02.01.2013 17:17

Viedokļi: Dzimtsarakstu nodaļas darbinieks ir amatpersona, nevis šovmens

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedokļi: Dzimtsarakstu nodaļas darbinieks ir amatpersona, nevis šovmens arhīvs

No šī gada spēkā stājas likuma norma, kas ļauj līgavainim un līgavai izvēlēties sev tīkamāko vietu laulību noslēgšanai.

Aptaujātie Pierīgas novadu pašvaldību dzimtsarakstu nodaļu vadītāji gan neslēpj bažas par šīs ieceres praktisko realizāciju, uzverot, ka laulība pirmkārt ir juridiska darbība, nevis izklaide.

Babītes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Daina Pedece norāda, ka pašlaik esot tikai likuma grozījumi, taču neesot vēl līdz dzimtsarakstu nodaļām nonākuši Ministru kabineta noteikumi, kuros ir strikti noteikta kārtība, kā organizēt laulības jaunā pāra izvēlētajā vietā, jo pašlaik nav skaidrs, kas atmaksās ceļa izdevumus, kur laulību ceremonijas varēs organizēt un kur ne. Babītes Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja lēš, ka šāds dokuments varētu parādīties tikai tuvākajos mēnešos, kas nozīmē, ka pašlaik iestādes darbinieki paši var izlemt, kā labāk rīkoties, jo likums paredzot arī iespēju atteikt laulāt cilvēkus, ja izvēlētā vieta ir pārāk ekstrēma vai ceremonijai nepiemērota.


"Pagaidām nav arī skaidrs, kā labāk rīkoties situācijās, kad dienā plānotas vairākas kāzas, jo ir jāparedz laiks, lai nokļūtu līdz izvēlētajai vietai un atpakaļ," tā D. Pedece. Viņasprāt, Babītē gan situācija neesot tik sarežģīta, jo novadā nav daudz kultūrvēsturisku pieminekļu, kalnu vai citu vietu, kur jaunie gribētu sasaistīt savas dzīves.

Par to, vai jaunā kārtība būs laba gan laulātājiem, gan jaunajam pārim un svinētājiem, rādīs laiks, taču Babītes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja uzsver: "Mēs esam amatpersonas, neesam šovmeņi, kas var laulāt cilvēkus kur un kā grib." Viņa cer, ka daudzi precēties gribētāji tomēr izvēlēsies veco kārtību, proti, vispirms sarakstīsies un tad dosies svinēt, kur vien sirds kāro.

Neskaidrības par to, kā visām pusēm ērtāk realizēt noteikumu izmaiņas, ir arī Salaspils novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītājai Skaidrītei Keišai-Sīlei. Viņa neslēpj, ka 2. janvārī uz darbu nākusi ar bažām, jo pašlaik jautājumu esot vairāk nekā atbilžu, bet tajā pašā laikā topošajiem pāriem teikt, ka pašai neesot īsti skaidrs, ko un kā, arī nedrīkstot.

"Es gan ceru, ka lielākā daļa jauno sarakstīšanos izvēlēsies veikt uz vietas. Mums ir ļoti skaista zāle, bet pēc tam viņi var doties svinēt šo notikumu pie Daugavas, viesu namos un kur tik gribas," tā Salaspils Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja, norādot, ka laulību noslēgšana vispirms ir juridiska darbība un tikai pēc tam izklaide.

"Es ļoti ceru, ka jau tuvākajā laikā tiks organizēti semināri vai izdoti papildu noteikumi, lai mēs labāk saprotam, kā šo procesu organizēt, jo tās nav tikai papildu izmaksas, bet arī laiks, jo vasarās piektdienās un sestdienās šeit ir ļoti daudz jauno pāru. Ja būs jābrauc kaut kur, nezinu, kā visu pagūsim!" nobažījusies ir S. Keiša-Sīle.

Iepriekš:
Atļauj laulāties brīvā dabā