26.08.2013 13:23

"Nolikto atslēgu principu" muļļā jau trīs gadus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Banku aktīvas pretestības dēļ tā dēvēto "nolikto atslēgu principu", kad saistības pret banku izbeigtos līdz ar ieķīlātā mājokļa atdošanu, nav izdevies ieviest nu jau vairāk nekā trīs gadus.

Lai gan diskusija sākās gandrīz likumdošanas virsotnē – Saeimas Tautsaimniecības komisijā – un turpinājās Tieslietu ministrijā, banku lobija dēļ šī ideja tā arī nav realizējusies, lai gan to joprojām aktīvi aizstāv neatkarīgo deputātu grupa jeb tā dēvētais "Olšteina sešinieks".

Jau 2010. gada vasarā Saeimas Tautsaimniecības komisijas darba grupā tika rosināts iedzīvināt tā dēvēto "nolikto atslēgu" principu, lai atvieglotu kredītņēmēju dzīvi un uzliktu bankām lielāku atbildību gan par īpašuma vērtēšanu, gan par kredīta izsniegšanu. Jau uzreiz bija dzirdams skaļš banku "nē" šim principam. Visskaļāk bija dzirdama "Swedbank" balss.

"Iespēja segt kredītu, atdodot bankai īpašumu, jeb "nolikto atslēgu princips" padarīs kredītus banku klientiem nepieejamus," paziņoja "Swedbank" Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāja un valdes locekle Oksana Sivokobiļska. Pēc viņas teiktā, šāda principa ieviešanas gadījumā kredītņēmējiem būtu jānodrošina vismaz 40–50 % pirmais maksājums, jo bankai pastāvēšot lieli riski, ka rīt šis īpašums var tikt atgriezts tās rīcībā un ķīla būs jāpārdod.

Kredītņēmēju apvienība cerēja, ka "nolikto atslēgu principu" iestrādās hipotekārās kreditēšanas likumā, kas, starp citu, nav pieņemts vēl līdz šai dienai. Likuma izstrāde notika īpaša darba grupā Tieslietu ministrijas paspārnē. Pret "nolikto atslēgu principu" iestājās arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns no nacionālās apvienības ""Visu Latvijai"-TB/LNNK". Viņš paziņoja, ka šādā veidā šis princips īsti netiks ieviests, jo tas varētu nestrādāt. Tā kā darba grupa neatbalstīja šo principu, Latvijas kredītņēmēju apvienība secināja, ka politiķi ir nostājušies banku pusē.

Savukārt neatkarīgo deputātu grupa sola jau šogad iesniegt priekšlikumu par "nolikto atslēgu principu", pat ja Hipotekārās kreditēšanas likums tā arī paliks iestrēdzis diskusijās un tajā šī norma nebūs iekļauta.

Neatkarīgo deputātu pārstāvis Klāvs Olšteins atgādināja, ka Eiropas Parlaments ir pieņēmis noteikumus, ka bankas nedrīkst atņemt vienīgo mājokli. Šie noteikumi dalībvalstīm būs jāiedzīvina tieši tajā laikā, kad Latvijai paredzēta Eiropas Savienības prezidentūra. K. Olšteinu ļoti interesējot, kā Latvija tādā situācijā spēs "izkalpoties" banku lobijam.

Iepriekš:
Bankas nepiekāpjas komunālo parādu priekšā
Maksātnespējas likums – banku lobija meistarstiķis
Eksperts: Bankas patiesībā rīkojas ar "zīmētu" naudu
Jurists: "Hipotekāro kredītu līgumos ir knifiņi, ko cilvēki bez juridiskās izglītības nepamana"
"Nordea" bankas pārstāve: "Viss sākas ar domāšanu un izpratni par savām finansēm un iespējām"
Ģimenes psihoterapeits: "Mēs pērkam uz kredīta un tikai pēc tam domājam, vai vajadzēja"
Četru bērnu māmiņa no Pierīgas: "Hipotekārais kredīts mājai noveda pie tā, ka pazaudējām visu, kas mums bija"
Ģimene Saulkrastu novadā: "Ja laiku varētu pagriezt atpakaļ, kredītu noteikti neņemtu"
Ģimene no Inčukalna: Kļuvām par kredīta ķīlniekiem