14.10.2013 13:31

Raidījums: Pierīgas pašvaldības cer vienoties ar Rīgas domi par biļešu cenām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Raidījums: Pierīgas pašvaldības cer vienoties ar Rīgas domi par biļešu cenām www.foto.delfi.lv

Rīgas domes jaunā cenu politika sabiedriskajā transportā radījusi krietnas galvassāpes tuvējo novadu iedzīvotājiem, kuri ikdienā strādā Rīgā, un šo pašvaldību vadītājiem, kam jāmēģina iestāties par savu iedzīvotāju interesēm un labklājību.

Pirmā meklēt kompromisus uz Rīgu devās Siguldas vadība, uz pārrunām pieteicies arī Ogres pašvaldības vadītājs. Pārējie – pagaidām nogaidoši, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Mārupe, Babīte, Olaine, Ķekava, Salaspils, Stopiņi – šīs ir tikai dažas no daudzajām pašvaldībām Rīgas pievārtē, kuru iedzīvotāji ik dienu dodas uz darbu vai citās darīšanās galvaspilsētā. Jaunais "Rīgas satiksmes" cenrādis paredz, ka arī viņiem jau no 1. janvāra par katru braucienu būs jāmaksā 84 santīmi nevis 42 kā Rīgā deklarētajiem.

"Es braukšu ar riteni! Cik tad man tur aizbraukt uz Rīgu," saka Stopiņu novada iedzīvotājs Andris.

"Autobuss dārgs, tramvajs dārgs. Un, ja vēl divi vai trīs, tad ne pie ārstiem brauks, ne uz koncertiem, es tā domāju. Ja vienreiz mēnesī, tad nav, bet, ja ir biežāk, tad ir ļoti daudz," teic Carnikavas novada iedzīvotāja Ināra.

"Jābrauc būs. Kājām jau tādu lielu gabalu neaizies, ja vajadzēs. Jābrauc. Bet patīkami nav," norāda Carnikavas novada iedzīvotāja Rūta.

Pierīgas novados grūti atrast tādus iedzīvotājus, kuriem jaunā Rīgas sabiedriskā transporta biļešu politika šķistu vienaldzīga. Tikmēr šo pašvaldību vadītāji ir nogaidošās pozīcijās līdz brīdim, kad oficiāli tiks publicēts Rīgas domes pieņemtais lēmums un varēs iepazīties ar visām tā detaļām. Tomēr Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica jau šobrīd uzskata, ka vissmagāko sitienu saņems tieši neaizsargātākie Pierīgas novadu iedzīvotāji.

"Mēs nevēršamies ne pret vienu iedzīvotāju. Tas, ka šodien ir tāda ažiotāža... Pierīgas iedzīvotāji vai tālāk dzīvojošie [uzskata], ka Rīgas pilsēta it kā pieņēmusi viņiem diskriminējošus lēmumus. Mēs tiešām ar katru pašvaldību gribam vest individuālas sarunas par to, kādā veidā varam vislabāk atrisināt jautājumu," savukārt apgalvo Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Sigulda ir pirmā un pagaidām vienīgā pašvaldība, kas jau tikusies ar Rīgas domi. Pašlaik gan panākta vien konceptuāla vienošanās par risinājumu meklēšanu, taču nekādi konkrēti sadarbības mehānismi vēl nav ieskicēti. Konkrēta kompromisa piedāvājuma vēl nav arī Stopiņos.

"Šeit būtu jārisina valsts mērogā jautājums, lai neciestu ne tikai mūsu pašvaldības iedzīvotāji, bet visas republikas iedzīvotāji. Mēs, protams, par saviem pašvaldības iedzīvotājiem domāsim, un ceru, ka mēs atradīsim kādu kompromisu, kas būs pieņemams gan Stopiņu novadam, gan arī Rīgas pilsētai," pauž Stopiņu novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs.

J. Pumpurs cer, ka atrast kādu vienošanos ar Rīgu izdosies drīz, lai arī līdzšinējā sarunu pieredze ar galvaspilsētu nav bijusi pārāk viegla. Piemēram, sarunas par 51. un 34. autobusu maršrutu pagarināšanu Stopiņos prasījušas vairākus gadus. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs kā mazāko no ļaunumiem rosinājis Pierīgas pašvaldībām apsvērt iespēju segt ceļa izdevumus tiem novada iedzīvotājiem, kas ikdienā strādā Rīgā un izmanto sabiedrisko transportu.

"Tad apmaksājam visiem, arī tiem, kas ar mašīnām brauc, apmaksājam daļu degvielas, jo viņi arī brauc uz darbu! Tāds jau nav mērķis. Mērķim vajadzētu būt pavisam citādam – atvieglot tiem cilvēkiem dzīvi, kam klājas grūtāk," vēl norāda Carnikavas novada domes priekšsēdētāja D. Jurēvica.

Pierīgas pašvaldību vadītāji apņēmušies drīzumā nākt kopā un spriest par iespējamo rīcību, lai nerīdziniekiem iecerētās krietni dārgākās sabiedriskā transporta biļetes Rīgā pēc iespējas mazāk iedragātu Pierīgas novadu iedzīvotāju finanses.

Plašāk video sižetā:



"Biļešu kari": Pierīga pret Rīgu