02.06.2013 20:24

Iedzīvotāju skaitliski lielajos novados pēc vēlēšanām būtiskas izmaiņas nav gaidāmas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Iedzīvotāju skaitliski lielajos novados pēc vēlēšanām būtiskas izmaiņas nav gaidāmas Krišjānis Grantiņš

Ķekavā, Salaspilī, Siguldā un Mārupē, kas ir vieni no lielākajiem Pierīgas novadiem pēc iedzīvotāju skaita, dominanci saglabājuši pašreizējie līderi un viņu sabiedrotie, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Siguldas novadā turpmākos četrus gadus mēra amatu saglabās pašreizējais novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. Reizē ar viņu deputāta amatus saglabās lielākā daļa līdzšinējo domnieku, vēsta LETA. Mitrevica pārstāvētā "Reģionu alianse" saņēmusi 75,51 % vēlētāju atbalstu, kas tai ļauj ieņemt 12 no 15 pašvaldības deputātu krēsliem.

Mitrevics kā saraksta līderis saņēmis visvairāk plusu no vēlētājiem, kas viņam ļaus saglabāt domes priekšsēdētāja amatu. Domē kā otrais ievēlēts līdzšinējais deputāts Dainis Dukurs, viņam seko kolēģi Jānis Strautmanis, Eva Viļķina, Līga Sausiņa, Jolanta Borīta, kā arī Guntars Zvejnieks, kas deputāta amatā ievēlēti atkārtoti. Domē no "Reģionu alianses" ievēlēta arī Ņina Balode, Mārtiņš Zīverts, Jānis Lazdāns, Indra Ozoliņa un Ināra Paegle.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", kas šajās vēlēšanās veidoja kopīgu sarakstu ar Zaļo un zemnieku savienību, saņēmusi 18,39 % vēlētāju atbalstu. Siguldas novada domē šo apvienību pārstāvēs trīs deputāti, kuri strādājuši arī līdzšinējā sasaukumā - Jānis Zilvers, Māris Malcenieks un Ēriks Čoders.

Ne "Vienotība" ar 3,11 % balsu, ne "Reformu partija" ar 1,69 % atbalstu Siguldas novada domē nav iekļuvusi. Siguldas novada domes vēlēšanās piedalījušies 6338 iedzīvotāji jeb 45,69 % balsstiesīgo.

Ķekavas novadā, kurā ir 17 deputātu vietas, iekļuvuši astoņi politiskie spēki. Nelielu izrāvienu pār pārējām partijām guvusi Vidzemes partija, kas saņēmusi 17,12 % vēlētāju balsu un četrus pašvaldības deputātu krēslus. Tajos ievēlēti pašreizējie deputāti Valts Variks un Ilgonis Leišavnieks, kā arī divi jauni - Vēsma Ozoliņa un Aigars Vītols.

Tikai par 45 balsīm mazāk saņēmusi partija "Vienotība". Ar 16,52 % vēlētāju balsu tā Ķekavā ieguvusi trīs deputātu vietas, kurās ievēlēts pašreizējais mērs Roberts Jurķis, līdzšinējais domnieks Juris Jerums, kā arī Andris Ceļmalnieks. 14,52 % vēlētāju balsu saņēmusi politisko partiju apvienība "Saskaņas Centrs" - arī tai Ķekavas novada domē būs trīs vietas. Tajās ievēlēti esošie deputāti Arnolds Keisters un Ivans Pihtovs, kā arī jaunpienācējs Germans Ivanovs.

Par politisko partiju "Reģionu alianse" nobalsojuši 8,17 %, nodrošinot divas vietas pašvaldībā - vienu Jurķa vietniekam Jurim Krūmiņam, otru - Andim Damlicam. 7,35 % vēlētāju atbalsts nodrošinājis divus deputātu krēslus arī politiskajai organizācijai "Sadarbība". Vēlētāji pagarinājuši deputāta mandātu Igorim Malinauskas un Lindai Danilevičai.

Ar līdzīgiem rezultātiem finišējusi Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Tautas kontrole", kā arī "Centriskā partija "Latvijas Zemnieku savienība"" (LZS), kas saņēmušas attiecīgi 6,12 %, 6,08 % un 5,88 % vēlētāju balsu. Katru no šiem sarakstiem Ķekavas novada domē pārstāvēs viens deputāts. No Nacionālās apvienības ievēlēta Ieva Stefensena, no "Tautas kontroles" - diriģents un līdzšinējais domes deputāts Arvīds Platpers, bet no LZS - arī esošais deputāts Andis Adats.

