22.04.2014 17:35

Skandalozais ciemats "CCCP" Babītē jau izpārdots, kaut būvniecība vēl nemaz nav sākta

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Bijušais Saeimas deputāts Aleksejs Holostovs ("Saskaņas centrs") pērn paziņoja, ka Jūrmalas pievārtē – Babītes novadā – būvēs "padomju" ekociematus. Kas ar impēriskajām sādžām notiek tagad?

To papētījis portāls "Kasjauns.lv". Atgādināms, ka bijušais politiķis tagad nodarbojas ar nekustamo īpašumu biznesu, un par minētajiem ciematiem viņš pavēstīja, ka tiem piešķirs Krievijas prezidenta un premjerministra, kā arī sabrukušās impērijas vārdus.

Pērn A. Holostova izvērstās reklāmas kampaņas izpelnījās plašu sabiedrības uzmanību un arī nosodījumu – Latvijā nav vietas svešas valsts slavinošos vārdos nosauktām apdzīvotām vietām!

Vienu ekociematu bija paredzēs nosaukt Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārdā par "Putinku", otram piešķirt lielās austrumu kaimiņzemes premjera Dmitrija Medvedeva vārdu – "Medvedevka", bet trešo nosaukt sabrukušās padomju impērijas abreviatūrā – "CCCP" (PSRS).

Valsts valodas centra direktora vietnieks Agris Timuška sacīja, ka neviens ciemats vārdā "CCCP" Latvijā nav nosaukts un viņš nav arī dzirdējis, ka kaut kas tāds pašlaik tiktu ierosināts. Te jāpiebilst, ka pēc likuma Latvijā jaunu apdzīvotu vietu nosaukums ir jāizvēlas atbilstoši latviešu vai lībiešu valodas normām. Tas nozīmē, ka šādi padomiski vietvārdi diez vai tiktu oficiāli apstiprināti.

Babītes novada mērs Andrejs Ence skaidro, ka pērnvasar privātā ballītē ar krāšņu šovu prezentētais ciemats "CCCP" tikai arī palicis kā nodoms, kas netiek īstenots. Zemes gabalā Babītes novadā, kur tas iecerēts, valda absolūts klusums, kaut arī pagājušajā gadā Jūrmalā "Jaunā viļņa" laikā tas tika izreklamēts īsti padomiskā garā – Jomas ielā par to vēstīja padomjlaika milicis pie dienesta moskviča. "Tur ne lāpsta nav iedurta. Pilnīgs klusums. Tas bija tikai reklāmas triks," teica A. Ence.

Pats A. Holostovs, pēc visa spriežot, ir atteicies no nodoma saviem būvētajiem ekociematiem piešķirt "Putinkas", "Medvedevkas" un "CCCP" vārdus – tie esot tikai "projektu nosaukumi". Jāpiebilst, ka sarunā ar avīzi "Kas Jauns" A. Holostovs uzsvēra, ka abreviatūra "CCCP" jālasa nevis kirilicā, bet gan latīņu burtiem – CēCēCēPē. Ciematus neesot domāts nosaukt projektu vārdā.

Te gan jāuzsver, ka A. Holostova firmas vietnē gan nav norādīts, ka ekociemats "CCCP" ir tikai projekta nosaukums, un krieviski tā nosaukums būtu jālasa kā цццп. Šis ciemats tiek reklamēts tikai krievu valodā ar piebildi, ka tā ir ideāla dzīvesvieta "pašā krievvalodīgākajā Eiropas Savienības valstī". A. Holostovs gan neatklāja, cik populāra ir zemesgabalu iegāde projektā "CCCP", bet piebilda, ka apbūves gabali, kopumā 16, "Medvedevkā" un "Putinkā" jau ir izpārdoti.