17.06.2013 15:49

Bojārs ar "Reģionu alianses" un Nacionālās apvienības atbalstu varētu saglabāt amatu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Visticamāk, pašreizējais Mārupes mērs Mārtiņš Bojārs savu mēra krēslu saglabās. Visticamāk, pašreizējais Mārupes mērs Mārtiņš Bojārs savu mēra krēslu saglabās. www.foto.delfi.lv

Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs, kura pārstāvētā "Latvijas Zemnieku savienība" ar 28,05 % vēlētāju atbalstu jaunajā domes sasaukumā ieņems četras no 15 deputātu vietām, visticamāk, saglabās savu amatu, pateicoties partijas "Reģionu alianse" un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK atbalstam.

M. Bojārs par savu skatījumu uz jauno domes sastāvu un izredzēm saglabāt amatu aģentūrai LETA izteicies izvairīgi, norādot, ka jaunā sasaukuma deputāti uz pirmo sēdi sanāks ceturtdien, 20. jūnijā, un tad arī kolēģi izteiks savu attieksmi par domes vadību un struktūru. M. Bojārs apliecināja, ka ir gatavs atkārtoti pretendēt uz novada domes vadītāja amatu, taču par iespējamiem partneriem un kolēģu atbalstu atteicās sniegt komentārus.

M. Bojāra līdzšinējā vietniece Līga Kadiģe ("Reģionu alianse") aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņa atbalstīs Bojāra palikšanu mēra amatā un arī no citām ievēlētajām partijām pagaidām neesot dzirdējusi noraidījumu šādam scenārijam. L. Kadiģe pati pretendēs uz vietnieces amatu. Kā ziņots, "Reģionu alianse" 1. jūnijā saņēmusi 16,86 % vēlētāju atbalstu, kas tai nodrošinājis otru lielāko deputātu skaitu – trīs vietas domē. Mārupes novada pašvaldībā no šīs partijas ievēlēta L. Kadiģe un deputāte Ira Dūduma, kā arī Jānis Lagzdkalns.

Noteiktu skatījumu par to, kādai būtu jāizskatās Mārupes novada vadībai, nevarēja sniegt "Vienotības" deputāts Normunds Orleāns. Jau ziņots, ka par partiju "Vienotība" Mārupes novada domes vēlēšanās nobalsojuši 10,48 % vēlētāju, ievēlot pašvaldībā N. Orleānu un Renāru Freibergu. N. Orleāns sacīja, ka par piedāvājumu un prioritātēm tiks spriests ceturtdien, un tad arī tiks lemts par amatiem. Viņš neesot domājis ne par M. Bojāram alternatīviem kandidātiem, ne par iespēju pašam pretendēt uz mēra amatu, norādot, ka jāņem vērā arī ievēlēto partiju spēku samēri. "Ja Bojārs piedāvās, varu būt arī par mēru," smejoties paziņoja N. Orleāns, tādējādi netieši atzīstot, ka pašreizējais mērs lielā mērā būs arī situācijas noteicējs.

Savukārt Nacionālās apvienības līderis Mārupes novadā Raivis Zeltīts apliecināja, ka, līdz šim sarunās panākta vienošanās, ka mēra amatā tiks atbalstīts M. Bojārs. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Mārupes novads ir samērā neliels, tāpēc domnieki negatavojas veidot niknas pozīcijas un opozīcijas, bet gan tiecas veidot darba atmosfēru, kurā visi kopā strādātu novada labā. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK saņēmusi 10,86 % vēlētāju balsu un divus deputātu mandātus – domē iekļuvis R. Zeltīts un Andris Puide.

Arī tad, ja "Vienotības" deputāti nolemtu Bojāra kandidatūru neatbalstīt, četri LZS domnieki kopā ar trim "Reģionu alianses" un diviem Nacionālās apvienības deputātiem M. Bojāram kā novada domes priekšsēdētājam nodrošinātu deviņas no 15 deputātu balsīm, tādējādi līdzšinējais mērs, visticamāk, amatu saglabās.

M. Bojāra pretinieks Edgars Jansons, kurš ar 9,01 % vēlētāju atbalstu kā vienīgais ievēlēts domē no Latvijas Zaļās partijas saraksta, uzskata, ka vēlēšanu rezultāti un raibais domes sastāvs, kuru veido septiņas partijas, liecina, ka pašu mārupiešu vidū nav vienprātības, kam uzticēt varu novadā. Viņaprāt, vēlēšanās lielākoties piedalījušies tie iedzīvotāji, kas Mārupē dzīvo daudzus gadus, nevis "jauniņie", kuri Mārupē "atbrauc vēlu un aizbrauc agri" un kuri maz interesējas par novadā notiekošo. Līdz ar to sadrumstalotais iedzīvotāju viedoklis, pēc E. Jansona domām, liecina, ka arī vecie mārupieši sāk šaubīties, vai "atdot novada stūri vecajai gvardei". "Neba labie darbi bija par pamatu tam, lai ievēlētu tik sadrumstalotu domi," uzskata domnieks.

E. Jansons uz sarunām ar pārējām partijām esot aicināts kā pēdējais. Viņaprāt, Mārupes novada domei nepieciešama kopīga deklarācija un jauns mērs, tāpēc viņš ierosinājis pārējiem deputātiem parakstīt dokumentu, kurā būtu iekļauti jaunā sasaukuma darbības vadmotīvi. Kolēģi esot atteikušies to parakstīt, norādot, ka ar pašvaldības nolikumu un attīstības plāniem ir gana, lai strādātu iedzīvotāju labā, taču E. Jansons uzskata, līdz ar to sagaidāma "vecā shēma" – valda vairākums, kas balso par nesaimnieciskiem vai nepatīkamiem lēmumiem pat tad, ja tos neatbalsta. Viņš arī apgalvoja, ka vēl pirms nedēļas Zeltīts esot izteicies skeptiski par M. Bojāra atbalstīšanu amatā, tāpēc par šo jautājumu vēl sagaidāmas diskusijas. Deputāts gan nedomājot atteikties no mandāta un ir gatavs "strādāt radoši" arī jaunajā sasaukumā, taču pats uz vadošo amatu viņš nepretendējot.

Kā ziņots, Mārupes novada domē ievēlēta arī politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs", par kuru nobalsojuši 14,34 % vēlētāju, ievēlot pašvaldībā Andreju Kirillovu un Aleksandru Mihailovu. Vienu deputāta mandātu ar 6,85 % atbalstu saņēmusi arī "Apvienība "Iedzīvotāji"", kuru Mārupes novada domē pārstāvēs Jānis Rušenieks.

Iepriekš:
Iedzīvotāju skaitliski lielajos novados pēc vēlēšanām būtiskas izmaiņas nav gaidāmas