22.02.2013 11:33

LSA izsaka pateicību Saeimas komisijai par situācijas glābšanu saistībā ar akreditācijas termiņiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ceturtdien, 21. februārī, Saeimas sēdē tika pieņemti grozījumi Augstskolu likumā, kas paredz studiju virzienu akreditācijas pagarināšanu par trim mēnešiem, lai novērstu draudus valsts atzītu diplomu izsniegšanai sociālo zinātņu, komerczinību, tiesību, humanitāro zinātņu un mākslu, kā arī izglītības studiju programmu studiju virzienos.

Latvijas Studentu apvienība (LSA) izsaka pateicību Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, kas operatīvi reaģēja un iesniedza grozījumus Augstskolu likumā, lai novērstu draudus akreditāciju procesa norisei.

"Apdraudējums valsts atzītu diplomu izsniegšanai radies Izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa piekoptās politikas dēļ. Nolaidība, bezdarbība, laika vilcināšana un skandālu radīšana novedusi pie situācijas, kurā jau 2012. gada 1. septembrī bija jāsāk darboties jaunajai studiju virzienu akreditācijai, taču šajā datumā nebija pieņemti nedz jaunie akreditācijas noteikumi, nedz atrasta atbildīgā institūcija akreditācijas vizīšu organizēšanai, nedz arī izveidota akreditācijas komisija. Tiesa gan, iezīmējas kāda būtiska tendence – situācijās, kad vienkāršais cilvēks izdara Krimināllikumā sodāmas darbības, viņu sauc pie kriminālatbildības, kad viņš izdara administratīvo pārkāpumu, viņu sauc pie administratīvās atbildības, bet, ja likumu neievēro ministrs, viņa dēļ groza likumu, nevis sauc pie atbildības," tā LSA prezidents Edvards Ratnieks.

IZM tikai šā gada 5. februārī paziņoja, kura būs tā institūcija, kas turpmāk veiks akreditāciju vizīšu organizēšanas procesu. Akreditācijas komisija ir izveidota tikai pēc tam, kad vairākas augstākās izglītības sabiedrību pārstāvošās institūcijas pieprasīja ministra demisiju un jautājumā iejaucās premjers. Akreditācijas komisija izveidota 2012. gada 12. decembrī, bet kopš šī datuma tā joprojām nav sanākusi uz sēdi, lai sāktu darbu pie virzienu akreditācijas. Likumsakarīgi, līdz 28. februārim nebija iespējams nodrošināt sākotnējo akreditāciju veikšanu.

LSA Akadēmiskā virziena vadītājs Mikus Dubickis: "Ceram, ka pagarinātajā trīs mēnešu termiņā akreditācija tiešām arī tiks sākta, jo virzienu vērtēšanas novērtēšanas komisiju ziņojumi un augstākās izglītības institūciju iesniegtā informācija bija gatava lēmuma pieņemšanai paredzētajā termiņā – jau pagājušā gada rudenī."

LSA jau iepriekš uzsvēra, ka, veicot šos grozījumus Augstskolu likumā, nedrīkstēja pieļaut citu šī likuma pantu grozīšanu, kas tikai novilcinātu likuma pieņemšanu un valsts atzītu diplomu izsniegšanu, apdraudot studentu tiesības un intereses, tomēr deputāte Zanda Kalniņa-Lukašēvica (RP) iesniedza papildu priekšlikumu, kas tomēr pakļāva likuma pieņemšanu lielam riskam. LSA izsaka pateicību deputātiem, kuri laikus reaģēja šajā situācijā un nepieļāva "uz ātru roku" veidotās nevēlamās izmaiņas.

LSA ir jumtorganizācija, kas pārstāv visu Latvijā studējošo intereses gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā.

Iepriekš:
Studentu apvienība: Ja nebūs bezmaksas studiju iespējas, jaunieši pametīs Latviju