12.01.2015 11:33

Vēlies Pierīgā īrēt mājokli? Būs grūti - izvēles iespējas niecīgas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
 Vēlies Pierīgā īrēt mājokli? Būs grūti - izvēles iespējas niecīgas arhīvs

Kur gan citur meklēsi jaunu mājvietu īrēšanai, ja ne sludinājumos. Taču pārskatot īres piedāvājumu Pierīgā, nāksies saskarties ar grūtībām - ja vien neesi gatavs īpašumu iegādāties, īres piedāvājums Rīgas apriņķī ir gaužām niecīgs.

Spriežot pēc Latvijā populārākā sludinājumu portālā "ss.lv" piedāvājuma, vai ikkatrā Pierīgas novadā dzīvesvietu īrēšanai nākas izvēlēties no šobrīd tirgū piedāvātajiem knapi padsmit īpašumiem.

Šķiet, ka vislielākās iespējas topošajiem īrniekiem atrast mājvietu Pierīgā ir Mārupes novadā, jo tur šobrīd tirgū pieejami 49 dzīvokļi un 18 privātmājas. Taču citur situācija ir krietni vien sliktāka un izvēles iespējas mazākas. Piemēram, Ķekavas, Babītes, Garkalnes un Ādažu novados šobrīd izīrē vidēji divpadsmit īpašumus, savrupmājas ieskaitot. Bet pārējos Rīgas novados, kaut vai Saulkrastos, Carnikavā un Siguldā, pašlaik īrniekiem pieejamos mājokļus var uz rokas pirkstiem saskaitīt.

To, ka pēdējo gadu laikā pieprasījums īres tirgū Pierīgā aug, portālam "Apriņķis.lv" apstiprina arī nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" mājokļu īres speciālists Ģirts Krūmiņš.

"Pierīgā pieprasījums pēc mājokļu īres pēdējos gados ir stabils. Pieprasījumu nodrošina gan tie iedzīvotāji, kas no citiem reģioniem pārceļas tuvāk Rīgai, gan tie, kas dod priekšroku savrupmājas vai dzīvokļa īrei, nevis iegādei. Kopuma mājokļu īres popularitāti Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē nosaka vairāki iemesli. Daļa jauno cilvēku un ģimeņu nevēlas uzņemties ilgtermiņa kredītsaistības, savukārt daļa neatbilst banku aizdevumu saņemšanas stingrajiem kritērijiem vai arī vienkārši pagaidām nevar atļauties iegādāties savu īpašumu," stāsta Ģ. Krūmiņš.

Turklāt viņš norāda, ka arī pēdējā laika notikumi, kas saistīti ar tā saucamā "nolikto atslēgu principa" iespējamo ieviešanu un banku vēlmi kredītņēmējiem paaugstināt pirmo iemaksu, samazina mājokļu potenciālo pircēju loku un veicina īres pieprasījumu.

Ģ. Krūmiņš arī atzīmēja, ka, saglabājoties pašreizējām tendencēm – zemiem mājokļu kreditēšanas apjomiem, lēni augošam potenciālo mājokļu pircēju maksātspējas līmenim, sagaidāms, ka pieprasījums pēc savrupmāju un dzīvokļu īres tuvākajā laikā būs stabils. Viņš norāda, ka augošā pieprasījuma dēļ arī īres maksa pieprasītākajās Pierīgas vietās nesamazināsies.

"Tā noteikti saglabāsies esošajā līmenī, bet vietās ar ierobežotu piedāvājumu varētu nedaudz pieaugt," teic nekustamo īpašumu eksperts.

G. Krūmiņš saka, ka lielākais pieprasījums pēc mājokļu īres ir tieši Rīgai tuvajos - Mārupes, Babītes, Garkalnes un Stopiņu novados. Un iecienītākajās Pierīgas vietās īrnieki pārsvarā interesējas par 2–3 istabu dzīvokļiem un galvenokārt savrupmājām ar vismaz trim guļamistabām.

"Savrupmāju īrniekiem būtisks nosacījums ir zeme – platībai nav liela nozīme, svarīgākais, lai pie mājas būtu sava teritorija. Cilvēki vai ģimenes, kas meklē savrupmāju, parasti nepiekrīt piedāvājumam īrēt rindu vai dvīņu māju, jo tām zemesgabals ir kopīgs vai arī tāda nav vispār, bet īres maksa ir savrupmājas līmenī," situāciju īres tirgū skaidro eksperts.

Runājot par īres mājokļu cenām Pierīgā, nekustamo īpašumu speciālists stāsta, ka par jaunu, labā stāvoklī esošu 200–250 kvadrātmetrus lielu savrupmāju īrnieki gatavi maksāt 1000–2000 eiro lielu mēneša īri. Savukārt kvalitatīvu, jaunu dzīvokļu mēneša īres maksā Pierīgā šobrīd ir 400–700 eiro.