26.09.2014 15:43

Dokumenti liecina, ka ASV investori "Citadeles" cenu nokaulējuši līdz 74 miljoniem eiro

Autors  Agnese Margēviča; Pietiek.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dokumenti liecina, ka ASV investori "Citadeles" cenu nokaulējuši līdz 74 miljoniem eiro www.foto.delfi.lv/LETA

Iepriekš medijos noplūdusī cena – 97 līdz 98 miljoni eiro – ko kompānija "Ripplewood" kopā ar vēl sešu investoru grupu gatava maksāt par banku "Citadele", par ko ziņoja arī "Pietiek.com", ir cena, par kādu investors novērtējis 100 % bankas akciju vērtību.

Patiesā cena pēc ilgas kaulēšanās ar valdību par pārdošanā izliktajiem valstij piederošajiem 75 % "Citadeles" akciju ir krietni mazāka – 74 miljoni eiro, rāda portāla rīcībā nonākušie "Ripplewood" konfidenciālie piedāvājumi valdībai – sākotnējais un koriģētais, kas tagad publiskots. Valdība 29. jūlijā "Ripplewood" nosauca vēlamo cenu – 113 miljonus eiro, kas nu nokaulēta par 39 miljoniem eiro. Šie dokumenti arī izskaidro, kā notikušas manipulācijas ar bankas cenu, kas publiskajā telpā atšķīrusies pat par vairākiem desmitiem miljonu.

"Pietiek.com" rīcībā nonākušais rakstiskais piedāvājums atklāj, ka tikai 12. septembrī, tas ir – četras dienas pirms valdības lēmuma "Citadeli" pārdot "Ripplewood", investors nosūtījis piecu finansistu un vienas investīciju firmas vārdus, kas būs tā partneri darījumā, un tas noticis tikai pēc valdības lūguma sniegt papildu informāciju par šiem partneriem. Cena, kas izriet no "Ripplewood" oficiālā piedāvājuma – 74 miljoni eiro – ir par vairākiem desmitiem miljonu mazāka, nekā tā, ko 29. jūlijā aiz slēgtām durvīm kā zemāko vēlamo šim investoram nosauca valdība.

Publicētie dokumenti arī izskaidro, kādēļ tā atšķīrušās dažādās cenas, kas vairākkārt nopludinātas publiskajā telpā. Tā tas bijis, jo investors piedāvājis divas cenas – vienu, kas atbilst bankas "Citadele" 100 % akciju novērtējumam, otru, kas ir investora piedāvātā cena par valstij piederošajiem 75 %-1 akciju. Valdībai un investoram glaimojošākā cena, kas pietuvojusies 100 miljoniem eiro, tikusi nosaukta kā "Ripplewood" vērtējums par bankas kopējo pārdošanas vērtību, kāda tā būtu, ja pārdošanā būtu izlikti visi 100 % bankas akciju.

10. septembrī "Ripplewood" koriģējis savu piedāvājumu, par 100 % "Citadeles" akciju solot vairs ne 92 miljonus eiro kā sākotnējā piedāvājumā, bet tikai par 6,67 miljoniem eiro vairāk, cenu palielinot līdz 98,67 miljoniem eiro. Vairāki avoti valdībā "Pietiek.com" pēc valdības 16. septembra sēdes neoficiāli skaidroja, ka ministrus par labu kompānijas piedāvājumam nosvēruši pēdējā brīdī nosauktie tās partneri – dažādi finanšu "smagsvari" – un tas, ka investors pēdējā brīdī palielinājis piedāvāto cenu par aptuveni 7 miljoniem eiro.

Savā 5. septembrī valdībai iesniegtajā piedāvājumā, pirms cena tika simboliski koriģēta, "Ripplewood" par 75 % valstij Privatizācijas aģentūras personā piederošajām bankas akcijām piedāvā tikai 69 miljonus eiro. 12. septembrī pēc kopējās bankas vērtības koriģēšanas par 6,67 miljoniem eiro cena par 75 % valstij piederošo akciju pakāpusies līdz 74 miljoniem eiro. Piedāvājums arī paredz, ka "Ripplewood" darījumam dibinās meitasfirmu, caur kuru tiks veikts maksājums par "Citadeli".

"Pietiek.com" rīcībā esošā dokumentācija par bankas "Citadele" pārdošanas procesu starp valdību un ASV investoriem apskatāma šeit un šeit.

"Citadeles" afēra