Ģimene

"Sautētu kāpostu smarža latviešiem saistās ar Ziemassvētku laiku. Tradicionāli tos pasniedz ar cepeti, kas krāsnī jācep pāris stundu. Mēs sautētos kāpostus piedāvājam mazliet citādāk – iepildītus karbonādē. Šo svētku ēdienu var pagatavot divdesmit minūtēs."

"Ne tikai uz Ziemassvētkiem, bet arī ikdienā daudz cilvēku iegriežas veikalā, lai nopirktu barību zīlītēm, zvirbuļiem, sarkankrūtīšiem un citiem putniem, kuriem ziemā krietni sarūk dabā atrodamie iztikas līdzekļi," stāsta Salaspils "Zooveikala" īpašniece Anita Šulte.

"Piedāvāju recepti kūkai, ko savam Ziemassvētku mielastam var pagatavot ikviens – pat tas, kurš nekad to nav darījis. Šī gardā kūka nav jācep, un tās gatavošanā var iesaistīties visa ģimene," saka Siguldā ļoti iecienītās kafejnīcas "Mr.Biskvīts" konditore Viorika Butkāne.

"Ziemassvētkiem ir arī savas puķes – Ziemassvētku zvaigzne jeb puansetija un Ziemassvētku kaktuss. Tās var izmantot gan svētku noskaņas radīšanai mājās, gan kā ziedus, ejot ciemos pie cilvēka, kuram ap Ziemassvētku laiku ir jubileja.

"Ziemassvētkos, kad ģimene sapulcējas pie pusdienu vai vakariņu galda, parasti gatavojam tradicionālos ēdienus. No zivīm iecienīta ir siļķe. Variējot piedevas, katru gadu to varam pasniegt mazliet citādāk."

Tradicionālo Ziemassvētku ēdienu gatavošana, istabas dekorēšana ar gaismiņu virtenēm, masku veidošana labdarības pasākumiem, dejas pie eglītes ir tikai pāris piemēri, kā sabiedrībā zināmas ģimenes atzīmē gada sirsnīgākos svētkos.

"Katram bērnam ir jāaug ģimenē," pārliecināti saka Ivars un Sintija Zaķīši no Siguldas. Viņus par mammu un tēti šobrīd sauc trīs pašu bērni un divi audžubērni. Par pieredzi, kas gūta, rūpējoties par bērniem, kuru vecāki kādu iemeslu dēļ nevar to darīt, saruna ar Sintiju Zaķīti.

Tāpat kā bērnus, arī sunīti, kaķīti vai kādu citu mājdzīvnieciņu interesē košos papīros iesaiņotās dāvanas, kas Ziemassvētkos saliktas zem eglītes.

Lai arī Ziemassvētku vecītim ar dāvanu maisu tā īsti tic tikai mazi bērni, svētku reizē par dāvanām priecājas katrs – gan tas, kurš dāvanas saņem, gan tas, kurš tās tuviniekiem sarūpējis.

Lai sasildītos pēc pastaigas drēgnajā laikā un baudītu Ziemassvētku gaidīšanas laika siltumu, Siguldas restorāna "Fazenda" bārmeņi piedāvā karstā pīlādžu dzēriena recepti, kas momentā sasildīs nosalušos un dos enerģiju pagurušajiem.