09.02.2014 22:30

Katrā desmitniekā pa Latvijas kamaniņu braucējam (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Soču ziemas olimpisko spēļu kamaniņu braucēju sacensībās labākais no Latvijas sportistiem bija Mārtiņš Rubenis, kurš acīmredzot savās pēdējās lielajās sacensībās četru braucienu summā ierindojās desmitajā vietā.

Ināram Kivleniekam 16., Kristapam Mauriņam 21. vieta.

Svētdien gaisa temperatūra kamaniņu trasē bija nedaudz zemāka, ledus "ātrāks", un gandrīz visi dalībnieki uzrādīja krietni labākus rezultātus nekā dienu iepriekš.

Mārtiņš Rubenis trešajā braucienā sasniedza desmito rezultātu (52,229 sekundes), summā apsteidza kanādieti Edniju un kopvērtējumā pakāpās par vienu pozīciju uz desmito vietu ar teorētiskām cerībām, veiksmīgi veicot pēdējo mēģinājumu, atgūt vēl divas vai trīs pozīcijas.

Siguldietis Inārs Kivlenieks trešajā braucienā bija sešpadsmitais (52,347 s) un šo vietu ieņēma arī summā, bet Kristaps Mauriņš, kaut arī veica labāko braucienu sacensībās, vienu pozīciju zaudēja un noslīdēja uz 22. vietu.

Kopvērtējumā pirms pēdējā brauciena uz olimpiskā čempiona titulu reāli pretendēja vairs tikai vācietis Felikss Lohs un Alberts Demčenko no Krievijas, kurš līderim zaudēja 0,388 sekundes. Trešajā vietā bija itāliešu vecmeistars Armīns Cēgelers, kurš no F. Loha atpalika jau vairāk par sekundi (+1,041 s).

Ceturtajā braucienā M. Rubenis ar savu labāko rezultātu sacensībās (52,133 s) un piekto vietu braucienā nosargāja savu desmito pozīciju. Labāko trijniekā izmaiņas nenotika – otro olimpiskā čempiona zelta medaļu izcīnīja F. Lohs, 0,476 sekundes viņam kopvērtējumā zaudēja sudraba laureāts krievu veterāns Alberts Demčenko, bet trešo vietu un sesto olimpisko medaļu karjerā ieguva Armīns Cēgelers (+1,271 s).

M. Rubenis, kurš čempionam summā zaudēja 2,171 sekundi, pēc beigām atkārtoja to, ko jau bija teicis pirms Eiropas čempionāta Siguldā – šīs, visticamāk, viņam ir bijušas pēdējās lielās sacensības sportista karjerā. "Esmu pateicīgs visiem, kas šos gadus bijuši kopā, turējuši īkšķus, jutuši līdzi, priecājušies par maniem rezultātiem un nav nokāruši galvu brīžos, kad tie nebija labākie," žurnālistiem teica 35 gadus vecais Turīnas ziemas spēļu medaļnieks.

"Vēl gan Sočos jānobrauc komandu sacensības. Individuālajās neviens brauciens neizdevās tā, kā būtu gribējis. Bija dažādi iemesli – mēģināju visādi braukt trasi, tomēr kaut kas neizdevās. Tagad ir pāris dienu laika – skatīšos meiteņu un divnieku sacensības, kā arī analizēšu savējos, cenšoties atrast ideālās trajektorijas."

Abi Siguldas kamaniņu braucēji pēdējos braucienus veica atbilstoši vietām sacensību rangā. Inārs Kivlenieks finišēja 16. vietā, F. Loham summā zaudējot 2,999 sekundes, bet Kristaps Mauriņš olimpiskās debijas reizē ieņēma 21. pozīciju 3,689 sekundes aiz čempiona.

"Ceturtais brauciens bija ideāls, trešajā pieļāvu mazas kļūdiņas, tomēr kamanas neslīdēja vispār. Ar tādu braucienu kā ceturtais būtu gribējis cīnīties par medaļām, bet rezultāts ir skumīgs. Pirms tam pirmie divi nobraucieni bija ar mazliet lielākām kļūdām, tomēr kļūdās visi," atzina I. Kivlenieks, kurš rīkotājus vainoja ledus temperatūras pēkšņā mainīšanā.

Kristaps Mauriņš atklāja, ka klusībā cerējis uz iekļūšanu labāko divpadsmitniekā, taču pietiekami augstā līmenī nav izdevies neviens brauciens: "Pirmajos divos kļūdījos trasē, nākamajos viss noslēdzās jau startā. Jutos labi, pirms pēdējā brauciena satraukuma nebija un nebija arī pamata satraukties. Pēc tam, kad ceturtajā braucienā smagi kļūdījos jau startā, trasē jutos brīvi, jo nekas vairs neizšķīrās, tāpēc arī brauciens sanāca labākais."

Jau ziņots, ka kalnu slēpotājs mārupietis Roberts Rode ierindojās 47. vietā Soču ziemas olimpisko spēļu nobrauciena disciplīnā.

No Latvijas sportistiem vēl svētdien priekšpēdējā 66. vietā 30 km skiatlonā (puse distances klasiskajā, puse – brīvajā stilā) ierindojās Arvis Liepiņš, bet biatloniste Žanna Juškāne 7,5 km sprinta distancē dāmām ar sešām kļūdām šautuvē 84 dalībnieču konkurencē ieņēma 79. vietu.

Pirmdien plkst. 16.45 un 18.20 pirmos divus braucienus veiks kamaniņu braucējas, viņu vidū krimuldiete Elīza Tīruma un siguldiete Ulla Zirne. Latvijas olimpisko delegāciju vēl pārstāvēs šorttrekists Roberto Puķītis 1500 metros, ātrslidotājs Haralds Silovs 500 metru distancē un biatlonists Andrejs Rastorgujevs 12,5 km iedzīšanā.

(papildināta ar sportistu teikto)