22.09.2014 07:22

Krimulda ‒ viena no desmit laimīgajām pašvaldībām, kur izmanto ar elektrību darbinātu automobili

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Jauna un ekonomiska elektromobiļa "VW e-Up" pirkums par septiņiem tūkstošiem eiro laikā, kad novada budžets jau apstiprināts, ir veiksmīgs Eiropas naudas apgūšanas piemērs. Pašvaldības, piemēram, Igaunijā, gan jau sen mums ir priekšā," izrādot jauno auto, atzīst Krimuldas novada izpilddirektors Laimonis Ozols. "Jauna un ekonomiska elektromobiļa "VW e-Up" pirkums par septiņiem tūkstošiem eiro laikā, kad novada budžets jau apstiprināts, ir veiksmīgs Eiropas naudas apgūšanas piemērs. Pašvaldības, piemēram, Igaunijā, gan jau sen mums ir priekšā," izrādot jauno auto, atzīst Krimuldas novada izpilddirektors Laimonis Ozols. Einārs Binders

Jau pusotru mēnesi Krimuldas novada pašvaldība savām vajadzībām izmanto elektromobili "VW e-Up".

Pašvaldības izpilddirektors Laimonis Ozols lepojas, ka Krimulda ir to desmit pašvaldību skaitā, kas ar Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta atbalstu tikusi pie videi draudzīga transporta līdzekļa.

Tikai septiņi tūkstoši pašu naudas

L. Ozols stāsta, ka iespēja nopirkt elektromobili novadam faktiski nākusi kā pēdējā brīža piedāvājums. "Pavasarī uz Krimuldas novadu atbrauca firmas "Moller Auto" pārstāvji un iepazīstināja ar saviem elektromobiļiem. Mēs ļoti ātri uztvērām ideju un sagatavojām dokumentus, tāpēc arī esam pirmajā desmitniekā, kas šādus braucamos varēja iegādāties.

Krimuldas pašvaldībai par izvēlēto automobili "VW e-Up" bija jāmaksā tikai septiņi tūkstoši eiro, lai gan tā pilnā cena ir aptuveni 25 tūkstoši. Šis piedāvājums jauna auto iegādei bija ļoti izdevīgs," uzsver izpilddirektors. Viņš skaidro, ka 85 % šā elektroauto vērtības tiek segta no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta programmas līdzekļiem, tātad ‒ tā ir reāli apgūta Eiropas nauda. Savukārt paša projekta mērķis ir samazināt siltumnīcas efekta gāzu emisijas jeb oglekļa dioksīda izmešu apjomu.

Elektroenerģijas izmaksas ir niecīgas

Līdz šim Krimuldas pašvaldības autoparkā bijuši tādi automobiļi kā "Nissan Almera", "Renault Kangoo" un "Opel Zafira", bet tagad tiem pievienosies elektromobilis "VW e-Up>". Izpilddirektors domā, ka tas ir ļoti piemērots salīdzinoši nelielu attālumu veikšanai. "Piemēram, tāds novadā ir aptuveni 60 kilometrus garais riņķis no Raganas uz Lēdurgu un Inciemu. Var braukt arī uz Rīgu, bet tad maršrutam jābūt ļoti labi saplānotam, jo bez uzlādes droši var veikt 100 kilometru attālumu. Šāda brauciena izmaksas lēšamas divu eiro robežās. Tas nav pat salīdzināms ar izdevumiem par benzīnu vai dīzeļdegvielu," bilst L. Ozols. Arī tehniskā apkope gadā, paredzams, prasīs vien kādus 250 eiro.

Pašlaik Krimuldā ar ekonomisko elektromobili ikdienā braukā arī sociālā dienesta un bāriņtiesas darbinieki, kam jāapmeklē novada iedzīvotāji. Pirms mācību gada sākuma izpilddirektors kopā ar domes priekšsēdētāju un juristu ar jauno auto izbraukuši Lēdurgu un Inciemu, pārliecinoties par skolu gatavību 1. septembrim.

Maz uzlādes iespēju

Par problēmu elektroauto lietošanā Krimuldas novada pašvaldības izpilddirektors uzskata akumulatoru uzlādes staciju trūkumu: "Iznāk tā, ka mašīnas ir pārdotas, bet nav padomāts par "degvielu"." Viņš gan esot dzirdējis, ka līdz gada beigām pa Latvijas ceļiem ripošot jau kādi 200 elektromobiļi un būs iekārtotas 29 uzlādes stacijas.

Pagaidām Rīgā ir tikai divas vietas, kur auto var uzlādēt ļoti ātri. Pārējie uzlādes punkti ir "Eiroparkos", kur uzlāde notiek 220 voltu tīklā. Tur pilnai baterijas uzlādei vajadzīgas astoņas vai deviņas stundas. "Teorētiski jau auto var uzlādēt, pieslēdzoties elektrotīklam pat kafejnīcā, taču nav skaidrs, kā pašvaldība par izmantoto elektrību norēķināsies," teic L. Ozols.

Dzird tikai riepu švīkstoņu

Kopā ar izpilddirektoru jaunajā elektromobilī izmetam nelielu līkumu pa Raganu. Neierasta ir braukšana, dzirdot tikai riepu švīkstēšanu pret ceļa segumu, taču par elektromobiļa jaudu nav ne mazāko šaubu. Jau burtiski pēc pāris sekundēm tas ir sasniedzis 50 kilometrus stundā. L. Ozols gan zina teikt, ka tas varot braukt arī ātrāk par 130 kilometriem stundā. "Taču jāņem vērā arī apkārtējo drošība, jo cilvēki nedzird citiem auto raksturīgo motora rūkoņu un nepievērš braucošam elektromobilim uzmanību," viņš piebilst.

Uz jautājumu, vai pašvaldības darbinieks paredz elektrautomobiļiem nākotni, L. Ozols atgādina, ka reiz jau ir bijušas idejas iedzīvināt videi draudzīgāku mašīnu izmantošanu, kuras izmantotu dotētu biodegvielu. "Taču par šo projektu neviens vairs pat nerunā. Tiesa, šoreiz tiek solīts, ka nākotnē varētu būt jauni atbalsta mehānismi elektroauto iegādei."

Iepriekš:
Pašvaldības tiks pie elektromobiļiem
Mārupes pašvaldība plāno iegādāties divus elektromobiļus
Mālpilī pašvaldības vajadzībām iegādāsies divus elektromobiļus
Jūrmalā likumsargi kārtību uzmanīs ar elektrovelosipēdiem; iegādāsies arī jaunus auto