23.12.2013 15:23

Kriminologs Andrejs Vilks: "Mākslīga iejaukšanās dzimumu lomās ir pretdabiska"

Autors  Elīna Aupe
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Mākslīga iejaukšanās dzimumā, dzimuma pārveidošana, pretējā dzimuma lomu izpēlēšana ir pretdabiska, neatbilstoša un var novest pie smagām sekām," brīdina profesors un ilggadējais Kriminoloģisko pētījumu centra vadītājs Andrejs Vilks, tajā pašā laikā uzsverot – pilnīga līdztiesība praktiski nemaz nav iespējama. "Mākslīga iejaukšanās dzimumā, dzimuma pārveidošana, pretējā dzimuma lomu izpēlēšana ir pretdabiska, neatbilstoša un var novest pie smagām sekām," brīdina profesors un ilggadējais Kriminoloģisko pētījumu centra vadītājs Andrejs Vilks, tajā pašā laikā uzsverot – pilnīga līdztiesība praktiski nemaz nav iespējama. www.foto.delfi.lv; LETA

Sabiedrībā pašlaik aktuāls ir jautājums par dzimumu līdztiesību, tādēļ uz sarunu tika aicināts kriminologs Andrejs Vilks, kurš šo tēmu ļoti labi pārzina, veido par to zinātnisku pētījumu un aktīvi piedalās sabiedriskās domas izteikšanā.

Dzimumu līdztiesība ir situācija, kad vīriešu un sieviešu loma sabiedrības attīstībā tiek atzīta par līdzvērtīgu, viņiem tiek piešķirtas vienādas tiesības un vienāda atbildība.

– Vai ir realizējušies dzimumu līdztiesības pamatnoteikumi?

– Daļēji ir. Ņemot vērā ekonomisko situāciju starp sievietēm un vīriešiem, uzlabojums ir, bet, ja runa ir arī par sociālo statusu, par politisko un valsts pārvaldes jomu, dažādu iemeslu dēļ tas nav realizējies. Kaut vai tādēļ, ka tagad dzimums netiek rakstīts. Piemēram, Lietuvā ir vecāks "Nr. 1" un vecāks "Nr. 2".

Jāņem vērā ir arī sieviešu un vīriešu smadzeņu uzbūve, punktualitāte un psihofizioloģiskie parametri. Pat ja sieviete spēj darīt to, ko vīrietis, nebūtu godprātīgi prasīt, lai sievietes strādātu velmētavā, brauktu ar tālbraucēju auto vai traktoriem. Dažādu iemeslu dēļ šī līdztiesība nav realizējusies un nevar realizēties.

– Kā izpratne par dzimumu līdztiesību ir ievirzījusies?

– Jautājums nav par dzimumu līdztiesību, bet to vienlīdzību. Nevis par to, lai sievietes ieņemtu līdzvērtīgu statusu sabiedrībā, bet lai varētu ieņemt lomu, kas ir vīriešiem, un otrādi. Tas nav iespējams. Mākslīga iejaukšanās dzimumā, dzimuma pārveidošana, pretējā dzimuma lomu izspēlēšana ir pretdabiska, neatbilstoša un var novest pie smagām sekām.

– Temini "dzimumu līdztiesība" un "dzimumu vienlīdzība" šobrīd ir sajaukti kopā?

– Līdztiesība var būt nosacīta, ja mēs runājam par politiskām, sociālām tiesībām, civiltiesiskām, mantojuma tiesībām. Šeit šī līdztiesība ir nepieciešama, bet, ja runa ir par specifikācijām, kas ir darbības veidi, piemēram, ražošana, rūpniecība, fiziskā potenciāla nepieciešamība, šo statusu sievietes iegūt nevar, jo tas būtu pretlikumīgi. Pilnīga līdztiesība praktiski nemaz nav iespējama.

– Kādas tendences patlaban valda Eiropā saistībā ar dzimumu līdztiesību?

