25.11.2013 09:27

Zolitūdē bojāgājušais ugunsdzēsējs ilgus gadus glābis cilvēkus Saulkrastos un Olainē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VUGD Rīgas reģiona pārvaldes 5. daļas komandieris Vilnis Šteinītis dienesta gaitas sāka Saulkrastos un pēc sešu gadu darba tās turpināja Olainē, pēcāk Rīgā. VUGD Rīgas reģiona pārvaldes 5. daļas komandieris Vilnis Šteinītis dienesta gaitas sāka Saulkrastos un pēc sešu gadu darba tās turpināja Olainē, pēcāk Rīgā. VUGD arhīvs

Pildot dienesta pienākumus un cenšoties izglābt veikala konstrukciju nogruvumā apraktos cilvēkus, gāja bojā arī trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki.

Nav pamata uzskatīt, ka Zolitūdes traģēdijā ugunsdzēsēji-glābēji gājuši bojā neprofesionālas rīcības dēļ, uzsver iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Ierodoties notikuma vietā, VUGD darbinieki tika sadalīti pa posteņiem, bijuši iedalīti konkrēti pienākumi, un tas bija viņu uzdevums: doties iekšā veikala ēkā, lai glābtu tur iesprostotos. Taču pēc pirmā nogruvuma nebija paredzams, ka varētu sekot otrs, kā dēļ cieta un bojā gāja arī glābēji.

Vairāki ugunsdzēsēji guvuši ievainojumus. Hospitalizēti desmit VUGD darbinieki, vēl divi guva vieglas traumas, bet pēc tam darbu turpināja. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs Armands Ploriņš 24. novembrī informēja, ka divi VUGD darbinieki joprojām ir ļoti smagā stāvoklī, raksta "Latvijas Avīze", atsaucoties uz VUGD.

Bojāgājušo ugunsdzēsēju-glābēju ģimenes saņems kompensāciju – katra bojāgājušā neatraidāmajiem mantiniekiem pienāksies 50 000 latu kompensācija. Cietušajiem glābējiem tiks nodrošināti veselības aprūpes pakalpojumi un atmaksāti rehabilitācijas izdevumi. Pēc tam, kad glābēji būs izveseļojušies, atkarībā no gūto traumu smaguma viņiem izmaksās pabalstus, kas būs robežās no 3000 līdz 5000 latu, informē VUGD.

Starp trim bojāgājušajiem ugunsdzēsējiem ir Kapteinis Vilnis Šteinītis, Rīgas reģiona pārvaldes 5. daļas komandieris, dzimis 1977. gada 3. aprīlī. Dienesta gaitas viņš sāka 1999. gada 25. janvārī kā Rīgas rajona brigādes Saulkrastu daļas ugunsdzēsējs. No 2004. gada 1. janvāra līdz 2005. gada 21. jūnijam Vilnis bijis Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas kadets, bet 2005. gada 22. jūnijā iecelts par Rīgas rajona brigādes Saulkrastu daļas vada komandieri.

No 2005. gada 1. oktobra līdz 2007. gada 31. oktobrim V. Šteinītis pildīja Rīgas rajona brigādes Olaines daļas komandiera pienākumus un paralēli arī Rīgas pilsētas pārvaldes Kurzemes rajona brigādes komandiera pienākumus. Savukārt no 2008. gada 12. februāra līdz 2009. gada 31. maijam viņš ieņēma Rīgas pilsētas pārvaldes Kurzemes rajona brigādes komandiera amatu.

Kopš 2009. gada 1. jūnija Vilnis bija Rīgas reģiona pārvaldes 5. daļas komandieris. Par savu dienesta pienākumu izcilu pildīšanu ir apbalvots desmit reizes.

Iepriekš:
1 no 54: Zolitūdes traģēdija paņēmusi arī Ķekavas ģimenes ārstes dzīvību