11.04.2014 09:36

Mārupes pašvaldība plāno iegādāties divus elektromobiļus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupes pašvaldība plāno iegādāties divus elektromobiļus www.foto.delfi.lv

Mārupes novada dome iesniegusi projekta pieteikumu par divu jaunu, rūpnieciski ražotu M1 klases elektromobiļu iegādi.

To iegāde samazinātu pašvaldības izdevumus vieglā transporta uzturēšanai, kā arī popularizētu novadā tā saucamo "zaļo" domāšanu.


"Bez atbalsta, tikai par pašvaldības budžeta līdzekļiem, mēs nevarētu atļauties iegādāties elektromobiļus, jo šo automašīnu tirgus cena ir samērā augsta," skaidro Mārupes novada domes izpilddirektors Ivars Punculis. "Mārupes pašvaldība vēlas būt videi draudzīga pašvaldība, tādēļ mēs šķirojam atkritumus, popularizējam veselīgu dzīvesveidu un izglītojam savus bērnus par videi aktuāliem jautājumiem. Un elektromobiļu iegāde būtu vēl viens veids, kā aktualizēt "zaļā" dzīvesveida idejas."

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu, pērkot transportlīdzekļus publiskajos iepirkumos, jāievēro "zaļā" iepirkuma kritēriji, proti, jāņem vērā enerģijas patēriņa un ķīmisko savienojumu izmešu apjoms transportlīdzekļa kalpošanas laikā, tā sekmējot "tīro" un energoefektīvo autotransporta līdzekļu izmantošanas veicināšanu.

Pieteikums par elektromobiļu iegādi iesniegts Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) konkursā "Siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšana transporta sektorā – atbalsts elektromobiļu un to uzlādes infrastruktūras ieviešanai". Elektromobiļi pilnībā atbilst "zaļā" iepirkuma kritērijiem, tie ir videi draudzīgi, turklāt arī ekonomiski, tāpēc Mārupes pašvaldība vēlas izmantot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvāto iespēju KPFI projekta ietvaros šādus automobiļus iegādāties.

Viens no tiem tiktu izmantots pašvaldības policijas, otrs – domes Attīstības nodaļas un būvvaldes darba vajadzībām. Projekta kopējās izmaksas ir 54 000 eiro, no tām 68,52 % jeb 37 000 eiro būtu KPFI finansējums, bet Mārupes pašvaldības līdzfinansējums sastādītu 31,48 % jeb 17 000 eiro.