16.02.2013 08:40

Sējas mērs: Nabadzības mazināšana ir svarīgāka par deputātu skaita izmaiņām

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš. Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš. Krišjānis Grantiņš

Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš ("Reģionu alianse") ir pārliecināts, ka ievēlamo deputātu skaita samazināšana nekavēs lēmumu pieņemšanu.

Saeimas deputāti šīs nedēļas izskaņā deva zaļo gaismu grozījumiem Republikas pilsētas un novada domes vēlēšanu likumā. Tie paredz samazināt deputātu skaitu novados, kur ir mazāk par 5000 iedzīvotāju. Pašvaldību vēlēšanās tajos esošo 13 deputātu vietā ievēlēs deviņus deputātus. Minētie grozījumi skars arī Sējas novadu, kurā ir 2547 iedzīvotāji.

G. Liepiņu jaunie noteikumi nesatrauc: "Līdz 2009. gada pašvaldību velēšanām Sējā bija deviņi deputāti, pēc tām darbu sāka 13 deputāti, bet šajās vēlēšanās atkal ievēlēsim tos pašus deviņus. Ja uz minētā likuma grozījumiem skatās pēc demokrātijas principiem, tad, jo lielāka pārstāvniecība, jo labāk, jo iedzīvotāju intereses ir pārstāvētas plašāk. Lēmumu pieņemšanas ātrumu deputātu skaits mūsu novadā nekad nav ietekmējis." Sējas mērs uzskata, ka lēmumi tiks pieņemti ātrāk, birokrātijai lieki laiku netērējot.

Tāpat G. Liepiņš ir pārliecināts, ka pašlaik svarīgāki par deputātu skaitu pašvaldībā ir citi jautājumi: "Ir nepieciešama skaidrība par finanšu stabilitāti ilgtermiņā, bet Ministru prezidents un finanšu ministrs sarunās to pateikt nevar. Tas nozīmē, ka nevaram būt droši, ka no investīciju projektiem atkal kas netiks noņemts nost, un tā nav normāla dzīvošana.

Viņam satraukumu rada kāds cits jautājums – ja mēs esam Eiropas Savienībā un grasāmies ieiet eirozonā, tad vajadzētu kaut kā risināt iedzīvotāju nabadzības jautājumu, jo atbilde, ka tas nav iespējams, nav risinājums.

"Latvijas Bankas prezidents stāstīja par eiro un teica, ka tai ir tik daudz naudas, bet nav investoru, kas to paņem. Tanī pašā laikā vairums iedzīvotāju dzīvo uz nabadzības līmeņa, un daudzi ir spiesti braukt strādāt uz ārzemēm, jo mēs saviem cilvēkiem nevaram pieklājīgi samaksāt par padarīto darbu. Tajā, ko dzirdam, un tajā, ko redzam, pietrūkst loģikas," problēmas atsedz šīs Pierīgas pašvaldības mērs.

Deputātu skaita samazinājums skars Mālpili un Sēju