21.06.2013 14:17

Spolītis: "Vēlēšanās nebiju lokomotīve, biju trešais vagons"

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis ("Vienotība") grasās nolikt Salaspils novada domes deputāta mandātu.

"Lēmumu par mandāta nolikšanu esmu jau pieņēmis," intervijā portālam "Apriņķis.lv" atzina V. Spolītis. "Procedūras dēļ to nebija iespējams virzīt pirmajā domes sēdē, par to deputātiem paziņošu nākamajā sēdē," skaidroja V. Spolītis. Jaunā deputātu sasaukuma pirmajā sēdē 19. jūnijā V. Spolīša kandidatūra virzīta domes priekšsēdētāja amatam, tomēr V. Spolītis savu kandidatūru noņēma.

V. Spolītis piekritis kandidēt partijas "Vienotības" Salaspils novada nodaļas sarakstā 2012. gada Ziemassvētkos, un viņam iedalīts 3. numurs. "Pārskatot likumdošanu, pārliecinājos, ka tajā nav šķēršļu manai līdzdalībai. Vēlāk, pārliecinoties otro reizi, vai man kā Salaspils novada deputātam nebūtu problēmu ar amatu savienošanu Aizsardzības ministrijā, atklāju, ka ir Amatpersonu interešu novēršanas likums, kurš man liedz savienot šos divus amatus. Sazinoties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, saņēmu ļoti skaidru atbildi, ka amatus savienot nevarēšu. Tas mainīja manus plānus."

"Es to uzzināju tikai aprīlī, kad vēlēšanu kampaņa jau gāja," portālam "Apriņķis.lv" skaidroja V. Spolītis. "Vēlēšanu kampaņas laikā šādas lietas nemaina, proti, mēs [partijā] esam viens pat visiem un visi par vienu. Šajā situācijā, protams, kampaņa bija jānoved līdz galam, bija jāpalīdz partijai, kas mani ir izvirzījusi. Līdz ar to tika spēlēts, un kampaņa tika vadīta līdz galam. Taču šobrīd esmu pieņēmis lēmumu, ka [no deputāta vietas] man būs jāatsakās, ja nevaru amatus savienot. Galu galā arī ministrs Atis Pabriks ("Vienotība") rēķinās ar manu darbu. Mums vēl ir divas reformas, kas jāpabeidz – tās skar kiberaizsardzību un Nacionālo Bruņoto spēku inženiertehnisko spēju palielināšanu. Turklāt nākamgad ir vēlēšanas – jāstrādā gan Saeimas, gan Eiropas Parlamenta vēlēšanu kampaņās. Es negrasos startēt, bet strādāt, lai nostiprinātu mūsu [partijas] ideoloģiskās pozīcijas."

Citu Salaspils novada politisko spēku pārstāvji sarunā ar RAA izteica minējumu, ka V. Spolīša pozitīvais tēls kalpojis vien vēlētāju pievilināšanai pārvēlētā Salaspils mēra R. Čudara pārstāvētajam "Vienotības" sarakstam. V. Spolītis šādiem apgalvojumiem nepiekrīt.

"Lokomatīves parasti tiek noliktas vilcienu sastāva priekšgalā, un mūsu lokomotīve [R. Čudars] to pierādīja ar 4085 balsīm. Trešais vagoniņš nu nekādi nevar kalpot par lokomotīvi. Šajā situācijā man būs aicinājums saviem vēlētājiem, un esmu pārliecināts, ka viņi sapratīs manu izvēli. Galu galā, tas bija dēļ likuma normas, kuru diemžēl es nevarēju zināt, jo mēs visi esam cilvēki, un nezinām pilnīgi visas likuma normas, kas Latvijā ir uzrakstītas. Dēļ tām diemžēl man ir jāatsakās no viena no amatiem."

V. Spolīša vietā deputāta atbrīvotajā krēslā sēdīsies "Vienotības" saraksta 6. numurs Raivis Anspaks, kurš ir zvērināts advokāts. "Esmu pārliecināts, ka viņš cels godā "Vienotības" vērtības – ticību uzņēmējdarbībai, rūpēšanos par visvājākajiem sabiedrības locekļiem, un ar likuma varu šīs vērtības tiks turpinātas arī Raivja personā," kolēģi raksturo V. Spolītis.

1971. gadā dzimušo V. Spolīti 1. jūnija pašvaldību vēlēšanās vēlētāji Salaspils novadā novērtējuši ar 2648 balsīm, no kurām bija 371 atzīme "+" un 243 svītrojumi, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotā informācija.

Salaspils novada domes deputāta krēslā viņš neatrodas pirmo reizi, jo strādājis 2005. – 2009. gada sasaukumā. Iepriekš bija partijas "Sabiedrība citai politikai" biedrs. Darbojas kā Vēlēšanu reformu biedrības valdes loceklis un ir Latvijas ārpolitikas institūta pētnieks. V. Spolītim ir ārvalstīs iegūta izglītība – Tartu universitātē iegūts bakalaura grāds politikas zinātnē, savukārt Ženēvas universitātē – maģistra grāds vēsturē.

Iepriekš:

Vēlētāju mīlētajam Salaspils mēram simpātijās atzīstas arī domes deputāti