Salaspils novada iedzīvotāji pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsojuši par "Vienotību" un pašreizējo mēru Raimondu Čudaru. Par "Vienotību" Salaspilī nobalsojuši 40,25 % vēlētāju. Visvairāk plusiņu saņēmis mērs Čudars, salaspilieši ievēlējuši domē arī Vitu Upmani, Maldu Cauni, Veiko Spolīti, Ēriku Miķelsonu, Veru Kalniņu un Annu Kavasu.

Politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs" Salaspilī saņēmusi divas reizes mazāk balsu - 19,02 %. Domē ievēlēta Ludmila Fedorkova, Aleksejs Urbanovičs, Poļina Ivļeva un Vladislavs Haļuks. Zaļo un zemnieku savienība ar 9,15 % balsu domē ieņems divas vietas, kurās ievēlēti Andrejs Svilāns un Zigmārs Zeimulis. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK guvusi 8,53 % vēlētāju uzticību, kuri domē ievēlējuši Jāni Nebaru un Ansi Grantiņu. "Latvijas kustībai "Solidaritāte"" izdevies savākt 6,75 % balsu un iegūt vienu vietu domē, kurā ievēlēta Olga Pāvulīte. Savukārt politiskā partija "Alternative" panākusi 5,57 % atbalstu un vienu deputāta krēslu, kas rezervēts Mihailam Rogalam.

Līdz iekļūšanai Salaspils novada domē nedaudz pietrūcis politiskajai partijai "Reģionu alianse", par kuru nobalsojuši 4,82 % vēlētāju, bet "Reformu partija" saņēmusi 3,74 % balsu. Pamatīgu neveiksmi Salaspils vietvaras iekarošanā cietusi krievvalodīgo partija "Par dzimto valodu!", kas saņēmusi 0,75 % jeb 47 vēlētāju balsis, un "PCTVL-Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", par kuru nobalsojuši 28 cilvēki jeb 0,45% no balsstiesīgo skaita. Vēlēšanās piedalījušies 6315 iedzīvotāji jeb 47,51% no novada iedzīvotāju kopskaita.

Mārupes novada domē ievēlētas septiņas partijas, no kurām lielāko vēlētāju atbalstu jeb 28,05 % balsu saņēmusi līdzšinējā mēra Mārtiņa Bojāra pārstāvētā "Centriskā partija "Latvijas Zemnieku savienība"".


Kā pirmais no LZS saraksta domē iekļuvis Mārtiņš Bojārs, kurš 2009. gadā tika ievēlēts kā partijas "Jaunais laiks" līderis. Vēlētāji pagarinājuši deputāta mandātu arī Jānim Lībietim un Pēterim Pikšem, kā arī ievēlējuši Ivaru Punculi. Politiskā partija "Reģionu alianse" saņēmusi 16,86 % vēlētāju atbalstu, kas tai nodrošinājis trīs vietas domē. Mārupes novada pašvaldībā no šīs partijas ievēlēta Līga Kadiģe, Jānis Lagzdkalns un līdzšinējā sasaukuma deputāte Ira Dūduma.

Par politisko partiju apvienību "Saskaņas centrs" nobalsojuši 14,34 % vēlētāju, kas pašvaldībā ievēlējuši Andreju Kirillovu un Aleksandru Mihailovu. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" saņēmusi 10,86 % vēlētāju balsu. Domē iekļuvis Raivis Zeltīts un Andris Puide. Par partiju "Vienotība" nobalsojuši 10,48 % vēlētāju. Šo politisko spēku Mārupē pārstāvēs Normunds Orleāns un Renārs Freibergs Latvijas Zaļā partija Mārupes novada domē iekļuvusi ar 9,01 % vēlētāju atbalstu, ievēlot tajā arī Bojāra pretinieku Edgaru Jansonu, kā arī Andri Zariņu. Viens deputāts domē iekļuvis no "Apvienības "Iedzīvotāji"", kas saņēmusi 6,85 % balsu. Šo partiju Mārupes pašvaldībā pārstāvēs Jānis Rušenieks. "Par prezidentālu republiku" ar 2,28 % balsu un partija "Sadarbība" ar 0,56 % vēlētāju atbalstu nav iekļuvušas Mārupes novada domē. Mārupes novada domes vēlēšanās piedalījušies 5192 personas jeb 48,64 % no balstiesīgo iedzīvotāju skaita.