23.11.2013 18:50

Atrasti vēl trīs bojāgājušie, pēc nogruvuma pārtraukti glābšanas darbi (papildināts plkst.19:44)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atrasti vēl trīs bojāgājušie, pēc nogruvuma pārtraukti glābšanas darbi (papildināts plkst.19:44) www.delfi.lv

21. novembrī lielveikalā Zolitūdē iebrukušais jumts paņēmis vēl divas dzīvības. Kopumā tie ir jau 54 traģiski ģimeņu stāsti, un vēl daudzi par savu dzīvību cīnās slimnīcās.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs Armands Ploriņš sestdien vakarā ar nožēlu atzina, ka iespējas zem gruvešiem atrast vēl kādu izdzīvojušo līdzinās nullei.

Viena cilvēka mirstīgās atliekas no sabrukušā veikala "Maxima" drupām iznestas sestdien dažas minūtes pirms plkst. 6, vēl divi atrasti pēcpusdienā. Dažas stundas iepriekš bija izdevies atpazīt divas bojāgājušas sievietes.

Ap plkst.18 – tātad gandrīz precīzi divas diennaktis pēc traģēdijas – vienā no ēkas stūriem notika trešais nogruvums. Par laimi, šajā vietā darbi tobrīd nenotika un neviens no glābējiem necieta. Nedaudz vēlāk darbi tika pārtraukti līdz svētdienas rītam, jo pēc konsultācijas ar speciālistiem tika secināts, ka veikala konstrukcijas apdraud darbu veicējus.

Policija sestdien saņēma vēl trīs iesniegumus par bezvēsts pazudušām personām, kuras vēl varētu atrasties Zolitūdes lielveikala drupās, līdz ar to kopumā šādu iesniegumu skaits sasniedzis 13, informēja Valsts policijā. Vakarpusē bez vēsts pazudušo cilvēku skaits bija samazinājies līdz septiņiem. Ikvienu, kuram joprojām neizdodas sazināties ar kādu savu tuvinieku, un ir pamats bažām, ka šis tuvinieks varētu būt cietis ceturtdien Zolitūdē notikušajā traģēdijā, policija lūdz zvanīt pa tālruni 110.

Prezidents: Tā ir milzīga skaita neaizsargātu cilvēku slepkavība

Ugunsdzēsējiem notikuma vietā turpina pārmeklēt apmēram 80 kvadrātmetrus gruvešu, darbs ir sarežģīts un bīstams. Glābēji piecās grupās pārsvarā strādā ar rokām. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Intars Zitāns intervijā Latvijas Televīzijai pavēstīja, ka šobrīd glābēji ir nokļuvuši līdz ļoti sarežģītām konstrukcijām un pārsegumiem, kuru demontēšana var radīt draudus glābējiem, jo tie var nokrist.

Tāpat nestabils ir grīdas segums, tāpēc sestdien no rīta uz laiku ugunsdzēsēji glābšanas darbus pārtrauca, lai pieņemtu lēmumus par tālāko rīcību. Lai glābšanas darbi būtu sekmīgi un droši, ugunsdzēsējus konsultēt ieradušies būvniecības eksperti.

Valsts darba inspekcija (VDI) Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas ietvaros uzsākusi pārbaudi, lai noskaidrotu, kā "Maxima" veikalu ķēdes darbinieki prot praksē pielietot darba drošības dokumentos rakstīto. Ir veikta Zolitūdes "Maximas" darbinieku un citu ēkā strādājošo uzņēmumu darbinieku aptauja, lai uzzinātu, kā darbinieki reaģēja, kāda bija situācija ar signalizāciju, tika vai netika veikta evakuācija, LTV1 diskusijā par traģēdiju Zolitūdē sacīja VDI direktors Renārs Lūsis. Viņš arī norādīja, ka fakts, ka būvdarbi ēkā tika veikti gan uz jumta, gan pazemes autostāvvietā zem veikala, radīja papildu risku turpināt "Maxima" veikala darbību.

Piebilstams, ka piektdienas vakarā no sabrukušā lielveikala "Maxima" slimnīcā ar acs traumu tika nogādāts kāds Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieks. Līdz ar to kopumā no traģēdijas vietas līdz sestdienas rītam hospitalizētas 29 personas, un vēl vairākiem cilvēkiem medicīniskā palīdzība sniegta uz vietas, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Šodien dienas gaitā vairāki tūkstoši cilvēku bija devušies uz sabrukušo lielveikalu "Maxima" Zolitūdē, lai pieminētu traģēdijā bojā gājušos. LETA ziņo, ka bijis redzams: cilvēki nav nākuši ziņkāres apmierināšanai, bet gan lai izteiktu līdzjūtību un mēģinātu uzmundrināt līdzcilvēkus. Sanākušie pie lielveikala drupām izveidojuši ziedu klājumu un nolikuši simtiem sveču. Klātesošie izturējās mierīgi un klusi.

Pie policijas novietotajām barjerām un citviet cilvēki bija izvietojuši daudz palīdzības sludinājumus. Tika atgādināts, kur ir iespējams saņemt psihologa palīdzību, kā arī piedāvāta visdažādākā cita veida palīdzība – vietas bērniem bērnudārzā, sniegt ārsta palīdzību, pieskatīt mājdzīvniekus, izvadāt ar savu transportu u.tml. Arī daudzviet citur Latvijā, nereti pie "Maxima" veikaliem, cilvēki iededza sveces traģēdijā bojāgājušo piemiņai.

Kā ziņots, ceturtdienas, 21. novembra, vakarā Rīgā sabruka lielveikals "Maxima", kas atrodas Zolitūdē, Priedaines ielā. Vispirms ēkai iebruka jumts, bet pēc tam sagruva arī siena. Traģēdijā gāja bojā un tika ievainoti vairāk nekā pussimts cilvēku. Trīs no bojāgājušajiem bija ugunsdzēsēji glābēji, kuri pildīja dienesta pienākumus.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Iepriekš traģiskākais negadījums notika 2007. gada 23. februārī, kad ugunsgrēkā pansionātā "Reģi", ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā, gāja bojā 26 pansionāta klienti.