22.11.2012 07:29

Raidījums: Vecāki neapmierināti ar lielo maksu par ēdināšanu Baldones dārziņā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" atskaņotajā audio ierakstā no vecāku sapulces Baldones novada bērnudārzā dzirdams, ka liela daļa vecāku ir neapmierināti ar maksu par ēdināšanu.

Kā norāda raidījuma vadītāja Mairita Znotiņa, raidījuma tēmu ir rosinājis ropažnieks Ēriks Laime-Babris. Novembra sākumā tika saņemta viņa vēstule, kurā viņš raksta tā: "Pēc gadījuma, kad manam bērnam tika skalots kuņģis un ārsti norādīja uz ilgstošu nekvalitatīva ēdiena lietošanu, sāku pētīt, ko mans bērns ēd ārpus mājas, jo par to, ka mājās ēdam kvalitatīvu un pašu audzētu ēdienu, es nešaubos. Tad nu ņēmos pētīt ēdienkarti, un manām acīm atklājās daudz jauna. Vai zinājāt, ka mūsu bērni ēd cīsiņus, ceptus kartupeļus, zivju konservus, saldos ēdienus lielā daudzumā, un tā tālāk."


Tētis norāda, ka katram ir sava izpratne par labu un kvalitatīvu pārtiku, taču šajā gadījumā jautājums ir arī par to, vai maksājam adekvātu cenu par bērnu ēdināšanu dārziņā. Viņš rosināja to apspriest arī Baldones bērnudārzā.

Audio ierakstā dzirdams, ka ar maksu par ēdināšanu nav apmierināti arī citi vecāki, it īpaši tādēļ, ka blakus novadu dārziņos maksa ir mazāka, bet ēdiens – kvalitatīvāks. Vecāki sapulcē izteica neapmierinātību it īpaši tādēļ, ka, piemēram, Ķekavas pašvaldības dārziņā par ēdināšanu jāmaksā Ls 1,40, Salaspilī Ls 1,20 dienā iepretim Baldonei, kur summa ir Ls 1,90.

"Es gribu, lai ēdiens ir atbilstošs bērniem un lai ir vismaz mazāka cena," sapulcē norādīja kāda mamma.

Audzinātājas gan iebilda, ka esot pat bērni, kuri savā dzīvē līdz šim nav redzējuši sautējumu. "Jūs pat nezināt, kā ēd bērni. Pēc jaunajiem noteikumiem, ir jābūt gan otrajam, gan zupai. Bērniem ir tukši šķīvji. Viņi sajūsmā ēd šo ēdienu!" emocionālā tonī situāciju skaidroja pedagoģe.

Ēdināšanas uzņēmuma firmas "Krīga" pārstāve Inese Krejāne sapulcē izteica viedokli, ka no ēdinātāja viedokļa cena nemaz neesot liela: "Es maksāju visus izdevumus, kas saistīti ar ēdiena sagatavošanu, uzturu četrus pavārus, maksāju transporta izdevumus, iekārtu uzturēšanu un remontu." Viņa norāda, ka nerentabilitāte rodas tā iemesla dēļ, ka bērnu skaists ir mazāks nekā sarakstos, kas krietni palielinot izmaksas. 

Raidījuma ierakstu var noklausīties šeit (plkst. 15.06).

Iepriekš:
Lolita Neimane par traci bērnudārzā: Ceptam kartupelim nav ne vainas