28.08.2014 14:25

Dibinot biedrību, cer apturēt bankas "Citadele" pārdošanu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dibinot biedrību, cer apturēt bankas "Citadele" pārdošanu ekrānšāviņš no www.tvplay.lv

Trešdien domubiedru grupa, kas apvienojusies pret bankas "Citadele" pārdošanu, pieņēma lēmumu dibināt biedrību "Sabiedriskās izmeklēšanas komisija".

Biedrības valdē ievēlēja bijušo Studentu apvienības vadītāju Edvardu Ratnieku, Uģi Spandeku, bet par biedrības vadītāju – bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāju Normundu Vilnīti. Biedrības pamatmērķis ir apturēt bankas "Citadele" pārdošanu līdz Saeimas vēlēšanām.

Šobrīd Rīgas centrā, kā arī Jelgavā, Saldū un Kandavā biedrības aktīvisti vāc iedzīvotāju parakstus pret bankas "Citadele" pārdošanu. "Cilvēki ir atsaucīgi, tikai daži aizbildinās ar steigu. Parakstu vākšanai traucē arī lietainie un vējainie laikapstākļi," sacīja U.Spandeks.

"Daudzi cilvēki netic, ka kaut ko var mainīt, taču kopā mums ir spēks. Un kopā mēs varam mainīt," piebilda E.Ratnieks.

Kamēr biedrība vēl tikai top un dokumenti tiek sagatavoti iesniegšanai Uzņēmumu reģistrā, Eiropas Komisijas instancēm un Latvijas ministrijām nosūtīti iesniegumi un lūgumi paskaidrot notiekošo sakarā ar banku "Citadele" – atklāt informāciju par iespējamo pircēju un pamatot pārdošanas steigu.

Dibināšanas sapulcē klātesošie izteica šaubas, vai banka netiks pārdota ātrāk kā biedrība tiks nodibināta. Biedrības valde apliecināja, ka iesāktie darbi – parakstu vākšana un iesniegumu nosūtīšana – turpināsies, neskatoties uz biedrības dibināšanas procesu.

Saeimas deputāts Ivars Zariņš (SC) atzina, ka bankas steidzīgās pārdošanas pamatā ir valdības vienošanās: "Mūsu pašu valdība ir uzņēmusies saistības ar Eiropas Komisiju, ka šī gada laikā banka tiks pārdota. Taču netiek runāts par jaunajiem ekonomiskajiem apstākļiem, kas saistīti ar to pašu Ukrainu, kas saistīti ar reālo situāciju Latvijas ekonomikā. Es nebaidīšos teikt šos vārdus, bet tā ir valsts apzagšana milzīgos apmēros."

Pret bankas "Citadele" pārdošanu iestājas visdažādāko politisko spēku pārstāvji, sabiedrības locekļi, kā arī biedrība "Nacionālā uzņēmēju padome".