06.11.2012 16:08

Lolita Neimane par traci bērnudārzā: Ceptam kartupelim nav ne vainas

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Es pieņemu, ka daudzas mammas, kuras nocīnījušās ar diētām, ļoti nemīl kartupeli, bet tam nav nekāda pamata. Visi studenti, savā laikā uz kartupeļiem vien dzīvojot, ir izauguši," teic L. Neimane. "Es pieņemu, ka daudzas mammas, kuras nocīnījušās ar diētām, ļoti nemīl kartupeli, bet tam nav nekāda pamata. Visi studenti, savā laikā uz kartupeļiem vien dzīvojot, ir izauguši," teic L. Neimane. arhīvs

Ne cepti kartupeļi, ne baltmaize un ievārījums, kas atrodami Baldones bērnudārza "Vāverīte" ēdienkartē, nelielās devās veselībai pāri nenodara, uzskata uztura speciāliste Lolita Neimane.

"Bērnudārza audzēkņi, tāpat kā pirmklasnieki, strauji aug, tāpēc šajā posmā ļoti nepieciešami olbaltumvielu produkti, piemēram, gaļa, zivis, olas, biezpiens, siers. Zirņi un pupas tostarp, bet zināms, ka bērniem tie nemaz tik ļoti nepatīk. Tāpat nepieciešams kalcijs zobiem, skeletam, muskuļiem. Neiztrūkstoši svarīgi ir augļi un dārzeņi. Sabalansētā ēdienkartē jāskatās, lai būtu nepieciešamās dienas devas, rēķinoties ar to, ka kādu daļu bērns apēd mājās.

Pirms vairākiem gadiem tika veikti pētījumi par skolēnu ēdienkartēm. Tajos pārliecinoši parādījās, ka piena produktu ir par maz. Un vecākiem mājās, vakara ēdienreizē, vajadzētu par to padomāt. Kaloriju ziņā gan īpaši nav, par ko uztraukties.

Bērnudārzā vēl nav tas vecums, kad ir daudz tuklo bērnu, jo viņi skrien, dauzās, ir nodarbības, dejošana, bet, kad sāk iet skolā, parādās pirmās kabatas naudas, ko paši pēc saviem ieskatiem iztērē. Skolā bērni ir arī mazāk kustīgi – stundas nosēž, bet atnākot mājās, uzreiz pie datora. Tas, ka bērns, aizejot uz skolu, kļūst par apalīti, notiek diezgan bieži.

Atgriežoties pie ceptiem kartupeļiem – ja kartupelis ir vārīts un apcepts, tad nekādas problēmas tur nesaskatu. Bet arī to var pagatavot dažādi – krāsnī, sacepumos, kartupeļu biezputrās. Mūsu platuma grādos kartupelis ir gan lēts dārzenis, gan ļoti labs enerģijas avots.

Cita lieta ir eļļā vārīti kartupeļi, kas pamatā tiek izmantoti fast food un ir saldēti. Kartupelis tur ir tikai viena no sastāvdaļām, klāt ir dažādas pārtikas piedevas, plus viss tiek cepts nezin kādā eļļā. Šāda pārtika būtu iemesls uztraukumam, bet parastam ceptam kartupelim nav nekādas vainas.

Es pieņemu, ka daudzas mammas, kuras nocīnījušās ar diētām, ļoti nemīl kartupeli, bet tam nav nekāda pamata. Visi studenti, savā laikā uz kartupeļiem vien dzīvojot, ir izauguši.

Par baltmaizi un ievārījumiem – protams, veselīgāka ir rupjmaize, bet nekas slikts jau nenotiek, ja apēd vienu baltmaizes šķēlīti un ēd ievārījumu no dabīgām ogām."