19.02.2013 16:16

Studentu apvienība: Ja nebūs bezmaksas studiju iespējas, jaunieši pametīs Latviju

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

18. februārī Latvijas Mākslas akadēmijā norisinājās Latvijas Studentu apvienības (LSA) un triju Saeimas frakciju deputātu tikšanās, kuras laikā tika apspriests iespējamais augstākās izglītības finansēšanas modelis Latvijā. Vairums tikšanās dalībnieku pauda atbalstu bezmaksas augstākās izglītības ieviešanai.

Tikšanos apmeklēja augstskolu studenti un citi interesenti. Diskusijā piedalījās "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS), "Vienotības" un Saeimas Neatkarīgo deputātu grupas pārstāvji. Jānis Vucāns (ZZS) deva iespēju atskatīties netālā pagātnē, norādot, ka 2009. gadā noticis darbs pie finansēšanas modeļa izstrādes, kurā esot ticis atmests tā saucamais vaučeru modelis, savukārt ierosināti trīs citi scenāriji, no kuriem neviens pašlaik diemžēl nav īstenojies.

Ina Druviete, kas pārstāvēja partijas "Vienotība" frakciju, pauda pārliecību, ka Latvijas situācijā jādomā par intelektuālās attīstības veidošanu un saglabāšanu, nevis tās importēšanu no ārzemēm, un to iespējams panākt, pakāpeniski ieviešot bezmaksas izglītību, sākot ar augstāko studiju līmeni. Pašreizējā situācijā Latvijai ilgtermiņa kreditēšanas modelis neesot piemērots.


Neatkarīgo deputātu grupas viedokli diskusijā izteica Jānis Upenieks, kurš vairākkārt uzsvēra, ka valstij ir būtiski definēt darba tirgum nepieciešamo speciālistu loku, kam attiecīgi piešķirt budžeta vietas, pārējiem nodrošinot iespēju studēt jau minētājā vaučeru sistēmā, kas ietver studiju maksas atmaksu pēc studiju beigšanas, ja absolvents neveic darbu savā nozarē vai izbrauc no valsts.

LSA prezidents Edvards Ratnieks: "LSA viedoklis joprojām ir nemainīgs – jānodrošina virzība uz bezmaksas augstākās izglītības finansēšanas modeli, jo ļoti biežs iemesls jauniešu aizbraukšanai no Latvijas ir bezmaksas studijas, kas tiek piedāvātas ārvalstīs. Kā zināms, jauniešiem aizbraucot no valsts, tiek pazaudēts arī nākotnes valsts iedzīvotājs un nodokļu maksātājs, tā veicinot tautas izzušanu. Tādēļ LSA plāno izvērst aktīvu darbību, tiekoties un skaidrojot visām Saeimas frakcijām bezmaksas augstākās izglītības nodrošināšanas iespējas."

Diskusijā savu viedokli tika aicināti paust arī studenti, kuri uzdeva sev interesējošos jautājumus Saeimas frakciju pārstāvjiem. E. Ratnieks diskusijas noslēgumā aicināja Saeimas frakciju pārstāvjus uz turpmākām padziļinātām sarunām un uz šo aicinājumu saņēma piekrišanu no visiem klātesošajiem deputātiem.

Ar diskusijā gūtajām atziņām LSA turpmāk plāno pieteikt vizītes visās Saeimas frakcijās un Neatkarīgo deputātu grupā, lai pārrunātu iespējamos bezmaksas augstākās izglītības ieviešanas iespējas.

LSA ir jumtorganizācija, kas pārstāv visu Latvijā studējošo intereses kā nacionālā, tā starptautiskā mērogā. Organizācija ir nozīmīgs augstākās izglītības politikas veidotāju partneris jautājumos, kas skar studējošos.