– Tendences ir ļoti deformētas, neatbilstošas un neirotiskas. Jo tiek likvidēts dzimums kā kategorija – notiek sekrēcija, dzimumu līdztiesību ietekmēšana. Cilvēki tiek mudināti, ka no dzimuma kategorijas var atteikties un pēc kāda laika pats var izvēlēties dzimumu.

Negatīvi tiek iespaidoti likumi, kas ir bijuši cilvēces attīstībā no tās pirmsākumiem, kuru pamatā tika veidotas tiesiskās tiesības. Mēs nevaram atņemt dabiskās tiesības, dzimuma piederību, funkcijas, kas konkrētam dzimumam pieder, kā arī to, kāda loma viņam ir dota dzīvē un sabiedrībā.

Tas, kas notiek šobrīd, ir centieni iejaukties dabas kārtībā, harmonijā. Sabiedrība tiek degradēta, deformēta, līdz ar to tiek nelabvēlīgi ietekmēta sociālā, tiesiskā un politiskā vide.

– Kāda situācija ir Latvijā? Cik ļoti mēs ietekmējamies no Eiropas tendencēm šajā jomā?
– Pie mums, protams, arī ir organizācijas un biedrības, kas no šīm tendecēm cenšas ietekmēties un virzīt šīs darbības mērķus, kā arī cenšas tos realizēt. Sekojot šīm tendencēm, mēs varam zaudēt vai nu savu sievisķīgo, vai vīrišķīgo identitāti.

Jautājumus, ko var uzdot sabiedrībai, ir: vai sievišķīgs vīrietis, kurš nespēj veikt savas funkcijas, sievietei būs vajadzīgs? Vai šādā ceļā mēs nodrošināsim Latvijas nācijas attīstību un panāksim Latvijas demogrāfijas stāvokļa uzlabošanos?

Vīrietim tomēr ir jābūt vīrišķam potenciālam, emocionāli spēcīgam un jebkurā citā ziņā spēcīgam, tā radot spēcīgus pirmsnosacījumus. Tāpat kā un Jaņ – tā ir dabiskā harmonija. Un šī harmonija šeit nebūs, ja tiks izjaukta.

– Kādēļ radusies ideja par tik vieglu dzimuma maiņas iespēju?
– Mums patlaban ir ļoti attīstījušās medicīniskās iespējas, lai to izdarītu, kā arī tie ir morālie un ētiskie priekštati, kuri pāriet iedomājamās robežās. Tas ir jautājums par jaunu cilvēka vadīšanas un ietekmēšanas modeli.

Piemēram, ir cilvēki, kuri nejūt bailes un kuriem ir viegli pašiznīcināties. Šeit tas modelis ir stipri līdzīgs, kad bailes, kas kādreiz bijušas, tiek pārkāptas, un, ja ir vēlme iejusties pretējā dzimuma lomā, kādēļ to nepamēģināt, ne tikai uzvelkot kleitu, bet iejaucoties medicīniski, mainot dzimumu? Tā ir mūsdienu tendence.

– Kā šīs tendences ietekmēs bērnus, jauniešus un viņu attiecības?
– Šīs jaunās pieejas kļūst arvien vairāk, un tās saistītas ar reliģiju, organizācijām, nodarbes veidiem, aktivitātēm, pašrealizācijas iespējām. Par piemēru var ņemt viendzimuma laulību iespēju, kurā atļauts adoptēt arī bērnus. Veidojas negatīva attieksme pretspēkā esošajai normatīvajai sistēmai un visatļautībai kā tādai. Šis inovatīvisms bērniem neko labu nedos.

Vienmēr sabiedrībā ir eksistējušas pamatvērtības – ģimene, dzīvība, veselība, gods un cieņa pret citiem. Šīs jaunās pieejas grauj to, kas gadu simtiem sabiedrībā dažādos veidos ir bijis. Un nekā labāka nav par šīm pamatvērtībām.

– Tad visa šī dzimumu maiņas atļautība ir vairāk eksperimentālā kārtā vai tomēr paša indivīda tiekšanās pēc nezināmā izpētes?

