19.01.2015 11:33

Privātmājas pērn labi pirktas visā Pierīgā, mazāk pieprasītas dārgajos novados

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Privātmājas pērn labi pirktas visā Pierīgā, mazāk pieprasītas dārgajos novados arhīvs

Pērn deviņos mēnešos teju visos Pierīgas novados vienlīdz labi pirktas privātmājas. Tomēr nekustamo īpašumu eksperti novērojuši, ka dārgākajos novados, proti, Garkalnē un Babītē, ģimenes mājokli vēlējušies iegādāties krietni vien mazāk nekā gadu iepriekš.

Garkalnes novadā mājokļus sev izvēlējušies 21% pircēju, bet Ķekavas novadā vēlējušies dzīvot 19% cilvēku, liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" pārskats par vienģimeņu māju tirgu Rīgā un Pierīgā.

Pircēji par pievilcīgu vietu dzīvošanai atzinuši arī Babītes, Carnikavas, Mārupes un Stopiņu novadus, kur darījumu skaits ar privātmājām pērn bijis 12–15% robežās. Savukārt vismazāk, proti, vien 6% darījumu, pērn notikuši Ādažu novadā.

Tomēr jāatzīmē, ka pērn, pēc nekustamo īpašumu ekspertu paustā, mazāk nekā citus gadus privātmājas pirktas tieši dārgākajos novados. Piemēram, noslēgto darījumu skaits Babītes novadā salīdzinājumā ar 2013. gadu samazinājās par 31,6%, bet Garkalnes novadā par 26,2%.

Turpretī vislielākais darījumu skaita kāpums ticis novērots Carnikavas novadā, kur vidēji ceturksnī pērn notika par 35,8% darījumu vairāk nekā gadu iepriekš.

"Arco Real Estate" eksperti novērojuši, ka pagājušajā gadā cilvēki visbiežāk izvēlējušies 100–250 kvadrātmetru lielas privātmājas, kuru vidējā cena tirgū svārstās no 100 līdz 200 tūkstošiem eiro.

Savukārt tās privātmājas, kuru cena bija virs 200 vai 300 tūkstošiem eiro, pagājušajā gadā pirktas teju uz pusi mazāk nekā 2013. gadā. Mājām šajā cenu kategorijā parasti ir raksturīga augstvērtīga apdare, laba apkārtējā infrastruktūra, un nereti tās atrodas ūdenstilpju tuvumā.

Pagājušajā gadā Pierīgā visdārgākā privātmāja nopirkta tieši Garkalnes novadā, Baltezera apkārtnē. Tā tikusi pārdota par 800 tūkstošiem eiro. Savukārt nākamie novadi ar visaugstākajām privātmāju cenām pērn bijuši Mārupes un Babītes novadi. Proti, šī gada darījuma summas rekords konstatēts Babītes novada Dzilnuciemā, kur 465 kvadrātmetru plaša privātmāja pārdota par 730 tūkstošiem eiro.

Iepriekš:

Apbūves gabalus privātmājas būvniecībai Pierīgā pērk labprāt; pērn vairāk iegādājās lētākas zemes

Vēlies Pierīgā īrēt mājokli? Būs grūti - izvēles iespējas niecīgas