13.09.2014 11:20

''Citadeles'' potenciālais pircējs par bankas iegādi vēlas maksāt uz pusi mazāku summu

Autors  Apriņķis.lv/LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
''Citadeles'' potenciālais pircējs par bankas iegādi vēlas maksāt uz pusi mazāku summu www.foto.delfi.lv/LETA

Valstij daļēji piederošās bankas ''Citadele'' potenciālais pircējs "Ripplewood Holdings" par bankas iegādi vēlas maksāt uz pusi mazāku summu, nekā to piedāvā valdība, piektdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Kā liecina raidījuma rīcībā esošā informācija, sākotnēji valdība piedāvāja banku pārdot par 113 miljoniem eiro, bet fonds izteicis vēlmi banku iegādāties par 63 miljoniem. Pie šādiem nosacījumiem valdība nonāk sarežģītā situācijā, jo plānots par bankas pārdošanu vienoties līdz gada beigām, norāda "Panorāma".

Vairāku avotu sacītais liecinot, ka "Riplwood Holding" grib samazināt summu par darījumu, jo iespējams atklājies, ka "Citadeles" bankā nelikviditāte varētu būt aptuveni 45 miljonu eiro apmērā.

Sarunas ar potenciālo pircēju vēl tiks turpinātas. Fonda pārstāvji nekādus komentārus nesniedz.

Kā ziņots, bankas "Citadele" potenciālais investors noteiktajā termiņā ir iesniedzis saistošo piedāvājumu bankas iegādei.

Valdība iepriekš aiz slēgtām durvīm nolēma turpināt sarunas par bankas "Citadele" iegādi ar vienu investoru – ASV fondu "Ripplewood Holdings", dodot tam tiesības izvērtēt iespējas iegādāties "Citadeli" par 113 miljoniem eiro, liecina neoficiāla informācija. Oficiāli gan valdības pārstāvji, gan Privatizācijas aģentūra (PA) nav nosaukusi ne potenciālā investora vārdu, ne arī darījuma summu.

Valdības piesaistītais darījuma konsultants tiešās pārdošanas modelī (M&A) "Societe Generale" bija uzrunājis aptuveni 100 pretendentus, no kuriem 14 investori izrādīja interesi par banku "Citadele". Pēc konfidencialitātes līgumu parakstīšanas un iepazīšanās ar informācijas memorandu astoņi investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Vēlāk pieci investori sāka bankas padziļināto izpēti un iesniedza pēcizpētes piedāvājumus. Izvērtējot šos piedāvājumus, Ministru kabinets apstiprināja sarunu turpināšanu ar trīs pretendentiem, kuriem tika dota iespēja veikt bankas apstiprinošo padziļināto izpēti jeb "confirmatory due diligence". Investoru piesaistes procesa noslēguma posmā valdība vienojās turpināt sarunas ar vienu pretendentu.

Izvērtējot līdzšinējos investoru piesaistes procesa rezultātus, valdība investoru piesaistes procesa noslēguma posmā vienojās turpināt sarunas ar vienu pretendentu, kas vislabāk atbilst noteiktajiem kritērijiem un mērķim iegūt stabilu un prognozējamu investoru, kas spēs nodrošināt bankas sekmīgu turpmāko attīstību. Šāds lēmums tika pieņemts, izvērtējot gan ģeopolitiskos, gan ekonomiskos aspektus, kā arī drošības iestāžu atzinumus, skaidro PA.

Pārdot banku "Citadele" Latvija apņēmās savulaik, kad pārņēma "Parex banku" un sniedza tai valsts atbalstu. Tas tika darīts, lai nodrošinātu finanšu sektora stabilitāti. Šī rīcība bija izņēmuma gadījums, kas iespējams ar nosacījumu, ka tad, kad finanšu sektora stabilitāte vairs nav apdraudēta, valstij no bankas jāaiziet, jo valsts nedrīkst konkurēt ar privātiem uzņēmumiem. Tāpēc ir noslēgta vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK), Latvijai apņemoties, ka banka tiks pārdota, iepriekš skaidroja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP). Pēc viņa teiktā, vienošanās ar EK paredz, ka banka "Citadele" jāpārdod līdz gada beigām. Ja Latvijas valdība to neizdarīs, tad, visticamāk, EK pārņems procesu un pārdos banku ļoti ātri par ļoti zemu cenu, iepriekš prognozēja ministrs.

2013. gadu banka "Citadele" noslēdza ar 15,2 miljonu eiro peļņu, savukārt "Citadeles" grupa pērn nopelnīja 13,7 miljonus eiro. Šī gada pirmo pusgadu "Citadeles" grupa noslēdza ar 14,4 miljonu eiro neauditēto peļņu, kas ir par 74 % vairāk nekā 2013. gada pirmajā pusgadā un par 6 % vairāk nekā pērn kopā. "Citadeles" grupas neauditētie dati liecina, ka šā gada pirmajā pusgadā grupas kopējie aktīvi bija 2,6 miljardi eiro. Grupas kredītportfelis ir 1,1 miljards eiro, bet noguldījumu portfelis – 2,2 miljardi eiro.

Jau vēstīts, ka kopumā no nodokļu maksātāju naudas ''Parex'' bankā tika iepludināti 1,7 miljardi eiro. No bankas izveidotajā ''labajā'' bankā ''Citadele'' un ''sliktajā'' bankā ''Reverta'' kopā valsts atbalsta veidā aizvien stāv gandrīz miljards eiro.

Iepriekš izskanējusī informācija liecināja, ka ''Citadeli'' ASV fondam varētu pārdot par 113 miljoniem eiro. Šī cena sakrītot ar summu, kura valstij nepieciešama, lai atgūtu ''Citadelē'' ieguldīto naudu.

Banka "Citadele" tika dibināta 2010. gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75 % mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25 % un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Pērnvasar valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai "Citadele". Darījuma finanšu konsultants investīciju banka "Societe Generale" uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Sarunu rezultātā saistošo piedāvājumu septembra sākumā iesniedza ASV fonds.

Iepriekš:
Dibinot biedrību, cer apturēt bankas "Citadele" pārdošanu
Straujuma pieļauj, ka banku "Citadele" varētu pārdot jau septembra vidū
Iniciatīvas grupa prasa apturēt bankas "Citadele" pārdošanu
Lai cīnītos pret valdības ārkārtīgo slepenību bankas "Citadele" pārdošanas procesā, veidos sabiedrisko izmeklēšanas komisiju
Raidījums: Valdība konfidenciāli vienojas par "Citadeles" pārdošanu
"Par un pret": Ne visi politiķi grib bankas "Citadele" pārdošanu