– Manuprāt, tie ir parapsihopatoloģiskie eksperimenti. Šeit es nedomāju grāmatu par "Todien, kad Karlīna bija Kārlis", bet, kad mēs likvidējam dzimumu kā kategoriju. Tad rodas jautājums, kādam jābūt cilvēka psiholoģiskajam stāvoklim, lai šādā veidā piederību, identitāti, kategoriju atņemtu. Šī ir psihopatoloģiska ideja, un šīs ievirzes no pamatvērtību sistēmas izveidoties nevar.

– Vai Latvija arī varētu nonākt situācijā, kurā pusaudzis pats var izvēlēties savu dzimumu, kā tas jau noticis Vācijā?

– Latvija pie tā nenonāks, jo mums ir stingra morāli ētiskā sistēma, un morālās vērtības ir pietiekami dziļas. Mēs esam pieskaitāmi pie Ziemeļeiropas etniskajām grupām, kur šī stabilitāte ir izteiktāka. Mums nav izveidojusies arī multikulturāla vide. Jā, mums ir dažādas nācijas, uzskati un vērtības, bet pamatvērtībās, kas saistītas ar ģimeni un dzimumu, bērniem, nodarbinātību, mēs esam konsekventi.

– Pašlaik Eiropā ir tendences jau pēc iespējas agrāk bērnu iepazīstināt ar seksuālo vidi. Šveicē pat iesaka skolās rādīt porno filmas. Vai tas ir pareizi, vai labāk tomēr ļaut tam notikt dabiski, pašizpētes ceļā un ar ģimenes palīdzību?

– Informatīvā vide ir pārpilna, un arī informatīvie resursi ir brīvi pieejami. Informācija, protams, ir vajadzīga, bet tai tomēr primāri ir jānāk no ģimenes, kur bērnam tiek parādīti šie materiāli un nekautrējoties izstāstīts par seksuālo pasauli. Diemžēl ne visās ģimenēs tas iespējams, tādēļ mācību iestādēm arī tas zināmās robežās ir jāmāca.

Cilvēku attiecībām ir jābūt veselīgām gan fiziski, gan morāli.

– Noslēgumā – pie kāda secinājuma mēs varētu nonākt?
– Mums ir statuss un lomas, kuras mums dotas un ir jāpilda. Vīriešiem ir savas funkcijas un sievietēm savas. Protams, jāizskata katra cilvēka situācija individuāli.

Līdztiesībai ir jābūt tiesiskajā, sociālajā un politiskajā vidē, kur tas ir neizbēgami nepieciešams, bet pilnīga dzimumu līdztiesība nevar būt, jo sievietes un vīrieši ir atšķirīgi arī pēc fiziskās uzbūves, un ir pienākumi, ko var darīt tikai viens dzimums, bet otrs nevar.

Iepriekš:
Filma, kas atvēra acis norvēģiem – "Iedzimtība vai audzināšana"
Saeimas deputāti pret Dženderisma ideoloģiju
Valdība dzimumu līdztiesības plāna darbību neaptur; Kārlis būs Karlīna, Rūta būs Rihards
VIDEO: Deputāti skeptiski pret dzimumu maiņas grāmatiņu izmantošanu dārziņos
Grāmatiņa varēja klusi ieviesties ne tikai Ķekavas "Bitītē"
Saeimā diskutēs par dzimumu līdztiesības politikas īstenošanu bērnudārzos
Ulbrokas vidusskolas direktors: pat ja mainās likumi, sabiedrības pamatvērtības paliek nemainīgas
Saindēto ābolu maiss jeb kā Norvēģijā tika atmaskots dzimumu līdztiesības pseidozinātniskums
Ķekavas bērnudārzā izmēģinātā mulsinošā grāmatiņa put plauktā, bet diskusijas nerimst

Norvēģija – pedofilu zeme?
Pētījums par homoseksuālās "ģimenēs" uzaugušiem bērniem – vienkārši šokējošs