22.05.2013 14:21

Par nedzimuša bērna tiesībām savākta trešdaļa parakstu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Iniciatīvas "Viens no mums" atbalstītāji uzskata, ka tiesības un cieņa pienākas arī nedzimušajiem. Iniciatīvas "Viens no mums" atbalstītāji uzskata, ka tiesības un cieņa pienākas arī nedzimušajiem. arhīvs

No pirmā februāra visā Eiropā un arī Latvijā iedzīvotāji aicināti parakstīties par nedzimuša cilvēka aizsardzību un cieņu. Pašlaik mūsu valstī savākti tikai aptuveni 2000 parakstu no vajadzīgajiem 6750.

Kā pastāstīja iniciatīvas koordinators Latvijā Jānis Lulle, parakstu vākšana notiek lielākoties kristīgās sabiedrības ietvaros, jo iniciatīvas "Viens no mums" ("One of Us") autoriem izveidojusies laba sadarbība ar vairākām kristīgajām organizācijām: katoļiem, luterāņiem un arī Vasarsvētku draudzēm. Aktīvi rosās arī Krīzes grūtniecības centra darbinieki un brīvprātīgie.

Latvijā parakstu vākšana gan notiek samērā gausi, it īpaši, ja salīdzina, ka dažās Eiropas Savienības (ES) valstīs par to ir parakstījušies vairāk pilsoņu nekā viņu valstī nepieciešams savākt. "Kā vienu no iespējām, kur varēsim uzrunāt ļoti daudz cilvēkus un cerēt, ka lielākā daļa no tiem arī parakstīsies, ir Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki Aglonā. Taču arī līdz tam turpināsim vēl aktīvāk sadarboties ar draudzēm, jo teju septiņi tūkstoši parakstu ir jāsavāc līdz 1. novembrim," teic J. Lulle.

Jānorāda, ka iniciatīvas "Viens no mums" mērķis ir aicināt Eiropas Komisiju pārtraukt finansējumu tādām darbībām, kas ir saistītas ar cilvēka dzīvības iznīcināšanu. Tas galvenokārt attiecas uz abortiem un embrionālo cilmes šūnu pētniecību. Ilgtermiņā šīs iniciatīvas mērķis ir nostiprināt Eiropas Savienības likumdošanā cilvēka dzīvības aizsardzību, sākot no ieņemšanas brīža, kā arī stiprināt vienotu Eiropu "Pro life" kustību.

Šīs iniciatīvas ierosinātāji uzskata, ka cilvēka embrijs ir pelnījis, lai tiktu respektēta tā cieņa un neaizskaramība. To vēsta ES Tiesas paziņojums Brüstle lietā, kas definē cilvēka embriju kā sākuma posmu cilvēka attīstības ciklā. Lai nodrošinātu saskaņotību ES kompetences jomās, kurās var tikt apdraudēta cilvēka embrija dzīvība, būtu jāizveido aizliegums un jāpārtrauc finansējums darbībām, kas paredz cilvēka embriju iznīcināšanu.

 

Lai iniciatīva būtu derīga, līdz 2013. gada 1. novembrim visās Eiropas Savienības dalībvalstīs jāsavāc vismaz viens miljons parakstu, un vismaz septiņās valstīs savākto parakstu summai ir jābūt vienādai vai lielākai par šo valstu Eiropas Parlamenta deputāta skaita reizinājumu ar 750 (Latvijā šis skaitlis ir apmēram 7000).


Jaunākie dati, kas ir J. Lulles rīcībā, liecina, ka maija sākumā visā Eiropā par cieņas piešķiršanu embrijam un abortu neatmaksāšanu tieši vai pastarpināti no nodokļu maksātāju naudas parakstījuši jau 35 554 cilvēki. Arī Latvijas iedzīvotāji ir aicināti atbalstīt šo iniciatīvu, parakstoties šeit vai uz papīra draudzēs (draudžu prāvestiem ir nosūtītas šīs iniciatīvas veidlapas). Par Eiropas Pilsoņu iniciatīvas īstenošanu Latvijā ir atbildīga "Asociācija "Ģimene"".

"Par dzīvību": Dzīvība sākas no ieņemšanas brīža