04.09.2013 07:29

Skolu direktori: Visas darba burtnīcas skolēniem nemaz nav vajadzīgas

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Skolu direktori: Visas darba burtnīcas skolēniem nemaz nav vajadzīgas www.kasjauns.lv

Grozījumi Izglītības likumā, kas stājās spēkā 7. augustā, nosaka, ka darba burtnīcas, kas ir mācību grāmatas darba turpinājums, tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem. Tomēr pirmajās skolas dienās debates par darba burtnīcām vēl nav norimušas.

Ķekavas novada Baložu vidusskolas direktore Vita Broka stāsta, ka mācību procesam vajadzīgās darba burtnīcas skola iepirka laikus, jo tām nepieciešamie līdzekļi jau bija paredzēti skolas budžetā.

"Darba burtnīcu klāsts ir ļoti plašs, visas nopirkt nav iespējams, un pieredze liecina, ka tas arī nav vajadzīgs, jo ne visas mācību procesā pilnībā tiek izmantotas," paskaidro direktore. "Par to pārliecinājāmies, kad ar mācību daļas vadītāju paskatījāmies, cik lielā mērā darba burtnīcas ir aizpildītas. Tāpēc izlemt jautājumu, kuras darba burtnīcas mācību procesā patiešām ir vajadzīgas, mēs uzticējām metodiskajām komisijām, un pēc viņu ieteikuma arī iegādājāmies."

Tā kā pavasarī interpretācija par mācību līdzekļu iegādi bija mazliet citādāka, tad Baložu vidusskola reizē ar darba burtnīcām saviem audzēkņiem iepirka arī parastās līniju un rūtiņu burtnīcas.

Mārupes novada Skultes sākumskolas direktore Gaļina Grizāne informēja, ka Mārupes novada dome piešķīrusi naudu, lai skola visiem bērniem nopērk nepieciešamās darba burtnīcas. "Metodiskajā komisijā nolēmām, ka 2., 3. un 4. klašu skolēniem krievu valodā būs tikai mācību grāmata un parastā līniju burtnīca, jo mācību grāmatā jau ir ļoti daudz uzdevumu," skaidro direktore. "Ja papildus bērniem liks pildīt uzdevumus no darba burtnīcas, viņi nepagūs to izdarīt, būs pārslogoti un darba burtnīcas būs aizpildītas tikai pa pusei. Toties 1. klašu skolēniem darba burtnīcas krievu valodā būs. Viņi mācās glīti un pareizi rakstīt burtus, un darba burtnīcā ir doti burtu paraugi. Šo burtnīcu izmantošana atslogo skolotāju, jo katram bērnam nav jāuzraksta priekšā burta paraugs, un ļauj skolēniem pilnvērtīgi izmantot mācību stundu, jo visi bērni burtiņus var sākt rakstīt vienlaikus."

Mācību iestādes vadītāja ar skolotājiem parēķinājusi, ka tikai darba burtnīcas, kas vajadzīgas pirmās klases skolēnam, ir izmaksājušas 12 latus. Šogad Mārupes novada dome visiem Skultes sākumskolas skolēniem apmaksāja arī individuālo mācību līdzekļu iegādi – pildspalvas, zīmuļus, burtnīcas, lineālus, krāsas, līmi, šķēres, guaša un akvareļu krāsas, zīmēšanas papīru un citus piederumus. "Šos līdzekļus bērni lietos tikai mācību stundu laikā, uz mājām līdzi neņems. Līdz ar to skolā katram bērnam ir nodrošināts viss mācību stundā nepieciešamais," pateicībā saka skolas direktore.

Arī Ropažu vidusskolas direktors Pēteris Salenieks stāsta, ka visiem skolas audzēkņiem nepieciešamās darba burtnīcas ir sagādātas, un šim nolūkam izmantots pašvaldības līdzfinansējums: "Pirmajā klasē esam nolēmuši, ka mācību grāmatas "Ar gudru ziņu" darba burtnīcu neizmantosim. Tā pietiekami precīzi neatspoguļo praktiskos darbus, tāpēc skolotāji, kopējot materiālus, izstrādā savu variantu, lai bērniem piedāvātu kvalitatīvākus praktisko darbu materiālus."

"Valsts sapratusi, ka tipogrāfiju lobēšana ir jābeidz, un Izglītības ministrija ir devusi iespēju katrai skolai izvērtēt esošos mācību līdzekļus, izstrādāt savas prognozes, Izglītības ministrijā apstiprināt, un līdz ar to konkretizēt mācību procesam labākos, tostarp darba burtnīcas," piebilst direktors.

Jau vēstīts, ka Tiesībsargs skolām ir nosūtījis vēstuli ar skaidrojumu par mācību līdzekļu iegādi un papildinātu skaidrojumu ar atbildēm uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Iepriekš:
Ikšķiles vidusskolas direktore: darba burtnīcas vecākiem nav jāpērk