26.07.2013 09:20

Raidījums: Babītes novadā grib būvēt ciematu ar nosaukumu "CCCP"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Padomjlaika miliča uniformā tērpts kārtības sargs Jomas ielā pie sagrabējuša moskviča "Jaunā viļņa” publikai reklamē ekociematu, kuram patvaļīgi piešķirts PSRS vārds. Padomjlaika miliča uniformā tērpts kārtības sargs Jomas ielā pie sagrabējuša moskviča "Jaunā viļņa” publikai reklamē ekociematu, kuram patvaļīgi piešķirts PSRS vārds. www.kasjauns.lv

Tikai dažus kilometrus no galvaspilsētas, Babītes novadā,  skandalozu slavu ieguvušais "Saskaņas centra" biedrs Aleksejs Holostovs ieplānojis veidot ciematu, kuram dos zīmīgu nosaukumu "CCCP" (latviski – PSRS). Vietējais mērs gan šīs ieceres īstenošanu apšauba.

Lai gan Latvijā ir aizliegts lietot gan padomju, gan nacistiskās Vācijas simboliku, topošā ciemata reklāmā vecākās paaudzes cilvēkiem šķiet, ka viņi atgriezušies laikā pirms vairākām desmitgadēm – pompozi uzsaucieni "biedriem", patosa pilni pionieri un citi tā laika elementi tā vien gozējās šajā video klipā. Ciematam dots zīmīgs nosaukums – "PSRS", turklāt pēc video materiālā redzamā, tas būs krievu valodā, proti, "CCCP", vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Sarunā ar tā korespondentu pats deputāts vispirms izsaka neapmierinātību, ka viņam šādus jautājumus uzdod, bet pēcāk skaidro, ka pagaidām viss esot tikai ieceres līmenī. Turklāt šāds reklamēšanās veids esot izvēlēts, lai piesaistītu projektam noteiktu auditoriju. 

Nepatīkami pārsteigts par šādām aktivitātēm ir Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence ("Reģionu alianse"). Viņš gan mierina satrauktos prātus, ka šāds nosaukums topošajam ciematam noteikti gan nebūs, jo likums to liedz. "Redzot šos kadrus, domāju, ka šeit ir jāstrādā citām valsts institūcijām par aizliegtas simbolikas izmantošanu. Turklāt – ar pašvaldību šis publiskais pasākums nebija saskaņots," tā A. Ence.

Piebilstams, ka šīs nav vienīgās enerģiskā saskaņieša aktivitātes.  9. un 10. Saeimas deputāts jau maijā izcēlās ar diviem saviem jaunbūvējamiem ciematiem netālu no Jūrmalas, vienu nosaucot Krievijas prezidenta Putina, otru premjera Medvedeva vārdos – par "Putinku" un "Medvedevku". Toreiz Holostovs ar kundzi rīkojušies patvaļīgi, ciematus nosaucot sev tīkamo Krievijas politiķu vārdos, un par šādu rīcību uzņēmējam draud administratīvais sods, un ciematus nāksies pārdēvēt Latvijai pieņemamākos un saprotamākos vārdos, toreiz vēstīja portāls "Kasjauns.lv".

TV3 raidījuma "Bez Tabu" video sižets:
>