08.09.2012 08:34

Gandrīz visi ar tularēmiju saslimušie bērni izrakstīti no slimnīcas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pēc tularēmijas konstatēšanas Silabriežu apkaimē un tieši pie aizaugušā dīķa izvietoti plakāti, kas iedzīvotājus brīdina par aizliegumu peldēt. Pēc tularēmijas konstatēšanas Silabriežu apkaimē un tieši pie aizaugušā dīķa izvietoti plakāti, kas iedzīvotājus brīdina par aizliegumu peldēt. Imants Liepa

Pieci ar tularēmiju Salaspils novadā saslimušie bērni jau izrakstīti no slimnīcas.

Četri bērni no slimnīcas tikuši izrakstīti jau 31. augustā, jo viņiem netika konstatētas problēmas ar limfmezgliem, bet vēl divu bērnu ārstēšanā bijusi nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās, vēsta LETA. Viens no viņiem no slimnīcas arī izrakstīts, bet vēl vienam bērnam būs jāatrodas mediķu uzraudzībā visu nākamo nedēļu.

Jau ziņots, ka Latvijā tularēmija tika konstatēta sešiem bērniem, kuri peldējušies vienā dīķī un karjerā Salaspils novadā, Silabriežu apkārtnes teritorijā – vietās, kas nav paredzētas peldēšanai, jo dīķi apdzīvo ūdensžurkas.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi Silabriežu apkārtnē savāktajos vides paraugos tularēmijas izraisītāju nav konstatējuši, bet uzsver, ka negatīvais analīžu rezultāts nenozīmē, ka infekcija dabā necirkulē. Epidemiologi turpinās uzraudzīt situāciju.

Tularēmija ir akūta infekcijas slimība, kas skar cilvēka limfātisko sistēmu, īpaši plaušas, acis un ādu, pastāstīja infektoloģe un stacionāra vadītāja Baiba Rozentāle. Baktērijas iekļūst cilvēka organismā caur bojātu ādas virsmu, gļotādu un elpceļiem, izraisot izmaiņas limfmezglos. Nonākot asinīs, tularēmijas baktēriju iniciētais patoloģiskais process var radīt sirds un asinsvadu, kā arī nervu sistēmas bojājumus, skaidroja B. Rozentāle.

Ar tularēmiju slims cilvēks nevar inficēt citus cilvēkus. Profilaksei SPKC rekomendē izvairīties no saskarsmes ar grauzējiem, izmantot atbaidošus līdzekļus pret kukaiņiem, nepeldēties ūdenskrātuvēs, kur ir iespējama grauzēju klātbūtne, nelietot uzturā pārtikas produktus un ūdeni, ja ir aizdomas, ka tie ir piesārņoti ar grauzēju izdalījumiem.

Pirmie saslimšanas simptomi ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, no 38 līdz 40 grādiem, galvas un muskuļu sāpes, vājums, vispārējs nespēks, ēstgribas trūkums, bezmiegs un svīšana, var būt arī vemšana. Atveseļošanās bieži ir ilgstoša.

Infekciju ārstē ar antibiotikām. Pēc pārslimošanas cilvēkam izveidojas ilgstoša imunitāte – pasaules mediķu prakse liecina, ka imunitāte veidojas uz visu mūžu.

Iepriekš:
Raidījums: Bailes par tularēmiju iet plašumā, risinājuma nav