02.12.2012 16:34

Atļauj laulāties brīvā dabā

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atļauj laulāties brīvā dabā arhīvs

Līdzšinējam ierobežojumam mūsdienās vairs neesot būtiska pamatojuma, tāpēc turpmāk jaunie pāri piemērotu laulību vietu varēs izvēlēties paši, piemēram, pie jūras, Gūtmaņalā, pilsdrupās, muižās.

Laulības noslēgšanai nepieciešamie dokumenti gan arī turpmāk jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļā neatkarīgi no tā, kur laulība tiks noslēgta. Pēterupes evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājas Ivo Pavlovičs pauda, ka Saulkrastos iedzīvotāji vairākkārt izteikuši vēlmi laulāties pie jūras, taču mācītājs iepriekš nav praktizējis šādu laulāšanu un neplāno to darīt arī turpmāk.

"Tie, kuri gribējuši laulāties citur, vienmēr to ir darījuši. Tagad būs iespēja to darīt legāli, nemēģinot apiet likumu." Mācītājs uzskata, ka ir pieļaujami izņēmumi, taču par ikdienu to padarīt nevajadzētu. "Salaulāt citur var, ja cilvēks ir, piemēram, ieslodzījumā vai slimnīcā. Tomēr bez īpaša iemesla ārpus baznīcas negribētu laulāt."

Savukārt Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Inese Praņevska pauda, ka šo ideju vērtē pozitīvi, taču šaubās, kā ieceri būs iespējams īstenot praktiski: "Rīgā ir daudz dzimtsarakstu nodaļu, arī vairāk darbinieku. Taču novados darbinieku dzimtsarakstu nodaļās ir mazāk."

I. Praņevska pauž, ka jāizvērtē arī vietas, kur plānotas laulības: vai tām var piekļūt un vai darbinieki pagūs no vienas laulību ceremonijas laikus nokļūt otras ceremonijas vietā. Piemēram, ja pulksten 11 laulības ceremonija notiktu Turaidas pilskalnā, savukārt pulksten 12 Mores briežu dārzā, dzimtsarakstu nodaļas darbiniekiem nokļūt laikā būtu problemātiski.

Tāpat ne vienmēr plānotā vieta būtu piemērota, ja negaidot sāktu līt, pūst stiprs vējš. I. Praņevska gan uzsver – tāpat kā līdz šim, laulības reģistrācijas vieta un laiks ir savstarpēja vienošanās. Savukārt vaicājot, vai novada iedzīvotāji jau izteikuši vēlmi laulāties citviet, ne vien baznīcā vai dzimtsarakstu nodaļā, I. Praņevska atbild apstiprinoši. "Ir izteiktas vēlmes laulāties pils parkā, pilsdrupās un citviet."

Ja pulksten 11 laulības ceremonija notiktu Turaidas pilskalnā, savukārt pulksten 12 Mores briežu dārzā, dzimtsarakstu nodaļas darbiniekiem nokļūt laikus būtu problemātiski, vērtē I. Praņevska.Ja pulksten 11 laulības ceremonija notiktu Turaidas pilskalnā, savukārt pulksten 12 Mores briežu dārzā, dzimtsarakstu nodaļas darbiniekiem nokļūt laikus būtu problemātiski, vērtē I. Praņevska.