19.11.2013 17:27

Atklātā vēstulē aicina sabiedriskos medijus akcentēt ģimenes vērtības

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vairākas sabiedriskās organizācijas aicina sabiedriskajos medijos Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio par prioritāti izvirzīt dabīgas ģimenes un laulības stiprināšanu.

"Īpaši, ņemot vērā pieaugošo neoliberālo ideoloģiju spiedienu, kas mērķtiecīgi un ar labi finansētām aktivitātēm mēģina transformēt dabīgas ģimenes jēdzienu, mazināt valstiskuma un piederības apziņu, kā arī mēģina par normu padarīt sabiedrības vairākumam nepieņemamas savstarpējo attiecību formas, uzskatām, ka tieši sabiedriskie mediji spēj un tiem ir jāvar noturēt augstu tautas morāles un vērtību latiņu," atklātā vēstulē sabiedrisko mediju vadītājiem, Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, kā arī vairākām Saeimas komisijām raksta 11 nevalstiskās organizācijas, kas aizstāv ģimenes vērtības.

Biedrības "Asociācija "Ģimene"" valdes priekšsēdētāja Ilona Bremze uzsver, ka sabiedriskajiem medijiem ģimenes vērtību stiprināšana jāizvirza par prioritāti: "Mediji maz runā par ģimenes vērtībām. Īpaši nozīmīgi tas ir laikā, kad līdz ar globalizāciju pie mums ieplūst ģimenes pamatvērtības graujošas vēsmas."

Viņa atgādina, ka Skandināvijas valstīs vairs neraksta "mamma un tētis", bet gan "aprūpētājs viens" un "aprūpētājs divi". Savukārt Vācijā ļauts bērnam izvēlēties dzimumu. "No globalizācijas tendencēm pie mums ienāk tradicionālo ģimenes vērtību nonivelēšana," atgādina Ilona Bremze.

Viņa atgādina: ar pētījumiem ir pierādīts, ka ģimenēs, kuras ir nostiprinātas ar laulības saitēm, ir labāka veselība gan emocionālā, gan fiziskā, mazāk atkarību un vardarbības. "Bērnam ir lielāka drošības sajūta un lielāka atbildība, ja viņš aug ģimenē," uzsver asociācijas vadītāja.

Ņemot vērā televīzijas un radio ietekmi uz sabiedrisko domu kā pilnīgi nepieļaujamu, I. Bremze vērtē sabiedriskā medija interneta mājaslapā publicēto animāciju ar apsveikumu valsts svētkos. "Šī apsveikuma vēstījums ir sabiedrības vērtības graujošs. Tas iedarbojas uz cilvēka melnākajām, zemākajām dziņām," vērtē "Asociācijas "Ģimene"" vadītāja.

Vēstules autori uzsver, ka sabiedriskie mediji tiek uzturēti par mūsu, nodokļu maksātāju, naudu, tāpēc būtu tikai loģiski, ja sabiedrības vairākumam tiktu nodrošināta līdzdalība ierosināt noteiktu tēmu atspoguļojumu Latvijas Televīzijā (LTV) un Latvijas Radio (LR). "Diemžēl patlaban esošā kārtība to liedz, proti, pats LR vai LTV raksta sabiedrisko pasūtījumu, pats to izpilda un pats kontrolē tā izpildi, tikai formāli saņemot sabiedrības akceptu caur Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi. Tādā veidā sabiedrības vairākuma izpratne par tautas un valsts pamatvērtībām tiek ignorēta, pakļaujot to atsevišķu žurnālistu un producentu izpratnei par sabiedriskā medija nozīmi tautai būtisku jautājumu atspoguļošanā," teikts vēstulē.

Vēstuli parakstījuši: fonds "Ģimenei", biedrība "Asociācija "Ģimene"", Kraukļa fonds, biedrība "Par tautas dzīvību", Vecāku sabiedriskā kustība "Dzimta", Latvijas Kristīgo skolotāju asociācija, Latvijas Ordeņu brālība, "Latviešu identitātes atbalsta biedrība", biedrība "Pamats", kustība "Par dzīvību" un biedrība "Alianse "Latvija bez bāreņiem"".

Demogrāfija: ģimene, laulība, dzīvības svētums