgi līgumi par gandrīz deviņu miljonu eiro projektiem saistībā ar katlumājas būvniecību un siltumtrašu izveidi Baložos steigā parakstīti tikai dažas dienas pirms pašvaldību vēlēšanām 2013. gadā. Tāpat 0,5 miljonu eiro liels kredīts, ieķīlājot visus BKS ražošanas līdzekļus, noformēts pēc vēlēšanām, kamēr vēl nebija apstiprināti jaunie deputāti ", skaidro Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks.

Viņš arī piebilst, ka saistībā ar šo projektu iespējamo neatbilstošo iepirkumu procedūru Ķekavas novada pašvaldība bija vērsusies prokuratūrā jau 2013. gada rudenī, esošās domes sasaukuma laikā.

Tāpat pašvaldībā norāda, ka dārgais katlumājas un siltumtrašu projekts pašvaldībai bijis ļoti neizdevīgs un, ja vien tas tiktu īstenots, BKS nonāktu uz maksātnespējas sliekšņa. "Mēs to nevarējām pieļaut, un tāpēc esošā Ķekavas novada dome to apturēja. Un tas bija pareizs lēmums, ko apliecina arī Valsts kontroles revīzija. Par projekta apturēšanu vienbalsīgi nobalsoja visi 12 klātesošie deputāti no kopumā 17", uzsver Variks.

Kā portāls "Apriņķis.lv" uzzināja domē, ārkārtas sēdē, kur tika lemts par projekta apturēšanu, nepiedalījās deputāts Roberts Jurķis, kura laikā tika parakstīts šis pašvaldībai finansiāli neizdevīgais līgums un kurš kā toreizējais Ķekavas novada domes priekšsēdētājs bija atbildīgs par BKS darbības uzraudzību. Tāpat uz sēdi neieradās arī bijušie BKS vadošie darbinieki un deputāti Maksims Volkovičs un Olita Krastiņa.

Ķekavas novada pašvaldība arī uzsver, ka VK revīzijas ziņojums apliecina arī tos faktus, ko jau 2014. gada jūnijā, veicot pārbaudi, konstatēja jaunā BKS valde attiecībā uz iepriekš vairāku gadu garumā nepamatoti izmaksātajām dāsnajām piemaksām atsevišķiem "Baložu komunālās saimniecības" darbiniekiem, piemēram, esošajiem domes deputātiem no partijas "Saskaņas centrs" Ivanam Pihtovam un Maksimam Volkovičam, kā arī toreizējai BKS valdes priekšsēdētājai Olita Krastiņai, arī no partijas "Saskaņas centrs".

Kad portāls "Apriņķis.lv" lūdza bijušajam BKS izpilddirektoram un tagadējam domes deputātam Ivanam Pihtovam skaidrot, par kādiem nopelniem viņš laika posmā no 2010. gada līdz 2013. gadam kā BKS darbinieks ir ticis prēmēts, viņš prēmēšanas faktu noliedza. "Es strādādams neko tur neesmu saņēmis. Neesmu nekur tādus aprēķinus pat redzējis, ka man tur kaut kāda prēmija būtu piešķirta. Neesmu neko tur saņēmis!" teica Pithovs.

Savukārt aprunāties par VK pārmetumiem saistībā ar prēmijām un ekonomiski neizdevīgajām kredītsaistībam ar bijušo BKS valdes priekšsēdētāju Olitu Krastiņu portālam "Apriņķis.lv" neizdevās, jo uz telefona zvaniem viņa neatbildēja.

Ķekavas novada domē arī norāda, ka, ņemot vērā revīzijā konstatēto, VK ir sagatavojusi BKS 12 ieteikumus un esošā BKS valde ir gatava turpināt iesāktos darbus, lai pašvaldības uzņēmuma darbību sakārtotu un VK ieteikumus izpildītu līdz 2015. gada 1. jūlijam.

Jau ziņots, ka Valsts kontroles revīzijas ziņojumā konstatēts, ka Ķekavas novada pašvaldības pārraudzībā esošais uzņēmums BKS, īstenojot siltumapgādes uzlabošanas projektus, ir nelietderīgi izlietojis 500 tūkstošus eiro. Turklāt dažiem darbiniekiem dāsni maksāti atlaišanas pabalsti, prēmijas un piemaksas par nepadarītiem darbiem.

Iepriekš:

Valsts kontrole: SIA "Baložu komunālā saimniecība" nelietderīgi šķērdējusi naudu projektos un prēmijās
Baložu komunālajai saimniecībai gaisma tuneļa galā
Ķekavas novada pašvaldībai var uzlikt ārējo finanšu uzraudzību

Ķekava aktīvi strādā pie Valsts kontroles konstatēto nepilnību novēršanas
Ķekavas pašvaldībai līdz nākamā gada sākumam jānovērš konstatētie pārkāpumi
Valsts kontrole: Ķekavas pašvaldībā ir absolūts iekšējās kontroles trūkums; dome: esam sākuši nepilnību novēršanu