24.11.2013 14:24

1 no 54: Zolitūdes traģēdija paņēmusi arī Ķekavas ģimenes ārstes dzīvību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Visi, kuri pazina Leoniju, saka, ka viņa ļoti steidzās dzīvot un ir no sirds izdzīvojusi ik dienu. Visi, kuri pazina Leoniju, saka, ka viņa ļoti steidzās dzīvot un ir no sirds izdzīvojusi ik dienu. ekrānuzņēmums no video

"Pat kā ārste, saprotot, cik trausla ir cilvēka dzīvība, nespēju noticēt, ka viņas vairs nav," – par Leonijas pāragro nāvi teic viņas draudzene un kolēģe Irēna, kura vēl ceturtdien ar vienmēr izpalīdzīgo un dzīvespriecīgo ģimenes ārsti Leoniju Apsīti draudzīgi pļāpāja viņas izlolotajā ārstes privātpraksē Ķekavas novada Valdlaučos.

"Viņa teica: "Es šodien esmu tik laimīga un tik brīva" ...tajā momentā jau tu neaizdomājies par vārdiem, par kaut kādiem žestiem... Vai tad mēs ar savu prātu varam iedomāties, kad pienāks tāds moments, kad tā cilvēka vairs nav blakus?"

Privātprakse līdz 2000 pacientiem bija Leonijas acuraugs, un dienas beigās, dodoties mājup, viņa allaž uztraucās, ja kāds darbs palika nepadarīts. ""Nu pietiek [strādāt], Leonij, rīt taču vēl tiksmimies, visu nokārtosim, viss būs okei," – tie bija mani pēdējie vārdi, ko viņai pateicu," ar asarām acīs LTV raidījuma "Panorāma" uzņemtajā video sižetā par traģiskajiem notikumiem Zolitūdē atceras Ķekavas dakterītes kolēģe.

Daktere Leonija Apsīte dzīvoja Labraga ielā, tikai aptuveni 500 metrus no lielveikala "Maxima", un, tāpat kā daudzreiz iepriekš, devās iepirkties arī liktenīgās ceturtdienas, 21. novembra, vakarā. Uzzinājis par nelaimi, sievu aiz glābēju uzstādītā žoga pie veikala gruvešiem vairākas stundas gaidījis viņas vīrs Jānis.

Diennakts laikā ģimeni vairākkārt aicināja uz atpazīšanu, bet ne reizi tuvinieki neieraudzīja Leoniju. "Viņi sacīja: "Tur nav neviena līdzīga mūsu mammai vai Leonijai." Mēs klusi cerējām, ka noticis brīnums... bet vakarā, kad ap sešiem tika nesti ārā [cilvēki], vīrs diemžēl atpazina, ka tā ir viņa, un tad aprāvās mūsu cerības."

Pie slēgtajām L. Apsītes privātprakses durvīm 23. novembrī sanesti ziedi un svecītes, un vispirms atskanējuši neticības pilni zvani par dakterītes bojāeju. Leonijai bija 55 gadi, viņa bija atsaucīga un mīlēta ārste, kura rūpējās par katru no daudzajiem pacientiem. "Viņa vienmēr smaidīja un centās visiem palīdzēt, viņa bija cilvēks, kam sirds bija plaša. Viņa vienmēr teica: "Ja tu vari to izdarīt, dari, ja tu vari palīdzēt, palīdzi. Tā ir briesmīga traģēdija, un es domāju, ka tik labas ārstes zaudējums valstij ir neatsverams," skumji teic viņas bijusī kolēģe. Visi, kuri pazina Leoniju, saka, ka viņa ļoti steidzās dzīvot un ir no sirds izdzīvojusi ik dienu.

Ar L. Apsītes ārsta praksi līgumu bija noslēgusi Ķekavas ambulance. Ķekavas novada pašvaldība un Ķekavas ambulances kolektīvs izsaka visdziļāko līdzjūtību Leonijas Apsītes ģimenei, un skumju brīdī domās ir kopā ar piederīgajiem.