07.10.2014 07:35

Piektā daļa Saeimā ievēlēto deputātu – no Pierīgas

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
12. Saeimas vēlēšanu Pierīgas trijnieks – "Vienotība", "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Saskaņa" 12. Saeimas vēlēšanu Pierīgas trijnieks – "Vienotība", "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Saskaņa" Einārs Binders

Ir noslēgušās 12. Saeimas vēlēšanas, kas vēsturē paliks ar antirekordu – līdz šim mazāko nobalsojušo pilsoņu skaitu.

Proti, vēlēšanās piedalījās 58,8 % (saskaitot visas balsis, rezultāti vēl var mainīties, jo šie ir Centrālās vēlēšanu komisijas dati par 1046 no 1054 iecirkņiem) balsstiesīgo pilsoņu. Iepriekšējās Saeimas vēlēšanās tie bija 59,49 %.

Kam devām priekšroku

Jau vēstīts, ka nepieciešamos ne mazāk kā piecus procentus no nodoto balsu kopskaita ieguva sešas partijas un partiju apvienības: sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa", iegūstot 24 mandātus, partija "Vienotība" (23 mandāti), "Zaļo un zemnieku savienība" (21 mandāts), Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (17 mandāti), "Latvijas Reģionu apvienība" (8 mandāti) un partija "No sirds Latvijai" (7 mandāti).


No Pierīgas reģiona, ja pieskaita arī Jūrmalu, 12. Saeimā redzēsim piekto daļu no visiem 100 deputātiem. Pārsvarā kandidāti startējuši no Rīgas un Vidzemes vēlēšanu apgabaliem.

Teju pusē jeb astoņos novados Pierīgā visvairāk balsu ieguva "Vienotība", Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK un "Zaļo un zemnieku savienība" (ZZS). Šādā secībā visvairāk balsu vēlēšanās ticis nodots Babītes, Baldones, Garkalnes, Ikšķiles, Ķekavas, Mālpils, Sējas un Siguldas novadā.

Savukārt četros novados par vēlēšanu uzvarētāju kļuvusi "Saskaņa". Salaspilī un Stopiņos divas nākamās vietas pēc balsu skaita ieņēma "Vienotība" un VLiTB/LNNK, Olainē –
"Vienotība" un ZZS, bet Inčukalnā apgrieztā secībā – ZZS un "Vienotība".

Kopumā Pierīgas novados par "Vienotību" nobalsojuši 22,85 % vēlētāju, par VL–TB/LNNK – 20,95 %, par "Saskaņu" 17,06 % un par ZZS 16,53 %. Abas pārējās 12. Saeimā iekļuvušās partijas – "Latvijas Reģionu apvienība" un "No sirds Latvijai" – piecu procentu barjeru pārvarējušas arī Pierīgā – attiecīgi ar 7,60 % un 6,14 % vēlētāju balsu.

Pierīdznieki Saeimā

No "Vienotības" saraksta Saeimā iekļuvuši jūrmalnieki Saeimas deputāts Andrejs Judins, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Saeimas deputāts Romualds Ražuks, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis, siguldietis, kā arī Saeimas deputāts Ainars Latkovskis un carnikavietis satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Viņš ir ievēlēts no Latgales vēlēšanu apgabala. Savukārt Ārpolitikas institūta pētnieks Veiko Spolītis no Salaspils novada Rīgas vēlēšanu apgabalā palika pirmais aiz svītras.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars no Siguldas Vidzemes sarakstā bija pirmais, turklāt ieguva 26 442 plusus. Vēlētāju atbalstu ar 11 845 plusiem saņēmis arī Jānis Dombrava no Saulkrastiem. Abi Saeimā ievēlēti atkārtoti. Pirmais aiz svītras no Vidzemes sarakstā palika pašreizējais Saeimas deputāts garkalnietis Gatis Sprūds.

No "Saskaņas" saraksta Saeimā atkārtoti ievēlēts Sergejs Mirskis no Ādažu novada, kurš sarakstā startēja ar 5. numuru, un Ņikita Ņikiforovs no Jūrmalas, kurš startēja ar 13. numuru. Arī viņš Saeimā ievēlēts atkārtoti.

Veiksmīgi no ZZS saraksta Zemgales vēlēšanu apgabalā startēja Mārupes iedzīvotājs Saeimas deputāts Andris Bērziņš un Pensionāru federācijas priekšsēdētājs ķekavietis Andris Siliņš.

No Saeimas jaunpienācēju ‒ "Latvijas Reģionus apvienības" ‒ sarakstā parlamentā atkārtoti iekļuva Inga Bite (iepriekš – Reformu partija) no Ķekavas novada, kā arī "Reģionu apvienības" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars no Mārupes, bet no Ādažu novada domes ‒ deputāts Jānis Ruks. Pirmā aiz svītras no šī saraksta kandidātiem Vidzemē palika Murjāņu Sporta ģimnāzijas direktore un Ropažu novada domes deputāte Ingrīda Amantova.

Partijas "No sirds Latvijai" saraksta Saeimas deputātu rindas papildinās Jūrmalas domes deputāts Romāns Mežeckis, Ķekavas novada deputāts kordiriģents Arvīds Platpers, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris no Babītes un tirgus izpētes analītiķis Aivars Meija no Ādažiem, kurš startēja Zemgalē.

Atgādināms, ka neviens no Pierīgas novadu mēriem, kuri startēja 12. Saeimas vēlēšanās, – ne Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa, ne Inčukalna novada priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko, ne Salaspils novada mērs Raimonds Čudars – netika ievēlēti.

Kopsavilkums jeb iespējamais deputātu skaits Saeimā: no Jūrmalas – 7; no Ādažiem – 3; no Ķekavas – 3; no Siguldas – 2; no Mārupes – 2; no Babītes – 1; no Carnikavas – 1; no Saulkrastiem – 1.

Iepriekš:
Nevienu no trim Pierīgas mēriem Saeimā neievēl; pie deputāta mandāta tiek divu pašvaldību deputāti