21.11.2013 10:17

Kristiešu spiediena rezultātā panāk, ka neslēdz LTV raidījumu "Vertikāle"

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kristiešu spiediena rezultātā panāk, ka neslēdz LTV raidījumu "Vertikāle" www.foto.delfi.lv

Tikai iejaucoties tradicionālo konfesiju vadītājiem, izdevies panākt, ka Latvijas Televīzijas vadība maina savas domas par kristīgā raidījuma "Vertikāle" likvidēšanu.

Sabiedrības pārstāvji ir sašutuši, ka LTV plāno revolucionāras satura izmaiņas, nekonsultējoties ar sabiedrību. Proti, LTV plāno radikālas pārmaiņas, veidojot integrētu programmu, tādēļ nolemts ar nākamo gadu atteikties no vairākiem tematiskajiem raidījumiem. Vislielāko sašutumu izraisīja ideja likvidēt kristīgo raidījumu "Vertikāle", piedāvājot kristīgo tematiku integrēt ziņu un citos raidījumos.

Pret šādu ieceri kategoriski ir pret tradicionālās konfesijas, un konfesiju vadītāji tikās ar LTV un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvjiem, lai pārliecinātu, ka 17 gadus ilgi pastāvējušais raidījums ir jāsaglabā. Uz tikšanos ar LTV un NEPLP bija ieradušies gan katoļu, gan luteriskās, gan baptistu baznīcas augstākā vadība, skaidri paužot, ka nepieļaus kristīgā raidījuma likvidēšanu. Turklāt to finansē nevis valsts sabiedriskā pasūtījuma ietvaros, bet gan katoļu baznīca, tādēļ šāda vienpersoniska lēmuma pieņemšana kristiešiem šķiet absolūti nepieņemama.

NEPLP sabiedriski konsultatīvās padomes pārstāvis, Latviešu katoļu studentu un akadēmiķu apvienības "Dzintars" pārstāvis Valdis Labinskis, kurš arī piedalījās pārrunās, stāsta, ka LTV jaunpieņemtā satura redaktore Rita Ruduša un LTV vadība prezentējusi jauno integratīvo programmu, norādot, ka tematiskajiem raidījumiem tajā nav vietas. LTV turpināšot dievkalpojumu translēšanu, bet kristīgo tematiku integrēs jaunajā programmā.

"Tas, visticamāk, izpaudīsies tā, ka kādā seriālā būs kāds cilvēks, kas nāk no baznīcas, vai ziņās parādīs, ka baznīcai uzlikts jauns jumts, un skaitīsies, ka kristīgā tematika ir integrēta programmā," prāto V. Labinskis.

Pēc asām diskusijām ar kristiešiem, kuri skaidri likuši manīt, ka nepiekāpsies LTV priekšā, panākts kompromiss, ka televīzija neatteiksies no idejas par integratīvo programmu, bet vienlaikus arī tiks vēl vismaz gadu saglabāts raidījums "Vertikāle", bet pēc tam izvērtēs, vai ir lietderīgi turpināt tā veidošanu.

Tomēr NEPLP sabiedriski konsultatīvās padomes pārstāvi uztrauc tendence, ka televīzijā arvien mazāk vietas atrodas uz vērtībām balstītiem raidījumiem. Turklāt LTV saturs top bez konsultēšanās ar sabiedrību un neieklausoties tās interesēs.

Kā jau ziņots, 11 nevalstiskās organizācijas, kas aizstāv ģimenes vērtības, nosūtījušas atklātu vēstuli sabiedrisko mediju vadītājiem, NEPLP un Saeimas komisijām, aicinot par prioritāti izvirzīt dabīgas ģimenes un laulības stiprināšanu.

Biedrības "Asociācija "Ģimene"" valdes priekšsēdētāja Ilona Bremze uzsver, ka sabiedriskajiem medijiem ģimenes vērtību stiprināšana jānosprauž kā prioritāte: "Mediji maz runā par ģimenes vērtībām. Īpaši nozīmīgi tas ir laikā, kad līdz ar globalizāciju pie mums ieplūst ģimenes pamatvērtības graujošas vēsmas." Viņa atgādina, ka Skandināvijas valstīs vairs neraksta "mamma un tētis", bet gan "aprūpētājs viens" un "aprūpētājs divi", savukārt Vācijā ļauts bērnam izvēlēties dzimumu. "No globalizācijas tendencēm pie mums ienāk tradicionālo ģimenes vērtību nonivelēšana," brīdina I. Bremze.

Mediji – objektivitāte, vara un cilvēks – cik tālu drīkst iet?