02.12.2014 11:36

Valsts kontrole: SIA "Baložu komunālā saimniecība" nelietderīgi šķērdējusi naudu projektos un prēmijās

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ķekavas novada pašvaldības pārraudzībā esošais uzņēmums SIA "Baložu komunālā saimniecība" (BKS), īstenojot siltumapgādes uzlabošanas projektus, ir nelietderīgi izlietojusi 500 tūkstošus eiro, veicot revīziju, konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Turklāt dažiem darbiniekiem dāsni maksāti atlaišanas pabalsti, prēmijas un piemaksas par nepadarītiem darbiem.

VK secinājusi, ka, pretēji likumā noteiktajam, BKS nav izstrādājusi un saskaņojusi ar Ķekavas novada pašvaldību sabiedrības darbinieku atlīdzības noteikumus, tostarp atlīdzības ierobežojumus. Tas ļāvis valdes loceklim, kas BKS strādāja līdz 2013. gada jūnijam, vienpersoniski pieņemt īpaši labvēlīgus lēmumus dažiem darbiniekiem, piemēram, iekļaujot viņu darba līgumos nosacījumus par atlaišanas pabalstiem sešu mēnešalgu apmērā. Tādējādi, izbeidzot darba attiecības ar trim darbiniekiem, atlaišanas pabalstos izmaksāti 19 tūkstoši eiro.

Tāpat šis pats valdes loceklis divu darbinieku līgumos bija iekļāvis arī vienreizējas piemaksas par kopumā 18,5 tūkstošiem eiro, kas VK skatījumā nav pamatotas un izvērtējamas ar darba rezultātiem.

Vēl diviem valdes locekļiem, beidzot pildīt amata pienākumus, neraugoties uz likumdošanas ierobežojumiem, ir izmaksāti bonusi – vienam prēmija 1,7 tūkstošu apmērā, savukārt otram, kurš amatā bija mazāk par diviem mēnešiem un kuru atbrīvoja par uzticības zaudēšanu, izmaksāts atlaišanas pabalsts divu mēnešalgu jeb vairāk nekā trīs tūkstošu eiro apmērā.

Vienlaikus VK secinājusi, ka nav sakārtota arī BKS grāmatvedība un darījumu uzskaite, piemēram, nav uzskaitīti visi saimnieciskie darījumi, pamatlīdzekļu nolietojums aprēķināts nepareizi, debitoru atlikumi nav atbilstošā apmērā utt.

Pēc VK teiktā, grāmatvedības nepilnības spilgti ilustrē tas, ka Ķekavas novada pašvaldība, sākot un tad pārtraucot vairāk nekā astoņus miljonus vērtos siltumapgādes uzlabošanas projektus, ir nelietderīgi izlietojusi 500 tūkstošu eiro lielu aizņēmumu, kā rezultātā BKS vēl četrus gadus būs jāatmaksā aizņēmums – katru gadu 100 tūkstoši eiro.

Nepilnības konstatētas arī divu dzīvojamo ēku siltināšanas projektos, ko īsteno namu apsaimniekotājs BKS. VK norāda, ka BKS kā dzīvokļu īpašnieku pārstāvis nav rīkojies godprātīgi, jo neatbilstoši veicis iepirkumu, kā rezultātā par 25 % ticis samazināts atbalsta finansējums. Šī iemesla dēļ minēto dzīvokļu namu īpašniekiem būs jāatmaksā lielāks kredīts nekā iepriekš tika plānots, proti, 38 tūkstoši eiro.

Revīzija veikta par laika posmu no 2013. gada 1. janvāra līdz šā gada 31. jūlijam. Tās rezultātā VK ir sniegusi 12 ieteikumus, bet par izmaksātajiem bonusiem VK ir vērsusies Ģenerālprokuratūrā.

Iepriekš:

Baložu komunālajai saimniecībai gaisma tuneļa galā
Ķekavas novada pašvaldībai var uzlikt ārējo finanšu uzraudzību

Ķekava aktīvi strādā pie Valsts kontroles konstatēto nepilnību novēršanas
Ķekavas pašvaldībai līdz nākamā gada sākumam jānovērš konstatētie pārkāpumi
Valsts kontrole: Ķekavas pašvaldībā ir absolūts iekšējās kontroles trūkums; dome: esam sākuši nepilnību novēršanu