04.09.2013 19:34

Ikšķilē rosinās domei lemt par iespēju līdzfinansēt darba burtnīcu iegādi no pašvaldības budžeta

Autors  Dace Kļaviņa, Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ikšķilē rosinās domei lemt par iespēju līdzfinansēt darba burtnīcu iegādi no pašvaldības budžeta www.ogrenet.lv

Ikšķiles novada pašvaldības vadība spriedusi par iespējamajiem risinājumiem ārkārtas situācijas novēršanā pašvaldības izglītības iestādēs.

Šis mācību gads, līdzīgi kā daudzās Latvijas skolās, ir sācies ar pamatīgu haosu un nespēju plānot turpmāko mācību procesu valsts īstenoto reformu dēļ izglītības jomā.

Kā jau iepriekš informēju, sakarā ar Tiesībsarga norādījumiem par bezmaksas obligātās izglītības nodrošināšanu valstī, vasarā dienas gaismu ieraudzīja grozījumi Izglītības likumā, paredzot valstij pienākumu finansēt mācību literatūras, tostarp darba burtnīcu iegādi. Lai gan Ministru kabinets savu likumā noteikto pienākumu izdot noteikumus par kārtību šāda finansējuma piešķiršanā nepilda un noteiktais termiņš – 30. augusts – nokavēts nu jau par piecām dienām, no sagatavotā un Ministru kabineta mājaslapā publicētā noteikumu projekta un tā anotācijas ir skaidri redzams, ka ar likuma grozījumiem saistītie izdevumi mācību līdzekļu iegādei pilnībā jāfinansē no valsts budžeta līdzekļiem un valsts budžeta mērķdotācijām. Par mācību literatūras izdošanu un iegādi ir atbildīga Izglītības un zinātnes ministrija.

Diemžēl līdz pat šai dienai nedz pašvaldībām, nedz skolām nav zināms precīzs valsts plānotā finansējuma apjoms, jo plašsaziņas līdzekļos ministrijas amatpersonu sniegtā informācija ir atšķirīga. Kamēr nebūs zināma valsts finansējuma summa uz vienu izglītojamo, skolām nav iespējams plānot mācību līdzekļu iegādi, tomēr jau šobrīd ir skaidrs, ka naudas apjoms nebūs pietiekošs, lai nodrošinātu visu nepieciešamo mācību līdzekļu iegādi. Arī termiņš naudas piešķiršanai nevienā normatīvajā aktā vai lēmumā nav noteikts un zināms.

Ņemot vērā minētos apstākļus un uzklausot izglītības iestāžu vadītāju viedokļus par darba burtnīcu nepieciešamību kvalitatīva mācību procesa nodrošināšanai, Ikšķiles novada pašvaldības vadība nolēma sagatavot un virzīt domei izskatīšanā lēmumprojektu par pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu darba burtnīcu iegādei, sedzot pēc valsts finansējuma saņemšanas radušos nepieciešamā finansējuma starpību.

Lai plānotu budžetā nepieciešamo līdzekļu apjomu mācību līdzekļu iegādei, izglītības iestāžu vadītājiem ir uzdots nekavējoties sagatavot un iesniegt pašvaldībā nepieciešamo darba burtnīcu sarakstu un izmaksu tāmi. Ja šie dati tiks saņemti ļoti operatīvi, pašvaldības vadība sasauks ārkārtas domes sēdi, lai nodrošinātu jautājuma izskatīšanu steidzamības kārtībā.

Atbilstoši likumā noteiktajam vecākiem darba burtnīcas nav jāiegādājas. Pašvaldība vērtēs iespēju kompensēt izdevumus tiem vecākiem, kuri pēc savas iniciatīvas darba burtnīcas jau ir iegādājušies. Par kārtību kompensācijas saņemšanai vecāki tiks informēti ar izglītības iestāžu starpniecību.

Ar nožēlu jāatzīst, ka valsts kārtējo reizi savu ir parādījusi savu nespēju savlaicīgi un plānveidīgi ieviest reformas, par ko sabiedrības priekšā atbildību bez vainas ir spiestas uzņemties pašvaldības. Ar katru šādu neplānotu finansējumu pašvaldībai arvien vairāk samazinās iespējas ieguldīt sava novada attīstībā. Tāpēc Ikšķiles novada pašvaldība apsvērs iespēju vērsties Izglītības un zinātnes ministrijā un, ja nepieciešams, arī citās kompetentās valsts institūcijās, pieprasot valsts saistību izpildi mācību līdzekļu iegādes finansēšanā pilnā apmērā, sedzot pašvaldībai radītos zaudējumus.

Iepriekš:
Skolu direktori: Visas darba burtnīcas skolēniem nemaz nav vajadzīgas
Ikšķiles vidusskolas direktore: darba burtnīcas vecākiem nav jāpērk