31.08.2012 17:23

Silabriežu apkārtnes iedzīvotājus brīdina par tularēmijas bīstamību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lai novērstu tularēmijas izplatīšanos, nepieciešams nodrošināt apdzīvoto teritoriju un iedzīvotāju atpūtas vietu sakopšanu, lai novērstu grauzējiem labvēlīgu vidi, tostarp melioratīvie, agrotehniskie pasākumi. Lai novērstu tularēmijas izplatīšanos, nepieciešams nodrošināt apdzīvoto teritoriju un iedzīvotāju atpūtas vietu sakopšanu, lai novērstu grauzējiem labvēlīgu vidi, tostarp melioratīvie, agrotehniskie pasākumi. http://foto.delfi.lv

Augusta pēdējā dienā Silabriežu apkārtnes iedzīvotājiem nosūtīta Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu sagatavota informācija par ieteicamajiem pasākumiem tularēmijas profilaksei.

"Iedzīvotājiem jāzina, ka tularēmija ir dabas perēkļu infekcija, tā neizplatās no cilvēka uz cilvēku, un atbildīgie dienesti ir uzsākuši profilakses pasākumu veikšanu," skaidro SPKC direktore Inga Šmate. "Tomēr aicinām ievērot piesardzību un gadījumā, ja parādās tularēmijas saslimšanai līdzīgi simptomi, nekavējoties vērsieties pie ārsta."

Šobrīd citus saslimšanas gadījumus ar aizdomām par tularēmiju Silabriežu iedzīvotājiem SPKC epidemiologi nav reģistrējuši.

SPKC epidemiologi aicina iedzīvotājus ievērot šādus profilakses pasākumus: izvairīties no saskarsmes ar grauzējiem, izmantot repelentus (atbaidošus līdzekļus) pret kukaiņiem un likt aizsargtīklus logu un durvju ailēs, lai novērstu odu iekļūšanu mājoklī. Inficēšanās risks ar tularēmiju pastāv jūlijā, augustā un septembrī – tas saistīts ar kukaiņu aktivitāti. Tāpat nedrīkst peldēties ūdenskrātuvēs, kur ir iespējama grauzēju klātbūtne, lietot uzturā pārtikas produktus un ūdeni, ja ir aizdomas, ka tie ir piesārņoti ar grauzēju izdalījumiem, un, lai novērstu grauzējiem labvēlīgu vidi, iedzīvotāji aicināti sakopt privāto teritoriju (zāles pļaušana, krūmāju ciršana, atkritumu savākšana un izvešana).

Atgādināms, ka tularēmijas inkubācijas periods parasti ir trīs līdz astoņas dienas. Ar tularēmiju cilvēks var inficēties no posmkāju (ērču, dunduru, odu) kodumiem, saskaroties ar inficētiem dzīvniekiem (zaķiem, trušiem, citiem grauzējiem) vai viņu piesārņotu vidi (ūdens, augsne), it sevišķi, ja āda ir traumēta, kā arī lietojot uzturā piesārņotu pārtiku.

Slimība parasti sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem (drudzis, nogurums, drebuļi, galvassāpes u. c.) un čūlām vietā, kur infekcija ir iekļuvusi organismā. Slimībai ir raksturīga limfmezglu palielināšanās.

SPKC ir sagatavojis un nosūtījis Salaspils un Stopiņu novadu domei informāciju ar ieteicamajiem tularēmijas profilakses pasākumiem.

Lai novērstu tularēmijas izplatīšanos, ir nepieciešams:

• nodrošināt apdzīvoto teritoriju un iedzīvotāju atpūtas vietu sakopšanu, lai novērstu grauzējiem labvēlīgu vidi, tostarp melioratīvie, agrotehniskie pasākumi;
• veikt grauzēju iznīcināšanas pasākumus (deratizācija);
• veikt nepieciešamos veterinārmedicīnas pasākumus, lai novērstu mājdzīvnieku inficēšanos;
• nodrošināt iedzīvotāju informēšanu un ziņot Pārtikas un veterinārajām dienestam (PVD), ja ir novērota dzīvnieku (grauzēju) masveida bojāeja.

Par saslimšanas gadījumiem SPKC epidemiologi ir informējuši arī Pārtikas un veterināro dienestu, un epidemioloģiskā izmeklēšana tika veikta, piedaloties šīs institūcijas speciālistiem.

Laboratoriskai izmeklēšanai epidemiologi paņēmuši vairākus vides paraugus (ūdens, ērču, odu, grauzēju) vietās, kuras pirms saslimšanas apmeklēja bērni. Paraugu testēšanas rezultāti tiek gaidīti.

Kā jau ziņots iepriekš, SPKC epidemiologi ir reģistrējuši un izmeklējuši sešu bērnu, kuri 2012. gada jūlija beigās un augusta sākumā dzīvoja Silabriežos, Salaspils novadā, saslimšanas gadījumus ar tularēmiju.