16.02.2015 13:53

Mārupes uzņēmēji: "Rail Baltica" atzara izbūve uz lidostu nav ekonomiski pamatota un loģiska

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Biedrības "Mārupes uzņēmēji" valdes priekšsēdētājs Normunds Čiževskis uzskata, ka modernās dzelzceļa līnijas „Rail Baltica” atzara izbūve cauri novadam uz lidostu „Rīga” nav loģiska un ekonomiski pamatota. Biedrības "Mārupes uzņēmēji" valdes priekšsēdētājs Normunds Čiževskis uzskata, ka modernās dzelzceļa līnijas „Rail Baltica” atzara izbūve cauri novadam uz lidostu „Rīga” nav loģiska un ekonomiski pamatota. Einārs Binders

Arī Mārupes uzņēmējiem šķiet, ka modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" atzara izbūve cauri novadam uz lidostu "Rīga" nav nedz loģiska, nedz ekonomiski pamatota. Uzņēmēji nesaskata sev nekādus ieguvumus no šī projekta, turklāt Mārupes novadā ieplānota tikai viena dzelzceļa pārbrauktuve, kas radīs ne mazums sastrēgumu, sarežģījot dzīvi.

"Mums nav nekādu pretenziju pret pamattrasi. "Rail Baltica" projekts ir nepieciešams, tāpat kā vajadzīgs ir ātrgaitas dzelzceļa sliežu savienojums ar Rīgas centru un lidostu. Bet mums nepatīk pašlaik piedāvātais risinājums savienojumam ar lidostu. Tas nav ekonomiski pamatots un loģisks," portālam "Apriņķis.lv" sacīja Mārupes uzņēmēju biedrības valdes priekšsēdētājs Normunds Čiževskis.

Viņš norādīja, ka dzelzceļa atzara izbūve uz lidostu ir dārga un bezjēdzīga to dažu pasažieru dēļ, kas varbūt izkāps lidostā. N. Čiževskis domā, ka savienojumu ar lidostu "Rīga" varētu risināt citādi, piemēram, izveidojot maršrutu pa esošajiem sliežu ceļiem vai izbūvējot ātrgaitas tramvaju satiksmi.

"Šie "Rail Baltica" sliežu ceļu maršruta varianti parādījās pēdējā brīdī neilgi pirms plānotajām sabiedriskajām apspriešanām. Turklāt projekta izstrādātāji nespēj uzrādīt aprēķinus, cik plānotā atzara izbūve uz lidostu ir ekonomiski pamatota. Kāda ir loģika un kā mēs šo projektu apspriedēs varam izvērtēt, ja nav šo aprēķinu, pamatojuma. Pašlaik pirms sabiedriskās apspriešanas mums ir tikai kartes un zināmas sīkas nianses," klāstīja uzņēmējs.

N. Čiževskis skaidroja, ka Mārupes uzņēmēji no šī vērienīgā projekta neko neiegūs, jo nedz loģistikas centru, nedz kādu depo nav plānots izveidot. Viņaprāt, iegūs tikai uzņēmēji Krievu salā un Salaspilī, kur iecerēts izveidot dzelzceļa kravu loģistikas centru.

"Sliežu ceļš uz lidostu sašķels Mārupes novadu divās daļās, bet pa vidu būs iežogotas dzelzceļa sliedes kā Berlīnes mūris. Un tas tikai izklausās pēc "maza atzariņa", patiesībā tas būs pamatīgs dzelzceļš 75 kilometru garumā. Tāpat Mārupes novadā plānota tikai viena pārbrauktuve, un tas radīs ievērojamus sastrēgumus, sarežģījot dzīvi uzņēmējiem. Piemēram, uzņēmums SIA "Kreiss", kas nodarbojas ar auto pārvadājumiem, ir vien puskilometra attālumā no plānotās trases, un vai tas spēs pilnvērtīgi organizēt kravu transportu, ja būs šī te viena pārbrauktuve?" norādīja N. Čiževskis.

Jau zināms, ka modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" izpētē atrasti divi labākie pamattrases un pievedceļu varianti, kā un kur izvietot Eiropas platuma dzelzceļa sliedes Latvijā, tostarp Pierīgā. Nākamnedēļ tie tiks nodoti sabiedriskajai apspriešanai pašvaldībās, lai vēlāk kopīgi pieņemtu galīgo lēmumu – kā tad īsti ātrgaitas vilcieni pa Latviju brauks.

Tāpat portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka ar esošo "Rail Baltica" sliežu ceļu izvietojumu nav mierā Mārupes un Ķekavas novada pašvaldības, jo uzskata, ka nav ņemti vērā viņu ieteikumi dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" maršrutu izstrādē.

Iepriekš:

Zināmi "Rail Baltica" sabiedrisko apspriežu datumi
Mārupē un Ķekavā uzskata, ka nav ņemti vērā viņu ieteikumi "Rail Baltica" maršrutu izstrādē
Zināms modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" pievedceļu izvietojums Pierīgā

Sāks dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" maršrutu sākotnējo sabiedrisko apspriešanu pašvaldībās