05.04.2012 20:41

Tiesa neapcietina par izspiešanu aizturēto "Baltezera" vides aktīvistu Priedi (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tiesa neapcietina par izspiešanu aizturēto "Baltezera" vides aktīvistu Priedi (papildināta) Krišjānis Grantiņš

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 5. aprīlī nolēma neapcietināt par 50 000 eiro izspiešanu aizturēto biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītāju Artūru Priedi.

Policija bija lūgusi Priedem kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu, taču tiesa šo lūgumu neapmierināja, ar atsauci uz tiesas priekšsēdētāja palīgu Jāni Jaksonu ziņo aģentūra LETA. Iespējams, policija Priedem pēc aizturēšanas termiņa – 48 stundu – beigām izraudzīsies citu drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Iepriekš Priedes advokāts Edgars Dimants paziņoja, ka viņa klients neatzīst savu vainu 50 000 eiro (35 000 latu) izspiešanā no SIA "New Europe" saistībā ar daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas projektu "Pērle" Mazā Baltezera krastā Ādažu novadā.

Priedi aizdomās par "smalki" izplānotu izspiešanu Rīgas policisti aizturēja trešdien. Viņš iepriekš vēl nebija nonācis konfliktsituācijā ar likumu. Priedes vadītā biedrība nemitīgi "cīnījusies" pret kādu būvniecības uzņēmumu, piedāvājot pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret ievērojamu naudas summu.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis, pirmo iesniegumu no cietušā uzņēmēja policija saņēma aptuveni pirms mēneša. Iesniegumā cietušais būvniecības uzņēmums, aprakstot izspiešanu, minēja arī tās priekšvēsturi - kādu nodibinātu biedrību ar cēliem mērķiem, kas nemitīgi rakstījusi sūdzības dažādām valsts iestādēm par dažādiem it kā pārkāpumiem. Biedrība rakstījusi arī dažādiem plašsaziņas līdzekļiem it kā patiesu informāciju, tādējādi radot negatīvu publicitāti par būvniecības uzņēmumu.

Šādā veidā biedrībai izdevās kavēt uzņēmuma plānoto darbību un līdz ar to radīt finansiālus zaudējumus. Biedrības dibinātāja shēma bijusi gana vienkārša - izmantojot it kā sabiedrības intereses, paralizēt uzņēmuma darbību, radīt zaudējumus un pēc tam piedāvāt "atrisinājumu" - pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret 50 000 eiro.

Pēc iesnieguma saņemšanas Rīgas policisti sāka izmeklēšanu un tā drīz vien vainagojās ar panākumiem - vakar aizdomās par izspiešanu aizturēts 1979.gadā dzimis vīrietis. Aizturēšanas laikā pie viņa atrasta saņemtā nauda un vairāku sūdzību un iesniegumu atsaukumi. Drīzumā tiks lemts par drošības līdzekļa piemērošanu aizdomās turētajam.

Sadovskis norādīja, ka šāda veida izspiešana, kurā visai "smagnējā" birokrātiskā sistēma un tās vājās vietas tiek izmantotas savtīgās interesēs, policijas redzeslokā vēl nebija nonākusi. Policijai ir aizdomas, ka līdzīgā veidā cietuši arī citi uzņēmēji.

Priede mēģinājis izspiest naudu no SIA "New Europe" sakarā ar uzņēmuma plānoto daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas projektu "Pērle" Mazā Baltezera krastā, biznesa portālam "Nozare.lv" atklājis "New Europe" direktors Jānis Stakens.

"Vispirms Priede izplatīja apmelojošu informāciju masu medijiem, uzrakstīja iesniegumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Ādažu Būvvaldei, kā rezultātā tika apturēta projektam "Pērle" izsniegtā būvatļauja. Kad aicinājām biedrību uz atklātu diskusiju, lai pierādītu, ka iecerētais projekts nepārkāpj nekādus likumus, Priede piedāvāja tikties, un tad arī tika piedāvāts samaksāt 50 000 eiro, lai tiktu atsauktas visas sūdzības," sacīja Stakens.

Jautāts, kad notika naudas izspiešanas mēģinājums, Stakens sacīja, ka viss ir noticis pēdējo divu nedēļu laikā. "New Europe" meitasuzņēmums, kam pieder projekts "Pērle", par izspiešanas mēģinājumu informējis policiju un Priede aizturēts naudas saņemšanas brīdī.

Marta beigās Priede biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka biedrība "Par brīvu Lielā Baltezera krastu", visticamāk, pārsūdzēs Administratīvajā tiesā Ādažu novada Domes lēmumu noraidīt biedrības iesniegto sūdzību par nekustamo īpašumu projekta "Pērle" īstenošanai izsniegto būvatļauju.

"Biedrība sadarbojas ar diviem zvērinātiem advokātiem un juristu. Rūpīgi izpētīsim argumentāciju, kāpēc sūdzība ir noraidīta, un, visticamāk, pārsūdzēsim to Administratīvajā tiesā. Pašvaldībā pārsūdzēt neredzu lielu jēgu, ja jau vietējā vara atbalsta šo projektu," sacīja Priede. Jautāts, kad sūdzība tiesā varētu tikt iesniegta, Priede norādīja, ka tas, visticamāk, notiks aprīļa otrajā pusē.

Stakens sacīja, ka pagaidām vēl nekāda būvniecība projektā "Pērle" nesāksies, jo, pirmkārt, vēl notiek konkurss par objekta būvnieku un uzvarētājs būs zināms aprīlī, otrkārt, biedrībai "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vēl ir laiks Būvvaldes lēmumu pārsūdzēt.

Jau ziņots, ka projekta "Pērle" būvniecība notiek, stingri ievērojot Aizsargjoslu likuma un Ādažu novada teritorijas plānojuma prasības - saglabāt neapbūvētu desmit metru platu Mazā Baltezera aizsargjoslu, iepriekš informēja Stakens.

Tostarp vairāku vides nevalstisko organizāciju pārstāvji norādījuši, ka Priedes rīcība varētu mest ēnu pār citām šāda veida organizācijām.


Iepriekš:
Pārsūdzēs Ādažu būvvaldes lēmumu par "Pērles" būvniecību