17.02.2013 12:31

Mālpils mērs: "Deputātu skaitu vajadzēja dubultot"

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Mazāk deputātu – mazāk demokrātijas,” par grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā nosodoši izsakās Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs. “Mazāk deputātu – mazāk demokrātijas,” par grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā nosodoši izsakās Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs. Krišjānis Grantiņš

Saeimas deputāti 14. februārī otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz no 13 uz deviņiem samazināt novada domē ievēlējamo deputātu skaitu pašvaldībās ar iedzīvotāju skaitu līdz 5000.

Bargi grozījumus nosoda Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs ("Vienoti Mālpilij"). Būdams viens no visilgāk nepārtraukti strādājošajiem deputātiem Latvijā – kopš 1977. gada – un 22 gadus pavadot pašvaldības vadītāja amatā, A. Lielmežs pieredzējis pat 66 deputātu sastāvu padomju laikā. "Joprojām esmu plašas tautas masas pārstāvniecības piekritējs – ziniet, to sauc par demokrātiju," norāda A. Lielmežs, piebilstot, ka "no cilvēkiem nav jābaidās".


"Man tas viss ir nesaprotami. Bet ko gan tie vecie muļķi zina?" ironizē A. Lielmežs, retorisko jautājumu attiecinot uz sevi no ministra Edmunda Sprūdža (Reformu partija) skatupunkta. "Sprūdža nodomi ir labi, bet ir jāizprot mērķis. Ja pieturas pie uzskata "jo mazāk deputātu, jo profesionālāki", tad jāuzdod pretjautājums: priekš kam Saeimā vajag 100 deputātu, varbūt labāks un profesionālāks darbs būs ar 50? Cilvēkiem ir jāuzticas, to pārstāvniecībai [pašvaldībā] jābūt pēc iespējas plašākai, tāpēc nesaprotu ministra motivāciju [virzīt grozījumus likumā]."

"Kādā no braucieniem uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā Japānas pārstāvis, apspriežot vispasaules pašvaldību hartu, izteica vērtīgu atziņu: cilvēku atstumšana no lēmumu pieņemšanas kavē valsts attīstību. 1990. gadā "Daugavas" stadionā notika visu Latvijas PSR pašvaldību deputātu sapulce, kas deva mandātu Augstākajai Padomei 4. maijā pieņemt Neatkarības deklarāciju. Toreiz Latvijā bija 12 000 deputātu, tagad – mazāk nekā 1500, un būs vēl mazāk. Kā te varam runāt par cilvēku iesaistīšanu lēmumu pieņemšanā?"

"It kā ejam uz plašāku demogrāfiju un pat grasāmies dot iespēju iedzīvotājiem ietekmēt pašvaldības lēmumus novadu referendumos, bet tajā pašā laikā tiek atzīts, ka deputātu ir par daudz. Kā var būt par daudz?" Par četriem samazinot deputātu skaitu, vairosies deputātu pienākumi komitejās, norāda mērs. "Pašvaldības pārziņā taču ir visa cilvēka dzīve – no dzimšanas līdz miršanai. Vai to varēs pārzināt deviņi deputāti? Cilvēkus intereses ir ļoti dažādas – katrs deputāts labi orientējas tikai savā šaurajā sfērā. Mazākam deputātu skaitam lēmumu kvalitāte kritīsies. Izveidojot novadu, Mālpils palika savās robežās, bet laukos, kur apvienojās vairāki pagasti, tagad sāksies grūti laiki. Konkurence uz deputāta vietu palielināsies."

Dome nekļūs par gluži elitāru biedrību, bet, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām jūnijā, tomēr partijas cīkstēsies, acis pārgriezušas, saka A. Lielmežs. "Pareizi būtu bijis deputātu skaitu dubultot. Mans princips vienmēr ir bijis, lai domē būtu sidgundiešu pārstāvji, jo Sidgundas iedzīvotāji vienmēr ir jutušies atstumti, uzskatot, ka nav īsti piederīgi Mālpils novadam. Tagad viņu iespējas iekļūt deputātu rindās ir apdraudētas." Mērs norāda, ka cilvēki ar vērtīgām zināšanām tagad jutīsies nevajadzīgi, viņiem zudīs interese paust viedokli, ja nebūs iespējas nokļūt domē.

A. Lielmežs nav optimistisks arī par to, kā realitātē īstenosies aizliegums pašvaldību deputāta pienākumus pildīt domes pakļautībā esošo iestāžu un uzņēmumu vadītājiem, kā arī domes administrācijas darbiniekiem. "Dārgāk nekā deputāta atalgošana izmaksā nekompetenti pieņemti lēmumi, neizprotot kādai sabiedrības daļai būtisku jomu. Tādas sekas būs, aizliedzot deputāta amatu ieņemt pašvaldības darbiniekiem iedomāta interešu konflikta dēļ. Kā tad ir – cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi vai nav? Kāpēc uzņēmēji drīkst būt deputāti, bet pašvaldību darbinieku un novada lietu pārzinātāji nedrīkstētu? Cilvēki jūtas, it kā būtu padarīti par notiesātiem noziedzniekiem."

Iepriekš:

Sējas mērs: Nabadzības mazināšana ir svarīgāka par deputātu skaita izmaiņām 

Deputātu skaita samazinājums skars Mālpili un Sēju