14.10.2014 09:33

Baložu traģēdijas iemesls vēl arvien neskaidrs; izvirzītas vairākas versijas, ne tikai slepkavība

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baložu traģēdijas iemesls vēl arvien neskaidrs; izvirzītas vairākas versijas, ne tikai slepkavība Delfi.foto.lv/LETA

Pagājušajā piektdienā Ķekavas novada Baložos, sociālajā mājā Jaunatnes ielā, tika atrasti divi miruši puisēni.

Pēc vairāku dienu klusēšanas Valsts policijas Rīgas reģiona Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs paziņoja, ka "pašreizējie lietas apstākļi liecina, ka 90 % notikušais varētu tikt kvalificēts kā slepkavība". Kā iespējamā vainīgā bērnu nāvē aizturēta 27 gadus vecā zēnu māte.

Traģēdija, kas pēkšņi pārsteidza ne tikai Ķekavas novada ļaudis vien, nāca gaismā pagājušās piektdienas otrajā pusē. Uz sociālo māju Baložos tika izsaukti mediķi, kuri tur atrada divus mirušus puisēnus ‒ vienu trīs, otru pusotru gadu vecu ‒ ar sejām spilvenos. Mediķus, kuriem radās aizdomas, ka abi zēni miruši vardarbīgā nāvē, izsaukusi pati bērnu māte. Tie savukārt sazinājās ar policiju un, pēc notikuma vietas apskates puisēnu māte tika aizturēta. Pēc vienas no versijām, abu zēnu nāvē tika vainota tieši viņa. Savukārt pēc aizdomās turamās sievietes teiktā, viņa aptuveni stundu, pirms atklājies nenovēršamais, nav bijusi mājās un nezina, kāpēc bērni vairs nav dzīvi.

Policija nekavējoties nodarījumu kvalificēja kā slepkavību sevišķi vainu pastiprinošos apstākļos. Tūdaļ arī medijos līdzekļos parādījās viedoklis, ka bērnu mātei, iespējams, bijušas psihiskas saslimšanas pazīmes. Cik šāds viedoklis bija pamatots, nav zināms, taču policija līdztekus pārbauda arī citas versijas, par kurām neviens plašāk izmeklēšanas laikā nerunā. Tāpat ir nozīmētas vairākas ekspertīzes, kurās tiek noskaidrots bērnu nāves patiesais cēlonis, tāpat psihiatri pārbauda mirušo bērnu māti.

"Līdz tiesu medicīniskās ekspertīzes rezultātu saņemšanai nevar pilnībā izslēgt, ka notikušais ir nelaimes gadījums," skaidroja policijas pārstāvji. Savukārt Rīgas reģiona Kriminālpolicijas priekšnieks A. Sozinovs pirmdien televīzijā, lai arī no jebkādiem komentāriem par notikušo atteicās, piebilda, ka "sieviete dzīvoja savādu dzīvi".

Ģimene bija trūcīga, bet ne nelabvēlīga
Kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja Ķekavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļas vadītāja Vineta Bērziņa, ģimene Baložos mitekli īrējusi jau divus gadus un kā savu dzīvesvietu deklarējusi Ķekavas novadu. Protams, sadzīve nav bijusi vienkārša, jo bērnu tēvs nav mitis zem viena jumta kopā ar sievu un bērniem, taču ģimene nav bijusi nelabvēlīga un nav atradusies bāriņtiesas redzeslokā. Taču, lai arī mājās nav valdījusi pārticība, kā to vairākkārt apliecinājuši sociālā dienesta darbinieki, tomēr tā bijusi sakārtota, abi bērni paēduši un dzīvespriecīgi. Vecākais no zēniem apmeklējis privātu bērnudārzu. Arī kaimiņi par ģimeni līdz pat traģēdijas dienai par jauno sievietei izteikušies tikai pozitīvi.

Kad jūnija otrajā pusē beigām tuvojusies māmiņas algas izmaksa, sieviete devusies uz novada sociālo dienestu lūgt, lai viņai tiktu piešķirts trūcīgās personas statuss. Pašvaldība arī laikā no jūnija līdz oktobrim piešķīrusi 386 eiro lielu pabalstu medikamentu un pārtikas produktu iegādei, kā arī apraudzījusi to trīs reizes. Taču nekas nav liecinājis, ka viņai nepieciešama psihologa palīdzība.

No otras puses, zinot, ka sieviete gatavojas šķirties no bērnu tēva, sociālā dienesta pārstāvji aicinājuši juridiski sakārtot šos jautājumus, lai varētu pieprasīt no tēva uzturlīdzekļus.

"Gadījumā, ja māte tiks atbrīvota no apcietinājuma, sociālais dienests ir gatavs sievietei palīdzēt, sniedzot psihologa konsultācijas un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Šobrīd pašvaldība ir gatava piešķirt arī 200 eiro lielu pabalstu tam, kurš uzņemsies apglabāt puisēnus. Ja neviens nepieteiksies, tad pašvaldība uzņemsies rūpes par apbedīšanu pati," piebilda V. Bērziņa.

Krimināllikums par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos kā sodu paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no 15 līdz 20 gadiem. Taču kamēr nav noskaidroti visi lietas apstākļi, pirmdienas vakarā LNT raidījumā "Degpunktā" tika pieminēta vēl kāda versija, kas nerunā par labu mirušo zēnu mātei. Proti, sievietei esot izveidojušās jaunas attiecības, un tajās bērni varētu būt traucējošs šķērslis. Izmeklēšanas laikā gan var atklāties arī līdz šim neparedzēti pavērsieni.

Iepriekš:
Ģimene Baložos, kurā mira divi mazi zēni, nav bijusi bāriņtiesas redzeslokā
Baložos mirušo zēnu lietu kvalificē par slepkavību; māte apcietināta
Baložos notikusi traģēdija – miruši divi mazi zēni; par notikušo aizturēta māte