23.07.2013 11:31

Latvāņi pamazām izplešas pa Pierīgu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pamazītēm latvāņi ieņēmuši arī Baldones, Salaspils un Olaines novadus. Pamazītēm latvāņi ieņēmuši arī Baldones, Salaspils un Olaines novadus. Krišjānis Grantiņš

23. jūlijā Ķekavā notiks akciju sabiedrības "Latvijas Valsts meži" organizētais seminārs par latvāņu ierobežošanas metodēm. Tikmēr pats invazīvais augs lepni aizņēmis daļu Ķekavas un Siguldas novada teritorijas un šogad pamazām izplešas arī Baldones, Salaspils un Olaines novadā.

Jaunākā informācija no Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) par latvāņu invadētajām teritorijām rāda, ka Ķekavā šis grūti iznīcināmais augs šovasar "iedzīvojies" vairākās vietās. Ķekavas novadā tas salīdzinoši lielās platībās sastopams Rāmavā, netālu no Rāmavas muižas. Vēl vairāk tā varā ir nonācis Teļu purvs, kā arī tam blakus esošie Meijupurvs un Velnapurvs. Nedaudz citā vietā un mazliet pieticīgākas teritorijas latvānis aizņem Bābu purvā un Augškalnā, kas atrodas netālu no Osvalda kanāla. Tāpat kaitnieka plantācijas sastopamas Siļķu purvā un nedaudz arī Augstajā tīrelī, kā arī invazīvais augs labi iedzīvojies Daugmales pilskalnā.

Šajā vasarā no latvāņu sērgas nav paglābies arī Salaspils, Ikšķiles, Baldones un Olaines novads. Tiesa gan, tajos invazīvais augs aizņem krietni vien pieticīgākas teritorijas. Jaunākā informācija no VAAD liecina, ka Olaines novadā tas iemitinājies netālu no Vāciešu liekņa kanāla teritorijā, kas atrodas starp Mēdema purvu un Ēbeļmuižu. No latvāņiem nav paglābusies arī pati Olaines pilsēta, jo bīstamais augs pārņēmis savā varā tādas vietas kā teritoriju ap Kūdras fabriku, farmaceitisko rūpnīcu un plastmasas rūpnīcu. Salīdzinājumā ar Ķekavu krietni pieticīgākās plantācijās latvānis ir iemitinājies divās vietās Baldones novadā, proti, Lāčkalna teritorijā, kas atrodas netālu no Misas, kā arī Garajā silā starp Spaļeniekiem un Bēčupīti.

Bez latvāņiem šogad nav iztikusi arī Salaspils un Ikšķiles pašvaldība. Tieši uz abu novadu robežas, starp Mežstūrīšiem un Saules dārzu, plešas iespaidīga latvāņu plantācija. Ikšķilē nelielā teritorijā tie iemitinājušies netālu no Pārslām, blakus Daugavas ūdens krātuvei. Taču vēl intensīvāk nekā Ķekavā latvāņi iedzīvojušies Siguldas novadā. Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad šie invazīvie augi sastopami teritorijās ap Vējupīti un Saules kalnā, kā arī pašā pilsētā atsevišķās vietās. Tāpat lielas teritorijas aizņemtas ir Sudā un Kaķupes pļavās, kā arī Kaķu vērī, ne mazāk apdzīvots ir Jūdažu (Āraišu) purvs.

Iepriekš:
Ķekavā aicina cīņu ar latvāņiem sākt laikus; zemju īpašniekiem sola nodokļu atlaides
Valsts par Siguldas latvāņu iznīcināšanu domās nākamgad