01.09.2012 12:37

Salaspilī ap tularēmijas apsēsto dīķi nopļaus zāli un uzstādīs brīdinājuma zīmes

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Salaspils novada domes pārstāvji augusta pēdējā dienā devušies apsekot dīķi Salaspils novada Silabriežu apkārtnē, kurā peldoties seši bērni saslimuši ar bīstamu infekcijas slimību – tularēmiju.

Apsekošanas laikā nolemts, kurās vietās uzstādīt brīdinošās zīmes, vēsta aģentūra BNS. Kā pastāstīja Salaspils novada mērs Raimonds Čudars, plānots arī sakopt teritoriju, nopļaujot ap dīķi augošo zāli, lai samazinātu grauzējiem labvēlīgu vidi un tā novērstu infekcijas izplatību. Taču, ņemot vērā, ka teritorija ir privātīpašums, tas jāveic īpašniekam. Ja aicinājums nopļaut zāli netiks ņemts vērā, domes pārstāvji gatavi to darīt paši, vēlāk piedzenot izdevumus. Informācijas par jauniem saslimšanas gadījumiem ar tularēmiju pašreiz nav, informēja R. Čudars.

Jau vēstīts, ka Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) Stopiņu un Salaspils pašvaldībām nosūtījis informāciju ar norādījumiem, ko darīt, lai novērstu tālāku iespējamo slimības izplatību, tostarp, ka jāveic teritorijas sakārtošana, jāsakopj atpūtas vietas, lai neradītu labvēlīgu vidi grauzējiem. Uz notikuma vietu devušies arī SPKC epidemiologi, kas individuāli informēs apkaimes iedzīvotājus par notikušo un profilakses pasākumiem, ievietojot informāciju pastkastītēs.

Epidemioloģiskās izmeklēšanas ietvaros tiek apzināti pārējie sporta kluba bērni un pieaugušie, kas jūlija beigās un augusta sākumā uzturējās privātā mājā Silabriežu apkārtnē un peldējās dīķī un netālajā karjerā, ko apdzīvo ūdensžurkas. Par notikušo ir informēti arī viņu ģimenes ārsti. Ševčenko uzsvēra, ka galvenais, kas jāatceras, – tularēmija nevar izplatīties no cilvēka uz cilvēku, bet ir jāizvairās no saskarsmes ar grauzējiem un nedrīkst peldēties aizdomīgās, peldēm neparedzētās ūdenstilpēs.

Tularēmija ir dabas perēkļu zoonoze jeb infekcija, kuru izplata dzīvnieki. Slims cilvēks nevar inficēt citus cilvēkus. Galvenie infekcijas avoti ir ūdens žurkas, lauku peles, mājas peles, zaķi, truši un citi grauzēji. Baktērijas iekļūst cilvēka organismā caur bojātu ādas virsmu, gļotādu un elpceļiem, izraisot izmaiņas limfmezglos, līdz pat bubonu attīstībai. Nonākot asinīs, tularēmijas baktēriju iniciētais patoloģiskais process var radīt sirds un asinsvadu, kā arī nervu sistēmas bojājumus. Inkubācijas periods ir ļoti dažāds – tas var ilgt no trim līdz septiņām un dažkārt līdz pat 30 dienām, norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) vadītāja infektoloģe Baiba Rozentāle.

Tularēmiju ārstē ar antibiotikām. Pēc pārslimošanas cilvēkam izveidojas ilgstoša imunitāte. Pasaules mediķu prakse liecina, ka imunitāte veidojas uz visu mūžu.

Iepriekš:
Salaspilī ar bīstamu slimību – tularēmiju – inficējušies vairāki bērni