15.01.2015 14:09

Apbūves gabalus privātmājas būvniecībai Pierīgā pērk labprāt; pērn vairāk iegādājās lētākas zemes

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Apbūves gabalus privātmājas būvniecībai Pierīgā pērk labprāt; pērn vairāk iegādājās lētākas zemes arhīvs

Apbūves gabalus privātmājas celtniecībai Pierīgā ļaudis iegādājas labprāt. Arī pērn deviņos mēnešos privātapbūves zemes pirktas par 24,4% vairāk nekā gadu iepriekš. Un pieprasīti esot bijuši tie īpašumu, kas ir lētāki.

Pērn deviņos mēnešos visvairāk apbūves gabalu pirkšanas un pārdošanas darījumu noticis Ķekavas novadā, turklāt, Ķekavas pusē nopirkts par 70% vairāk īpašumu privātmājas celtniecībai nekā gadu iepriekš, liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" pārskats par privātapbūves zemes tirgu Rīgā un Pierīgā.

Darījumu skaita līderim Ķekavas novadam seko Stopiņu un Garkalnes novads, bet pērn deviņos mēnešos vismazāk darījumu noticis Ādažu un Carnikavas novados.

"Arco Real Estate" eksperti lēš, ka pērn vispieprasītākie zemes gabali apbūvei bija tie, kas bija lētāki, proti, darījumu skaits ar zemēm Pierīgā, kuru cena bija 5-10 eiro par kvadrātmetru, gandrīz dubultojās. Šādi apbūves gabali galvenokārt tika iegādāti Ķekavas novada Rāmavā, Katlakalnā, Krogsilā un Baložos. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn deviņos mēnešos par 25% pieauga darījumu skaits 20-30 eiro robežās, savukārt darījumu skaits ar zemēm, kuru cena pārsniedza 40 eiro, pērn par trešdaļu samazinājās.

Dārgākās privātapbūves zemes Pierīgā joprojām saglabājas Garkalnes novadā, Baltezera apkārtnē. Lai gan nevienam no pērn notikušiem darījumiem nepiemita tādas ekskluzīva privātapbūves zemes īpašības, lai to cena pārsniegtu 100 eiro par kvadrātmetru, piedāvājumā bija atrodami zemes gabali ezera krastā, kuru cena bija pat virs 200 eiro par kvadrātmetru.

Babītes un Mārupes novadi sekoja kā nākamās vietas ar visaugstākajām privātapbūves zemju cenām. Šī gada dārgākais darījums tur konstatēts Babītes novada Piņķos, kur zemes gabals pārdots par 142 eiro kvadrātmetrā.

Savukārt vērtējot apbūves gabalu dārdzību katrā no novadiem, "Arco Real Estate" aprēķinājis, ka vidējā privātapbūves zemes gabalu cena Garkalnē ir 24,1 eiro kvadrātmetrā, Babīte - 22,45 eiro kvadrātmetrā, Mārupē - 19,37 eiro kvadrātmetrā, bet Carnikavā – 18,33 eiro kvadrātmetrā. Ādažos vidējā cena, par kādu var iegādāties zemi mājas būvniecībai, ir 16,12 eiro kvadrātmetrā, tam seko Ķekava ar 13,46 eiro un Stopiņi ar 12,31 eiro par kvadrātmetru.

Visbiežāk cilvēki Pierīgā iegādājas zemes gabalus 1000-1750 kvadrātmetru platībā. Tāpat, vērtējot pēc pērn notikušā darījumu skaita, pieprasītas bijušas arī zemes, kuru platība pārsniedza 2000 kvadrātmetrus.

Iegādājoties zemes gabalu privātmājas celtniecībai, ļaudis visbiežāk pievērš uzmanību tam, lai apbūves gabals nebūtu tālu no Rīgas un tā tuvumā būtu gan bērnudārzs, skola un veikals, gan ērta sabiedriskā transporta satiksme. Vienlīdz svarīgi ir arī tas, kādas ir zemes gabala izmantošanas iespējas un vai tam ir visas inženierkomunikācijas.

Iepriekš:

Vēlies Pierīgā īrēt mājokli? Būs grūti - izvēles iespējas niecīgas