01.10.2014 11:33

Iespējamā "Citadeles" darījuma fikcija turpinās – bankas pircēji vēlas, lai tālākpārdošanas laika ierobežojums nav ilgāks par gadu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Valsts līgumu ar ASV fondu "Ripplewood Holdings" par "Citadeles" valsts daļu iegādi plāno parakstīt dažu nedēļu laikā. Valsts līgumu ar ASV fondu "Ripplewood Holdings" par "Citadeles" valsts daļu iegādi plāno parakstīt dažu nedēļu laikā. www.foto.delfi.lv

ASV investori "Ripplewood Holdings" vēlētos, lai bankas "Citadele" tālākpārdošanas laika ierobežojums nav garāks par gadu, kamēr valdība vēlas, lai šis termiņš līgumā tiktu noteikts pieci gadi.

To šorīt LNT pavēstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma, raksta LETA. Premjere atzina, ka tālākpārdošanas laika ierobežojums ir viens no domstarpību objektiem, par kuru vēl notiek sarunas, proti, vai tas būs tuvāks investoru, vai arī valdības vēlmēm.

Politiķe atkārtoti uzsvēra, ka par bankai piesaistīto investoru reputāciju viņa nešaubās – tie visi būšot privātas personas no Amerikas kontinenta, kas nav aizslēpušās aiz ofšoriem un kuri bankas pārdošanas līgumā tiks ierakstīti kā tieši labuma guvēji.

Jau iepriekš Straujuma pastāstīja, ka kopējā valsts bankas "Citadele" pārdošanas cena ir 98,67 miljoni eiro, tādējādi 75 % "Citadeles" akciju tiks pārdoti par aptuveni 74 miljoniem eiro. Noslēdzot vienošanos ar investoru, Latvijas valsts saņems maksu par banku līdz nākamā gada martam vienā maksājumā. Par šo summu vairs neesot strīda ar potenciālajiem pircējiem. Diskusijas vēl notiekot par citiem pirkšanas nosacījumiem, piemēram, par bankas tālākpārdošanas laiku, finansējuma saņemšanas nosacījumiem u.c.

Latvijas valdība ir akceptējusi ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka kompānija iegādāsies 25 % bankas akciju, 50 % iegūs patlaban publiski oficiāli nenosaukti investori, bet 25 % kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Reģionālās attīstības banka (ERAB). Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, viens no ASV investoriem, kas plāno iegādāties bankas "Citadele" akcijas, ir bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers. Starp pārējiem investoriem ir vēl virkne finanšu nozarē pazīstamu uzņēmēju.

Valsts līgumu ar ASV fondu "Ripplewood Holdings" par "Citadeles" valsts daļu iegādi plāno parakstīt dažu nedēļu laikā, pastāstīja Privatizācijas aģentūras (PA) vadītājs Ansis Spridzāns. Eiropas Komisijas restrukturizācijas plāns paredz, ka līgums par "Citadeles" pārdošanu ir jāparaksta līdz šā gada beigām. Taču Spridzāns pauda pārliecību, ka tuvāko nedēļu laikā līgums tiks saskaņots un parakstīts. PA vadītājs konkrētu datumu neprecizēja.

Spridzāns arī nevēlējās atklāt, par kurām līguma daļām patlaban notiek sarunas ar "Ripplewood Holdings", vien piebilda, ka diskusijas notiek par vairākiem līguma punktiem, ko investors minējis sākotnējā piedāvājumā.

Tāpat PA vadītājs nevēlējās komentēt līguma punktu par to, cik ilgi "Ripplewood Holdings" nevarēs pārdot "Citadeli". Savukārt uz žurnālistu jautājumu, vai līgums paredzēs punktu, kurā būs minēti nosacījumi, kam investors banku nekādā gadījumā nevarēs pārdot, Spridzāns sacīja, ka šāda punkta nebūs, jo par šiem jautājumiem parasti lemj Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Patlaban PA ieguldījums bankas "Citadele" subordinētajā kapitālā ir 64,33 miljoni eiro. Darījuma ietvaros banka "Citadele" atmaksās 18,4 miljonus eiro no šī aizdevuma. Savukārt Eiropas Rekonstrukciju un attīstības banka (ERAB) pārfinansēs daļu no subordinētā aizdevuma 11,21 miljonu eiro apmērā. Atlikušo aizdevuma daļu 34,72 miljonu eiro apmērā saskaņā ar esošo līgumu banka "Citadele" atmaksās līdz 2017. gada beigām, un par šo aizdevumu valsts saņems procentu maksājumus pilnā apmērā.

Līdz ar to panāktie darījuma nosacījumi ļaus valstij atgūt vairāk līdzekļu, nekā 2010. gadā banka "Citadele" saņēma valsts atbalsta veidā, informē PA. Kopumā banka "Citadele" saņēma valsts atbalstu 377,91 miljonu eiro apmērā. Saņemot maksu par akcijām, atmaksājot subordinēto aizdevumu, kā arī pieskaitot līdz šim atmaksāto valsts atbalstu un samaksātos procentu maksājumus par valsts atbalsta izmantošanu, valsts būs atguvusi visus bankas izveidē ieguldītos līdzekļus.

Panāktais darījums iekļaujas iepriekš Eiropas Komisijas apstiprinātajā laika grafikā, kas paredz bankas "Citadele" akciju pārdošanas līgumu noslēgt līdz 2014. gada 31. decembrim. Savukārt, lai investors varētu iegūt būtisku līdzdalību bankā "Citadele", pēc akciju pirkuma līguma parakstīšanas tam būs jāsaņem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, kā arī Lietuvas un Šveices banku uzraugu piekrišana. Ievērojot normatīvos aktus, Latvijas, Lietuvas un Šveices banku uzraugu piekrišanas saņemšana var prasīt piecus sešus mēnešus, jo ir nepieciešams izvērtēt potenciālos investorus pēc vairākiem kritērijiem – brīva kapitāla pietiekamība, finansiālā stabilitāte, ieguldīšanai paredzēto līdzekļu izcelsmes legalitāte, investora reputācija, biznesa plāns.

Atbilstoši Eiropas Komisijas šā gada 9. jūlija lēmumam darījums ir jāpabeidz līdz 2015. gada 31. martam.

"Citadeles" afēra